בשנת 2021 יש בישראל כ-98,188 עובדים זרים חוקיים בענפי הבנייה, הסיעוד והחקלאות. לפי נתוני מנהל הבטיחות בשנת 2020 נהרגו 57 עובדים. המוסד לבטיחות וגהות יוצא בקמפיין שקורא למעסיקים להקפיד על הנחיות הבטיחות של העובדים הזרים בישראל.
במהלך העשור האחרון חלה עלייה הדרגתית במספר העובדים הזרים החוקיים עד שהגיעה לשיאה בשנת 2019 .אז היו בישראל מעל 100 אלף עובדים זרים. בשנת 2020 נרשמה ירידה במספר העובדים הזרים השוהים בישראל, חלק עיקרי בהסבר לתופעה זו נעוץ במגיפת הקורונה – בתחלואה במדינות המוצא של העובדים הזרים ובמגבלות שחלו בתנועת הטיסות הבינלאומית. כעת בישראל יש כ-98,188 עובדים זרים חוקיים ועוד כ- 18,136 עובדים זרים לא חוקיים.
בישראל, כמו ברחבי העולם, עובדי בריאות, סיעוד ובנייה, חשופים לסיכון מוגבר לפגיעות שלד ושריר. מדובר בעיקר בפגיעות גב, כתפיים או צוואר, המתרחשות כתוצאה מאופי העבודה המאומצת, הכוללת מטלות רבות של כמו למשל: העברה וניוד מטופלים או חפצים וחומרים שיש להזיז בתוך סביבת העבודה. פעולות אלו, החוזרות על עצמן מדי יום במשך שנים, פוגעות בבריאותם של העובדים, באיכות ונוחות העבודה ומובילות לאובדן ימי עבודה.
זכויותיהם של העובדים הזרים במקום העבודה
על פי החוק, דין זכויות נפגעי תאונות העבודה הישראליים הינו כדין זכויות נפגעי תאונות העבודה הזרים. לפיכך, העסקת עובד זר בישראל מחייבת את המעסיק לשלם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות חודשיים, אשר יבטיחו כי במהלך תאונת עבודה, העובד הזר יוכל לקבל את מלוא זכויותיו הרפואיות, הבטיחויות והכלכליות המגיעות לו, מחובתו של המעסיק לרכוש לעובדו, על חשבונו, ביטוח בריאות פרטי. פוליסת הביטוח לעובדים זרים תקפה לשנה בלבד, ויש לחדש את פוליסת הביטוח לשנה נוספת 3 חודשים לפני מועד סיומה.
הנחיות לשמירה על בריאותם של העובדים הזרים
באחריות המעסיק או הארגון להיות מעורב בבחינת שיעורי הפגיעות ובקביעת יעדים, שמטרתם למנוע נזקים פיזיים ארוכי טווח לעובדים הזרים שנמצאים תחת חסותו. הפעילות להפחתת הסיכונים כוללת תהליך של הערכת סיכונים בעבודה שתתייחס לפרטים הקשורים בתהליכי העבודה, במהות העבודה ובארגונה. על המעסיק לוודא כי העובד הזר זוכה למנוחות המגיעות לו במסגרת שעות עבודה וכי דרישות העבודה והמאמץ הפיזי נעשים בהתאם להנחיות רפואיות ואגרונומיות שימנעו מהעובד נזק בלתי הפיך. בתוך הרכיבים הללו ניתן להכליל עבודות הדורשות הפעלת כוח והרמת משאות כבדים, עבודה בסביבה תעשייתית הדורשת עבודה סטטית ופעולות חזרתיות שמפעילות לחץ על שרירים מסוימים.
בנוסף, על המעסיק לדאוג כי לעובד יש סביבת עבודה ראויה עם מרחב עבודה סביר, רצפה תקינה שאינה מחליקה, התחשבות בתנאי חום או קור, תנאי תאורה שאינם פוגעים בראייה והימנעות מחשיפה לקרינה או חומרים מסוכנים.
מ"מ מנכ"ל המוס"ל, ד"ר מיקי וינקלר: " העובדים הזרים בישראל משמשים חלק אינטגרלי מענפי הבנייה, החקלאות, התעשייה והסיעוד. לא פעם הם לוקחים על עצמם מקצועות בהם למדינה יש מחסור בעובדים ומכאן, חובתינו לשמור על בריאותם ולכבד את זכויותיהם. אנו קוראים למעסיקים להעניק תשומת לב מירבית להדרכת העובדים הזרים בדבר הנחיות הבטיחות והזכויות המגיעות להם בחוק, אליהם הם לא תמיד מודעים עקב מגבלות שפה או תרבות".