צילום: pexelsרבים מאיתנו חוששים משעות המסך המרובות שצוברים הילדים בבית וללא חלופה מספיק אטרקטיבית גם מתקשים לצמצם את השימוש בטלפון הנייד, את ההתמכרות למשחקי הקונסולות והמחשב ואת הבהייה הממושכת בטלוויזיה. לשם כך, ריכזנו עבורכם מספר רעיונות חלופיים במטרה לנסות ולהעביר את זמן הילדים בחוויה ובילוי קצת שונה, נטול מסכים כמו פעם, עם סבירות לא מבוטלת שחלק מהדברים גם יישארו חלק משגרת הבילוי הביתית לאחר התקופה במאתגרת שהביאה עלינו הקורונה:
- ראשית כל, יצירה – מרבית הילדים בכל הגילאים אוהבים ליצור דברים בעצמם, החל מציור וכלה בפיסול ועבודה עם חומרים מאתגרים יותר. לפני הכול בעניין זה, מומלץ להגדיר אזור עבודה ליצירה בבית ולהעשיר אותו במגוון מוצרים וחומרי יצירה בהתאמה לגילאי הילדים. דפי ציור וצביעה לצד כלי כתיבה וצבעים הם כמובן הבסיס, כאשר על אלה ניתן להעשיר מגוון חומרים מפתים ומעניינים לעבודה, דוגמת פלסטלינה ובצקים, פימו וחימר, גבס, צבעי גואש, צבעים אקריליים ומכחולים, כני ציור, צבעי שעווה, דבקים ייחודיים שמשלבים טקסטורה וצבע ושלל חומרים נוספים. ניתן כמובן לשלב בין ההנאה מעבודות היצירה השונות לשמירה על קשר עם בני משפחה וחברים באמצעות הכנת מזכרות ויצירות לסבא וסבתא, לחברים ולבני משפחה אחרים אשר חברתם נמנעת מן הילדים בימי סגר אלו.
- למידה חווייתית – בעוד שהילדים הבוגרים "זוכים" ללמידה בהיקף זה או אחר באופן מקוון, הילדים הצעירים יותר נותרים כמעט ללא מענה אמיתי בנושא ומאבדים למעשה שנת לימודים בסופה יידרשו להשתלב במסגרות השונות. מחקרים מצאו כי בין הגילאים 4-6 הילדים הצעירים מראים יכולת קליטה מעולה לשפות, לחשבון ולמיומנויות למידה, וחבל יהיה לאבד את הזמן הזה ללא העשרה משמעותית. רכישה של חוברות עבודה לילדים בשילוב הקדשה של זמן תרגול ולמידה קבוע יכול לסייע הם בחוויה משמעותית של הצלחה לילד והן בשמירה על חיבור לעולמות תוכן להם יידרשו בעתיד. לשם כך בין היתר ניתן למצוא כיום בקלות ברשת חוברות למידה בשפה העברית והאנגלית, וכן חוברות לתרגול מיומנויות שונות כמו מספרים, להזמנה מהירה אונליין באינטרנט.
- משחקי דמיון – משחקי דמיון חשובים מאוד להתפתחותם של ילדים ומאפשרים להם לבטא טוב יותר את עולמם. בשונה מפאזלים או משחקי קופסא עם כללים ברורים, במשחק הדמיון הילד קובע את החוקים וההתנהלות. ניתן לעודד משחקים כאלו באמצעות רכישת דמויות שונות על פי תחומי העניין של הילד, משחקי בניה והרכבה חופשית (לגו או מגנטים למשל) וערכות פליימוביל (Playmobil) עשירות באלמנטים.
- ולבסוף גם "ספרים, רבותיי ספרים" – כן, קראתם נכון, טרם נס ליחה של ההנאה מספר כתוב, מסיפור מרתק שלוקח אותנו אל מרחבי הדמיון ומן הפיתוח השכלי שנוצר כתוצאה מקריאה בגיל צעיר. בעולם מלא פיתויים זמינים ומסכים מהבהבים, הורים רבים מתקשים למצוא את הדרך לחבר את הילדים לאהבת הקריאה, אולם דווקא התקופה הזאת שכופה עלינו כל כך הרבה שעות בית, עשויה להיות ההזדמנות. מומלץ לרכוש לילדים ספרים וחוברות על פי תחומי העניין שלהם, לעשות מנוי למגזין מעניין בהתאמה לגיל הילד ואף לקבוע מועדים קבועים לקריאה בסדר היום. אף פעם לא מאוחר לנסות ולהתנסות, בטח לא בימי סגר חורפיים. שיהיה בהצלחה!