קרן השתלמות היא מכשיר חיסכון לטווח בינוני-ארוך, שמציע לחוסכים פטור ממס על הרווחים מההשקעות בשוק ההון לצד הטבות מס נוספות. רווחים אלו מתקבלים באמצעות השקעה במגוון מסלולי השקעה, המגלמים רמת סיכון שונה, ואותם חשוב להכיר. כך תבחרו נכון
בקרנות ההשתלמות, כמו בפנסיה ובקופות גמל, ישנם מסלולי השקעה בעלי מאפיינים ורמות סיכון שונות המייצרים גם תשואות שונות. במילים אחרות, בחירת קרן השתלמות כרוכה גם בהחלטה לאיזה מסלול לנתב את הכסף שנחסך. בכתבה זו נעבור בקצרה על הדרך שבה פועלת קרן השתלמות, ונסקור את המסלולים העיקריים הקיימים בה וההבדלים בניהם. הבנת הסיכונים ופוטנציאל התשואה במסלול אליו משויכת קרן ההשתלמות היא חיונית בכל תהליך בחירת קרן השתלמות חדשה וגם בבחינת הביצועים של קרן השתלמות קיימת.
איך פועלת קרן השתלמות?
קרן השתלמות היא מכשיר חיסכון ארוך-טווח שנולד במקור כקופה לחיסכון עבור בעלי מקצועות ספציפיים (כמו מורים וגננות) שדרשו תשלום עבור השתלמויות מקצועיות שנתיות. ואולם כיום כל אחד יכול לחסוך בקרן השתלמות, ובלבד שהמעסיק שלו פותח עבורו קרן. בנוסף גם עצמאים יכולים לפתוח קרן השתלמות בכל עת ולהנות מהיתרונות של המוצר.
לאחר פתיחת הקרן על שם העובד, הוא מפקיד מדי חודש כ-2.5% מהשכר, והמעסיק מפקיד 7.5% מהשכר –עד לתקרה של כ- 15,712 שקלים בחודש (נכון ל-2022). הכסף שמצטבר בקופה מושקע בשוק ההון – בהתאם למסלולי ההשקעה הנבחרים, שעליהם נפרט בהמשך, ולאחר 6 שנים הכסף שבקופה הופך לנזיל, וניתן למשוך אותו ללא תשלום מס על הרווחים.
מהו "מסלול השקעה" בקרן השתלמות?
כמו בכל מכשיר השקעה ארוך טווח (כמעט), גם בקרנות ההשתלמות כספי החוסכים אינם מנוהלים יחד בתיק השקעות אחד, אלא מנותבים למסלולי השקעה שונים ומגוונים, שבאים לענות על צרכים ייחודיים של החוסכים בכל מסלול. המסלולים נבדלים ברמת הסיכון שהם מגלמים עבור החוסך, בסוגי הנכסים שבהם הם מושקעים, בזהות המדינות או החברות שמנפיקות את האג"ח, הכלולים בחלקם, ואף במיקוד בנכסים לפי ההלכה הדתית היהודית או המוסלמית.
מעבר לשיקולי דת ואחרים, קיומם של מסלולים נבדלים בא לענות על צורך אחד מרכזי: להתאים את רמת הסיכון לטווח החיסכון של החוסך, מטרתו ומאפייני החוסך עצמו, בהם גילו, מצבו המשפחתי והכלכלי וכן אהבת או שנאת הסיכון שלו. היגיון הזה מופעל כמעט בכל חיסכון ארוך טווח – חוסכים צעירים יכולים "לסכן" את כספם היום, מכיוון שיש לתיק הרבה שנים קדימה לתקן את עצמו במידה ויחולו בו ירידות משמעותיות. חוסכים מבוגרים, לעומת זאת, ירצו לשקול לשים את הכסף בסיכון נמוך, שכן סביר יותר שהם ירצו להיפגש אתו בזמן הקרוב, ונפילה בשוק ההון יכולה לפגוע בחיסכון שלהם.
המסלולים העיקריים שקיימים בקרנות ההשתלמות
ככלל, כל גוף מנהל אחר מציע מסלולים שונים ותמהיל אחר של נכסים בכל מסלול. עם זאת, יש כמה סוגי מסלולים עיקריים שיוצעו כמעט בכל בית השקעות, ומוגדרים על ידי רמת הסיכון שהם מציגים. יש לציין כי למרות הדמיון בין המסלולים המוצעים בבתי ההשקעות השונים, אין זה אומר כי הביצועים של הקרנות יהיו דומים. זאת משום שמדובר בתיקי ניירות ערך המנוהלים על ידי מנהלי השקעות, וכל מנהל לוקח החלטות שמשפיעות על כספי החוסכים אחרת.
