לימודי איכות הסביבה יכולים להוביל אתכם למחקרים מרתקים שאולי אפילו לא דמיינתם. לדוגמה מחקר שבדק את השפעת הסביבה על האושר של בני האדם.
העניין שגילה המחקר ביחסים בין הסביבה לאושר הוא כפול:
- ראשית, התעורר עניין אמיתי בשאלה כיצד משפיעה הסביבה על הרווחה הסובייקטיבית של האנשים. החוקרים השתמשו במחוונים של רווחה סובייקטיבית, על מנת להעריך גורמים סביבתיים (שהם טובין ציבוריים, לרוב בלתי מוחשיים), שלא קיימים עבורם מחירי שוק. נערכה השוואה בין ההשפעה של הגורמים הסביבתיים על שביעות הרצון מהחיים, לבין ההשפעה של ההכנסה.
- שנית, יש עניין הולך וגובר בשאלה כיצד משפיעה התנהגות פרו-סביבתית על הרווחה הסובייקטיבית של אנשים, וכתוצאה מכך, כיצד ניתן למנף ביעילות מצבים רגשיים כדי לעודד אנשים להתנהג בדרכים ידידותיות יותר לסביבה.
כיצד מעצבת הסביבה הטבעית את האושר שלנו?
אבל למה מלכתחילה אנחנו בכלל מצפים שהסביבה הטבעית ישפיע על האושר שלנו? ובכן לפי החוקרים, יש שלוש סיבות פוטנציאליות חופפות לכך:
- ביופיליה (biophilia) – ההשערה שקיים קשר אינסטינקטיבי והדוק בין בני אדם לבין יצורים חיים אחרים, הנובע מאבולוציה ביולוגית. לפי גישה זו, לטבע יש השפעה ישירה, חיובית על עיצוב צורת האושר שנובעת מהמקורות האבולוציוניים שלנו. ואכן, הפסיכולוגיה מצביעה על עדויות לכך שחשיפה לסביבה ירוקה וטבעית משפרת את הרווחה הנפשית, למשל: היא מפחיתה מתחים, מגבירה רגשות חיוביים, מציעה שיקום קוגניטיבי ומשפיעה לטובה על וויסות עצמי.
- סביבה ירוקה – לסביבות טבעיות, ירוקות או כחולות (אגם, ים וכו׳), עשויות להיות השפעות חיוביות עקיפות כי הן מעודדות התנהגות אנושית מסוימת. לדוגמה, פעילות גופנית או אינטראקציה חברתית המתקיימת בשטח הפתוח משפרת את הבריאות הנפשית והפיזית ומאריכה את תוחלת החיים, בכך היא משפיעה לטובה גם על תחושת האושר.
ישנן עדויות מחקריות ליתרונות הבריאותיים של סביבות ירוקות וכחולות טבעיות המעודדות פעילות גופנית, שמצדה מביאה ליתרונות בריאותיים המעודדים גם אינטראקציה חברתית. לפיכך, התרועעות עם חברים או עם בני משפחה היא בין הגורמים החזקים ביותר לאושר.
- איכות הסביבה – סביבה ירוקה/כחולה וטבעית מאופיינת, מן הסתם, באיכות סביבתית גבוהה יותר. זאת משום שהיא נקיה מגורמי לחץ סביבתיים, כמו רעש וזיהום אוויר הקשורים למחלות נשימה, לב וכלי דם ולרמות מתח מוגברות. במקביל, סביבה שכזו עשויה גם לספק טובין סביבתי חיובי כמו נוף נעים או שטח קרקע לנופש ושעשוע. לשני הגורמים הללו (הנוף והשטח) יש השפעות עקיפות על האושר. עם זאת, גם לסטרס יכולה להיות השפעה ישירה על בני אדם, כאשר הוא גורם לדאגה יוצאת דופן.
כדי ללמוד כיצד משפיעות הסביבה הטבעית ואיכותה על האושר שלנו ברחבי העולם, השתמש המחקר בנתוני הסקר העולמי של Gallup, שנערך מדי שנה ביותר מ-160 מדינות ומכסה יותר מ-99% מאוכלוסיית המבוגרים בעולם. הסקר כולל כאלף תצפיות בשנה בכול מדינה, ומכסה אזורים עירוניים וכפריים כאחד. בהתחשב בסיקור נרחב זה, יכלו החוקרים ללמוד כיצד משפיעה איכות הסביבה על האושר שלנו ברחבי העולם.
לדוגמה, תוצאות הסקר שנערך בערים. המחקר מלמד שהתוצאות תומכות בחשיבותם של המאפיינים החיוביים שמציעה הסביבה הטבעית על אושרם של אנשים בערים. לפי המחקר, השהות במרחבים ירוקים / כחולים או בתנאי מזג אוויר שונים (נעימים אינטואיטיבית), קשורה לעלייה של בין 3-1 נקודות בסולם האושר. עם זאת, כיוון שאנחנו יכולים לשלוט ברוב היתרונות העקיפים שמאפשרת לנו הסביבה הטבעית (כולל פעילויות פנאי בחוץ ואינטראקציה עם חברים ובני משפחה), סביר להניח שהיתרונות הכוללים שמציעות לנו הסביבות הטבעיות הם אף גבוהים יותר.
יתר על כן, בדרך כלל ניתן לשלב בין סוגי ההשפעות השונים של הסביבה. לכן, כאשר אנשים מבלים בחוץ, בסביבה של שטחים שהם גם ירוקים וגם כחולים, ובמזג אוויר חמים ושטוף שמש, ניתן לצפות לעלייה נוספת ברמות האושר.