ממחקר שבוצע על ידי חוקרים במרכז הרפואי סורוקה עולה כh קיים קשר בין תקופות של מבצעים צבאיים ועליית רמת הסוכר בדם בקרב האוכלוסייה בישובי עוטף עזה.
מזה שנים רבות שאוכלוסיית הדרום בכלל ואוכלוסיית עוטף עזה בפרט חווה אזעקות וירי טילים על בסיס יומי. חוקרים מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה בדקו האם החשיפה לנסיבות לחוצות אלה, שהגיעה לשיא במהלך שלוש פעולות צבאיות גדולות, קשורה לעלייה ברמות הגלוקוז בדם בקרב כלל האוכלוסייה האזרחית.
פרופ' ויקטור נובק, מנהל המרכז למחקרים קליניים ומנהל מחלקה פנימית ח' בסורוקה וד"ר עידית ליברטי, מנהלת תחום סוכרת בסורוקה ממובילי המחקר בדקו את רמות הסוכר בדם בתקופות של מבצעים צבאיים בהשוואה לתקופות רגיעה יחסית. הם השוו את רמות הסוכר של תושבים ביישובים בעוטף עזה, 7 ק"מ של העוטף, מקומות בהם עוצמת האיום גבוהה יותר, כולל זמן הגעה לממ"ד ובין רמות הסוכר של האוכלוסיה מעבר ל 7 ק"מ מעזה.
המחקר הראה כי ככל שהנבדקים גרים יותר קרוב לאזור האיום (רצועת עזה) , תוצאות בדיקות הדם מושפעות בהתאמה וניכרת עלייה משמעותית ברמות הסוכר בדם. נמצא כי בחולים עם סוכרת המטופלים תרופתית, ההשפעה היתה גדולה יותר מחולים ללא סוכרת, וכן ככל שהמבצע היה ארוך יותר, כך ההשפעה היתה גדולה יותר.
כך למשל במבצע צוק איתן שנמשך למעלה מ- 40 יום, עליית הסוכרים היתה משמעותית יותר מאשר במבצעים האחרים שהיו קצרים יותר. בנוסף ככל שהיכולות של הטילים גבוהות יותר והטילים הגיעו רחוק יותר, כך נמצאה עליית סוכר יותר משמעותית בקרב אנשים שגרים מעבר ל 7 ק"מ מגבול עזה (במבצע צוק איתן עליית הסוכר היתה גבוה יותר ממבצעים אחרים בקרב האוכלוסיה המרוחקת יותר מעזה).
לדברי ד"ר עידית ליברטי, מומחית ברפואה פנימית, מנהלת תחום סוכרת בסורוקה, "רמות הסוכר והסטרס מושפעים בהתאמה מאזור המגורים (המרחק מעזה) ובאים לידי ביטוי ברמות סוכר גבוהות יותר. כמו כן חשיפה ממושכת לסטרס ורמות סוכר גבוהות יכולות להשפיע על עליה בתחלואה של סוכרת וסיבוכיה. אפשר לומר שבעת מלחמה והסלמה במצב הבטחוני באזור, כלל האוכלוסייה נפגעת ולא רק הסובלים מפגיעות ישירות וגופניות".
פרופ' ויקטור נובק, מנהל המרכז למחקרים קלינים ומנהל מחלקה פנימית ח' בסורוקה הוסיף לגבי ממצאי המחקר ואמר כי "רמות הסוכר עלו בשלושה אחוז יותר מאשר בהשוואה לרמות שלהן לא בזמן הלחימה. כשמכפילים את זה על כמות האנשים שחשופים לסטרס הזה, ולמשך הזמן, מתקבלת השפעה פיזיולוגית קשה, כמו: מחלות לב, כליות, מוח וכך הלאה".