יישור שיניים הוא תהליך אשר מטרתו היא לטפל בפגמים שונים שנוגעים לסגירת הפה. הדבר יכול לנבוע כתוצאה משיניים לא מסודרות, מאי התאמה בין הלסתות או משילוב בין שניהם. על אף שהדעה הרווחת היא כי יישור שיניים רלוונטי אף ורק לצורך צורך אסתטי, חשוב מאוד לדעת כי האסתטיקה היא אמנם דבר חשוב, אך לא פעם יישור שיניים מהווה צורך שיקומי או בריאותי. אם השיניים של אדם אינן ישרות, שקועות או בולטות, זה עלול להגיע למצב שהדבר משפיע על הבריאות הכללית של האדם ועל איכות החיים שלו.
מתי יש צורך לבצע יישור שיניים?
יישור שיניים הוא תהליך שניתן לבצע בכל גיל, יחד עם זאת, כדאי לבצע אותו כמה שיותר מוקדם על מנת שהוא יהיה יעיל. בהתאם לאיגוד רופאי השיניים, כדאי מאוד להיבדק אצל אורתודנט לראשונה בגיל 7 לאחר שמתחלף המשנן החלבי במשנן קבוע. התערבות אורתודנטית כבר בשלב הזה בשל בעיות שונות יכולה למנוע בעיות עתידיות כגון: אי התאמה בין לסת עליונה לתחתונה, טיפול בהרגלים שגורמים לשיניים לבקוע בצורה לא נכונה ועוד.
כיצד מיישרים את השיניים?
כיום ניתן ליישר שנים בכמה דרכים:
ראשית כל, ניתן לטפל באמצעות מיישרים חיצוניים. מדובר על הטיפול המוכר והיעיל ביותר. ישנם כמה סוגי גדלים של טבעות מתכת וניתן להוסיף להם גם גומיות צבעוניות לצורך קישוט. טיפול בסמכים שקופים נפוץ יותר אצל מבוגרים. מדובר על סמכים שעשויים מחומרים פלסטיים שמבצעים את אותה הפעולה של טבעות המתכת. עם הזמן הם עלולים להצהיב והאורתודנט נדרש להחליף אותם.
שיטה נוספת היא שימוש בטבעות פנימיות אשר ממקמים בחלק הפנימי של השיניים. הטבעות הללו לא נראות לעין כלל. מדובר על טיפול מבוקש מאוד בקרב מבוגרים שלא מעוניינים שהטיפול יהיה גלוי לעין.
שיטה נוספת היא באמצעות אינביזליין שהיא פלטה שקופה שמיוצרת בהתאם למבנה השיניים של כל מטופל באופן אישי. אין צורך להחליף גומיות בטיפול המדובר מדי חודש כמו בטיפול באמצעות סמכים.
טיפול יישור שיניים נמשך בממוצע עד 24 חודשים, אך חשוב מאוד לדעת שלכל טיפול יש קצב השפעה שונה ובהתאם לכך זמן שונה. יש להיפגש במהלך טיפול מעין זה אחת לחודש עם האורתודנט. לאחר שהטיפול מסתיים הרופא בוחר את האפשרות הרלוונטית לצורך מניעת תזוזה של השיניים. הוא יכול לבחור לקבע את השיניים על ידי פס שמודבק בחלק הפנימי של השיניים או באמצעות פלטה נשלפת שיש להרכיב אותה למשך כמה שעות במהלך היום.
נקודות אחיזה בתהליך יישור שיניים – מה זה אומר?
תהליך יישור שיניים מבוסס על שימוש בנקודות אחיזה, כלומר, שימוש בשיניים תקינות שבאמצעותן ניתן להפעיל לחץ על שיניים שדורשות תיקון והזזה. יחד עם זאת, חלק מתופעות הלוואי של הטיפול באמצעות נקודות אחיזה היא שהלחץ על השיניים שמהוות את הנקודות הללו, משפיע עליהם בצורה שלילית ואז יש צורך בנקודות עגינה חדשות. במקרה הזה יהיה צורך להשתמש בשתלים אורתודנטיים. לא מדובר על שתלים המוכרים מתחום השתלת שתלים נפוצים בתחום רפואת שיניים, אלא מדובר על שתלים המשמשים נקודות עגינה לצורך מערכת יישור השיניים שבלתי אפשרי לטפל בה בדרך אחרת.
הכנסת השתלים לא חורגת מטיפול רגיל ומוכר אצל רופא השיניים. הרופא ישתמש בהרדמה מקומית קלה ועבודה של מספר דקות. כמובן שלמטופל יהיה צורך להתרגל לתוספת החדשה שבפה שלו. לאחר מכן, השתלים האורתודנטיים שהושתלו, ישמשו נקודות עגינה חדשות לצורך המשך תהליך היישור של השיניים ועד לקבלת התוצאה המבוקשת. השימוש בשתלים המדוברים מהווה בשנים האחרונות שימוש נפוץ מאוד וזאת בשל העובדה שבאמצעותו ניתן לקבוע כבר בתחילת הטיפול נקודות עגינה טובה יותר משן טבעית שקיימת בפה של המטופל. מעבר לכך, הדבר מאפשר גם קיצור זמן טיול וקבלת תוצאות רצויות בצורה מהירה יותר. לאחר שמסתיים הטיפול מסירים את השתלים.