מקלחון הוא כבר מזמן לא סמל סטטוס אלא מוצרי הכרחי בכל חדר רחצה. המשמעות היא שבתים רבים מנצלים את תקופת השיפוצים כדי להחליף פינת רחצה/אמבטיה במקלחון. עם זאת יש מספר פרמטרים שיש לקחת בחשבון לפני רכישת מקלחון. לפניכם מדריך לבחירת מקלחון לבית שיעזור לכם לקנות את המקלחון המתאים.
פרמטר ראשון – בטיחות
הזכוכית של המקלחונים חייבת לעמוד בדרישות התקן ישראלי שנקבע ע"י מכון התקנים, כלומר להיות זכוכית מחוסמת או זכוכית רבודה לפי ההנחיות בחלק 1.1 בתקן 1099 :
- זכוכית מחוסמת – זכוכית שנשברת לרסיסים קטנים במיוחד שאינם יכולים להזיק לאדם
- זכוכית רבודה – זכוכית שבנויה משתי שכבות של זכוכית שביניהם נמצא פילם דביק. המשמעות היא שבמקרה של התנפצות הזכוכית הרסיסים נשארים דבוקים לפילם ואינם מתפזרים.
בנוסף, הזכוכית חייבת להיות בעובי הנדרש, למשל עובי מינימלי של 8 מ"מ כאשר גובה המקלחון הוא עד 2.30 מטר. במקלחונים גבוהים יותר נדרשת זכוכית בעובי של לפחות 10 מ"מ.
פרמטר שני – סוג המקלחון
סוג המקלחון הוא פונקציה של התנאים והנתונים הקיימים בחדר הרחצה וכן של התקציב. למשל, לבעלי תקציב נמוך שיש להם חדר רחצה במידות סטנדרטיות מומלץ לרכוש מקלחון מוכן. עם זאת, במידה ומדובר בחדר רחצה בעל מידות לא סטנדרטיות (למשל יש נישה בחדר האמבטיה) או בתקציב בלתי מוגבל – מומלץ לרכוש מקלחון בהתאמה אישית, למשל מקלחון הזזה פינתי שאינו בגודל הסטנדרטי של 80 ס"מ, להציב בו ספסל לנוחות מקסימלית ועוד.
פרמטר שלישי – סוג הכנף של המקלחון
גם בחירת סוג הכנף של המקלחון תלויה בתנאים שקיימים בחלל, למשל:
- דלת נפתחת – מתאימה לחללים גדולים הודות למקום שנדרש לצורך פתיחתה.
- דלת הזזה – מתאימה לחללים קטנים יותר כי היא אינה מצריכה שריון של מקום לפתיחת הדלת
מומלץ לרכוש מקלחון עם דלת הזזה בהתאמה אישית וזאת מסיבה אחת – מקלחון מוכנים שכוללים דלתות הזזה לרוב נחשבים בעיתיים כי לאורך זמן מצטברים מים, לכלוך ואבק במסילה של המקלחון. הצטברות זו עלולה לגרום לקורוזיה של המקלחון ולריח לא נעים – מה שגורם לבעיות בגריפת המים בעת ניקוי החלל ולהרגשה לא נעימה בעת הרחצה (למשל הרגשה שעומדים בתוך שלולית). וכמובן שהניקיון של מקלחונים אלו נחשב למורכב.
פרמטר רביעי – אופן ניקוז המים
אופן ניקוז המים של המקלחון הוא פונקציה עיצובית ותקציבית כאחד, למשל:
- ריצוף משופע – ריצוף שמאפשר תחושת של המשכיות מבחינה עיצובית ובכך נותן הרגשה של חלל גדול יותר.
- אגנית – מדובר בכיור המונח ברצפת המקלחון ומונע מהמים לגלוש ממנו. זהו פתרון זול שמייתר את הצורך בריצוף המקלחון מחדש. עם זאת לפתרון זה יש חסרונות שונים, למשל ביטול האפשרות לגרוף מים שמשפריצים החוצה מהמקלחון, בעיות בזמן ניקוי הודות לביטול השימוש בפתח הניקוז של המקלחון ועוד.