על פי החוק, סבים וסבתות אינם מוגדרים כמעגל ראשון של השכול והם אינם זכאים למענים טיפוליים כמו המשפחות הגרעיניות.
מאז ה-7 באוקטובר זיהו במינהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה כי האובדן שאותו חוו אזרחים ותיקים הוא בעל מאפיינים ייחודיים לגיל הזקנה, ומתווסף לתופעות חברתיות קשות שיש להן השלכה על מצבם הרגשי והתפקודי, וגיבשו סל כלים מקצועיים.
תכנית הטיפול עבור האזרחים הוותיקים השכולים, כוללת מענה טיפולי רגשי פרטני, וגם הקמת קבוצות תמיכה הכוללות כ-10-20 מפגשים עם פוטנציאל להארכה, כאשר בכל קבוצה ישתתפו 8-15 אזרחים. בתכנית יכולים להשתתף כלל הסבים והסבתאות ששכלו את נכדיהם.
על פי התכנית, המחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות יבצעו מיפוי של האזרחים והאזרחים הוותיקים שחיים בתחומן ואיבדו נכדים במהלך המלחמה ולאחר מכן יפנו באופן יזום לאזרחים ותיקים שמעוניינים ליטול חלק בתכנית ולקבל את הסיוע לו הם זקוקים.
בנוסף לכך, כחלק מתכנית הסיוע, משרד הרווחה יקיים קורס הכשרה לעובדים במחלקות לשירותים חברתיים ומסגרות הדיור, לליווי והעמקה מקצועית בעולם תוכן ספציפי זה. המטרה היא לתת את הכלים המתאימים לעובדים הסוציאליים שיתאימו למאפיינים הייחודיים שיש בשכול בגיל השלישי.
שר הרווחה והביטחון החברתי יעקב מרגי: "לצערנו הרב, מאז הטבח הנורא ב-7 לאוקטובר והמלחמה שבעקבותיו, הצטרפו למעגל השכול אזרחים ותיקים רבים ששכלו את נכדיהם וחווים כאב ואובדן גדול ומתקשים לחזור לתפקוד ולשגרה. על כן החלטנו להרחיב את מעגל השירותים וגיבשנו עבורם סל מענים סוציאלי ייחודי לשכול בגיל הזקנה, הכולל טיפולים רגשיים פרנטיים וקהילתיים. רווחתם ושלומם של האזרחים הוותיקים הם נדבך חשוב וחיוני לחוסן הלאומי ואנו במשרד הרווחה נעמוד לצידם ונסייע להם".
מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי ינון אהרוני: "האזרחים הוותיקים שאיבדו נכדים במלחמה נמצאים במקום מאתגר במיוחד: הם אבלים בעצמם ובאותו הזמן צריכים לנחם את ילדיהם ששכלו את היקר מכל ולהיות חזקים עבורם. אנו מאמינים כי ההתמודדות עם אבל כה כבד תיעשה באופן מטיב יותר אם נראה את כל חלקי המשפחה וניתן את הליווי והתמיכה הייעודים לכל אחד ממרכיביה. משרד הרווחה מסתכל על הצרכים של האוכלוסייה בראייה הוליסטית ופועל להרחיב את השירותים כך שלא יישארו אנשים שזקוקים למענה רגשי או סוציאלי ואינם מקבלים אותו".
תמי דיסקין, מנהלת בכירה שירותי קהילה במנהל אזרחים ותיקים במשרד הרווחה: "בחודשים האחרונים הצטרפו למשפחת השכול עוד אלפי אנשים רבים בישראל. ביניהם גם מאות אזרחים ותיקים שאיבדו את נכדם או נכדתם שהיוו עבורם אור גדול. לגיל השלישי יש מאפיינים חברתיים, בריאותיים ורגשיים ייחודיים בימי שגרה, וכך גם תהליך העיבוד של אסונות ושכול. חשוב שידעו שהם אינם לבד וכי יד מי שנמצא שם עבורם כדי שלא יעברו זאת לבד. אנו קוראים לכל האזרחים הוותיקים שחוו שכול במהלך המלחמה לבקש סיוע ולהשתתף בתכנית. גיבשנו עבורם סל כלים מקצועיים שיכולים לסייע לכם להתמודד עם השכול הנורא ולהחזיר להם במעט את שגרת החיים והשמחה".