"פעילות הרכש נמצאת בליבת הפעילות העסקית ובמרכז שרשרת הערך הארגונית. יחידות הרכש נדרשות מצד אחד לעמידה ביעדים עסקיים אסטרטגיים אשר יאפשרו לתמוך בהתפתחות ובצמיחה של הארגון. מנגד, מתמודדות יחידות הרכש עם סיכונים הולכים וגוברים של אתיקה בתהליכי הרכש לרבות סיכוני הוגנות עסקית, קיימות, מעילות והונאות, שוחד ושחיתות פנימית וחיצונית לארגון".
את הדברים אמר רו"ח אייל בן אבי במסגרת כנס בכירי הרכש השנתי שנערך בשבוע שעבר (15/6) בהשתתפות מאות בכירי רכש מהארגונים המובילים במשק ובהם התעשייה האווירית, משטרת ישראל, חברת החשמל, אמדוקס, נטפים, ICL ועוד. את הכנס מובילות מידי שנה חברת הייעוץ הבינלאומית "משיק" בשיתוף "הפורום הישראלי לתפעול ולניהול שרשרת האספקה". השנה עסק הכנס בחדשנות ברכש כערך עסקי, ודן בהתמודדות מחלקות הרכש עם אתגר שרשראות האספקה ומצוקת חומרי הגלם הגלובלית.
"סקר המעילות וההונאות הבינלאומי לשנת 2022, שנערך על ידי ארגון ה-ACFE, שילב ניתוח של אירועים מהשנה האחרונה ביחד עם מחקרים וראיונות עם מומחי תוכן ממגזרי פעילות שונים ומצא כי מחלקת הרכש הינה אחת מחמש המחלקות בעלת רמת הסיכון הגבוהה ביותר לאירועי מעילות, הונאות שוחד ושחיתות לצד מחלקות הכספים, המכירות והתפעול בארגון. עוד עלה מהסקר, כי 82% מהמנהלים הבכירים חוששים מסיכוני שוחד ושחיתות בפעילות הרכש של החברה, כי 20% מהמכרזים נגועים במניפולציה עסקית או מסחרית וכי הנזק החציוני של אירועי מעילות, שוחד ושחיתות הנוגעים לרכש הינו בהיקף של 129,000$, כלומר מקום רביעי ו"מכובד" מסך היקפי הנזק הפיננסי בארגונים", מפרט רו"ח בן אבי.
בהקשר זה, מסביר בן אבי, "התמודדות אפקטיבית עם הציפייה ההולכת וגוברת לחיזוק רמת השקיפות והאתיקה בתהליכי הרכש, מצריכה אימוץ של כלים, שיטות וגישות עבודה אשר ישתלבו כחלק בלתי נפרד מפעילות הרכש הארגונית. כלים אלו כוללים תכנית ציות, קוד אתי לפעילות הרכש, מדיניות ונהלים, שמירה על מידע עסקי, תפעולי ואישי, קביעת כללי אירוח ומתנות בין ספקים, קביעת כללי הוגנות עסקית וכללי תמחור, קביעת מנגנוני סמכות ואחריות, קביעת מנגנוני בדיקה וטיפול באירועים, שימוש בכלי ניטור ובקרה ומסגרת עבודה לחיזוק הקשר עם הספקים המרכזיים של החברה."
בצד מנגנונים אלו, מציע רו"ח בן אבי "לעשות שימוש בגישות מיכוניות לניתוח סיכונים בפעילות הרכש, שימוש בכלי למידת מכונה / ניתוח טקסט וכלי בינה מלאכותית לניתוח אנומליות וזיהוי חריגים תוך שימוש בכלי ניתוח נתונים מתקדמים ושימוש בהרשאות המאפשרות למעשה בקרה המובנית בתהליך העסקי ובמערכות המידע התומכות בתהליך העסקי".