מסלול כללי – זהו המסלול שבו נמצאים רוב החוסכים בקרנות ההשתלמות. זהו מסלול "ברירת מחדל" שאליו מנותבים כל העמיתים שלא בחרו באופן אקטיבי מסלול השקעה, והוא מגלם שילוב בין מניות (שעשוי להצביע על רמת סיכון גבוהה יותר ובשוק תנודתי עלול להוביל גם לירידות) לבין איגרות חוב (נכס שנחשב יציב יותר גם בשוק תנודתי).
מסלול מניות – כאמור, השקעה במניות פועלת לפי הגיון של סיכון גבוה לצד רווח פוטנציאלי גבוה – סיכוי מול סיכון. מסלול מניות בקרן השתלמות יורכב ברובו הגדול ממניות, לפחות 75% מנכסי המסלול יושקעו במניות ועד 120%. החשיפה הגבוהה למניות הופכת את המסלול לבעל סיכון גבוה יותר, אך בהתאם התשואות שנוצרות לאורך זמן במסלולים אלה הן גבוהות יותר – ולכן המסלול מתאים בעיקר לאוהבי סיכון ולחוסכים צעירים. ישנם מסלולים שיתמקדו במניות בחו"ל ולחלופין יש כאלה שיתמקדו במניות ישראליות ו/או שילוב ביניהם.
מסלול אג"ח או ללא מניות – זהו מסלול שהוא תמונת המראה של מסלולי המניות. הוא מתבסס באופן בלעדי על איגרות חוב, שנחשבות לנייר ערך סולידי. הסיבה לכך היא שאג"ח מהוות התחייבות של המנפיקה (חברה או מדינה) להחזיר את הכספים שהושקעו בתוספת ריבית, ולכן התשואה עליהן ידועה מראש. אג"ח ממשלתיות נחשבות לאף יותר יציבות, מכיוון שלא סביר כי מדינה תקרוס כלכלית ותהפוך לחדלת פרעון בתקופת החוב (בין כמה חודשים ל-10-20 שנה), ויש מסלולים שמתמקדים באג"ח ממשלתיות בלבד. הסיכון כאן הוא נמוך, ולכן גם התשואה עשויה להיות נמוכה בהתאם.
מעבר למסלולים אלה, יש עוד מגוון רחב של מסלולי השקעה בקרנות ההשתלמות שקצרה היריעה מלהרחיב על כולם. אם לציין רק חלק, אז ניתן לבחור גם במסלול פאסיבי שבו קרן ההשתלמות משקיעה בנכסים עוקבי מדדים בארץ ובחו"ל, מסלול הלכתי שבו קרן ההשתלמות משקיעה בנכסים בעלי הכשר הלכתי, מסלולים של עד 15%, 20% או 25% השקעה במניות, מסלולי חו"ל או ישראל שמשקיעים במניות ואג"ח מחו"ל או מהארץ בהתאמה.
וישנה גם אפשרות לבנות לחוסך מסלול מותאם אישית בקרן ההשתלמות, כזה שישלב כמה מסלולים שונים בהתאם להעדפות האישיות שלו. יצירת תמהיל ייחודי לחוסך מאפשרת התאמה מיטבית של ההשקעה לצרכיו, והיא נעשית לאחר ייעוץ עם גורם מוסמך בעל רישיון פנסיוני.
כיצד לבדוק את קרן ההשתלמות
את הביצועים של קרנות ההשתלמות במסלולי ההשקעה השונים, כלומר התשואות שהן עשו לאורך פרק זמן מסוים, ניתן לבחון באתר גמל נט של משרד האוצר. האתר מאפשר לבחור את סוג החיסכון הפנסיוני לצד פרמטרים כמו מסלול ההתמחות, וכן את טווח הזמן של הבדיקה. כך ניתן, למשל, לקבל דו"ח המציג את התשואות הממוצעות שביצעו כל קרנות ההשתלמות בהתמחות מניות, בפלחי זמן של שנה, 3 או 5 שנים תלוי בחירה. את התשואות חשוב לבחון על פני תקופת זמן ממושכת וגם לקחת בחשבון שתשואות העבר לא בהכרח מעידות על ביצועי העתיד של הקרן.
לסיכום בדקו, השוו ובצעו התאמות
אם כן, ראינו שקרן השתלמות היא לא מוצר אחד בעל מאפיינים זהים לכלל החוסכים, אלא מטרייה שתחתיה נכנסים כמה מסלולים שכל אחד מהם מגלם יחס סיכון-סיכוי שונה, ובהתאם תשואות ממוצעות שונות. לבחירת המסלול בקרן השתלמות יש השפעה מכרעת על איכות החיסכון שיצטבר בקופה ועל כן חשוב להתוודע אל ההיצע הקיים, להשוות תשואות לאורך זמן במסלולים השונים ולבצע התאמות ושינויים במידת הצורך.
* אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח