איך מסתדרות היום שתי המדינות, בולגריה ורומניה, שהצטרפו לאיחוד האירופי (EU) ב-2007? האם הן ממשיכות להיות בתחתית הליגה של האיחוד האירופי מבחינת השכר, תשתיות התחבורה, הבריאות והחינוך? אחרי הכול, אפשר לתת הנחה לשתי המדינות הקומוניסטיות לשעבר, שהפכו לחברות באיחוד האירופי כ-3 שנים מאוחר יותר, מגל המדינות המזרח אירופאיות שהיו בעבר מעבר למסך הברזל, והצטרפו ל-EU כבר בשנת 2004.
מה השתנה?
אם אתם בתהליך של קבלת דרכון רומני או בולגרי, אולי יעניין אתכם לדעת שבמהלך שנות החברות ב-EU חוו שתי המדינות עלייה איטית אבל מתמדת ברמת החיים שלהן, והיום הן נהנות מרפורמה שיצרה מהפכות בכול תחומי החיים הציבוריים, החל מהכלכלה וכלה בשינויים הכרחיים במערכות המשפט.
הכספים שהגיעו לרומניה ובולגריה מה-EU שימשו לבניית תשתיות חדשות ולהרחבת הכלכלות של שתי המדינות. ברומניה, למשל, הפך המימון האירופאי לחלק אינטגרלי מהפיתוח של המדינה בשנים אלה. למרות שגם בבולגריה וגם ברומניה רמת השכר היא הנמוכה ביותר באיחוד האירופי, התמ״ג שלהן גדל באופן משמעותי. בבולגריה התמ״ג הוכפל וברומניה כמעט שילש את עצמו. עם זאת:
- בולגריה ממשיכה להיות המדינה הענייה ביותר באיחוד האירופאי, ורומניה אחריה.
- בשתי המדינות הפריון והתחרותיות בעבודה הם הנמוכים ביותר.
- בשתי המדינות דורגו מערכות הבריאות לפי מדד הבריאות לצרכן, כגרועות ביותר באיחוד האירופי. שתי המדינות מוציאות על המערכת הרפואית שלהן, פחות מכל מדינה אירופאית אחרת.
יחד עם זאת, עצם היותן חברות באיחוד האירופי, סייעה לשתי המדינות לשמור על מערכת שלטון חוק מתפקדת, ולאזן את נטיות השחיתות של השכבה הפוליטית. אך עדיין, שתי המדינות טרם התקבלו לאזור שנקרא: Shengen (שמסמל את האזור שבו 26 מדינות אירופיות ביטלו את הגבולות הפנימיים לתנועה חופשית ובלתי מוגבלת של אזרחי האיחוד).
עם הפנים לעתיד
גם רומניה וגם בולגריה, עדיין אינן חלק מגוש היורו, למרות שהיו מאוד רוצות להצטרף ולשנות את המטבע המקומי שלהן ליורו – רומניה את מטבע ה-Leu ובולגריה את ה-Lev.
- לגבי רומניה, בתהליך ההצטרפות שלה ל-EU בשנים האחרונות מאז הפכה לחלק מהאיחוד האירופי, היא נעה בשלבים שונים קדימה ואחורה, תוך שהיא מתווה תוכניות וקובעת מועדים שמתעדכנים מעת לעת, להצטרפותה לגוש היורו. רומניה הביעה מוכנות לאמץ את המטבע של ה-EU, ואף קבעה בעבר את שנת 2024 כתאריך היעד להצטרפותה לגוף היורו, אבל הסיכויים לכך קלושים. לכן, גורמים רשמיים שינו את המועד, שהיה כנראה מוקדם מדי, לשנים 2027 או 2028.
- בולגריה, לעומת זאת, התקבלה במנגנון שער החליפין, ה-ERM II (Exchange Rate Mechanism), כצעד ראשון להצטרפותה לגוש היורו. גורמים רשמיים בבולגריה קבעו את תאריך ההצטרפות של המדינה לאזור היורו (Eurozne) והוא ה-1 בינואר 2024. לפי ממשלת בולגריה, כיוון שהמטבע הלאומי והיורו ישמשו במדינה בו זמנית במשך חודש, אין צורך בתקופת מעבר. למעשה, ה-Lev, המטבע הבולגרי, ייצא ממחזור הכספים במדינה כבר בתחילת פברואר 2024.