לדברי עוה"ד בועז קניג, מבכירי הפרקליטים הפליליים בישראל, החוק להפללת צרכני זנות, שאכיפתו החלה השבוע, צפוי אולי לצמצם את תופעת הזנות הגלויה בישראל, אך למעשה רוב הסיכויים הם שתופעת הזנות תרד למחתרת, ובכך יגדלו מנגנוני הפשיעה המתלווים לתופעה, וניצולן של הנשים העוסקות בזנות – יחריף.
לדברי עו"ד קניג, מעבר לפגיעה בחופש העיסוק של אותן נשים שבחרו בזנות כמקצוע, החוק גם פוגע קשות בציבור שאין באפשרותו להשיג פורקן בשל מצבו הבריאותי או האסתטי.
בנוגע להחלטה להתחיל באכיפת החוק גם ללא תקצוב הפרקים בו הנוגעים לשיקום צרכני הזנות, טוען עו"ד קניג כי "כאשר אין תקציבים לסדנאות מתקנות לעבריינים שנתפסו פירוש הדבר כי אותם עבריינים לא יעברו טיפול שיקומי, וכך לא יקבלו כלים להתמודד עם הרצון לצרוך שירותי זנות, ועל-כן, יש סיכוי רב כי אותם עבריינים יחזרו לצרוך את שירותי הזנות".
לדבריו, ייתכן והפתרון הנכון לתופעה הוא מיסוד הזנות, ועל ידי כך הפרדת תופעת הזנות מעולם הפשע, הגברת הפיקוח הבריאותי והנפשי על העוסקות בזנות, והפסקת עבירות המס והלבנת ההון הנובעות מהתופעה.
מה צפוי לעבריינים שיעברו על החוק להפללת צרכני זנות, אילו סנקציות יופעלו נגדם ובאילו מקרים יוגש נגדם כתב אישום? בכתבה הבאה.
האם החוק להפללת צרכני זנות עתיד למחות לחלוטין את תופעת הזנות במדינת ישראל? לדברי עוה"ד בועז קניג התופעה לא צפויה להיפסק, והנזקים ממנה לקורבנות ולצרכני הזנות – צפויים דווקא לגדול.
מה אומר החוק להפללת צרכני זנות שאכיפתו החלה בשבוע החולף?
בשבוע החולף נכנס לתוקפו החוק להפללת צרכני זנות אשר מטיל בצידו קנס על צריכת מעשי זנות וכן על ניסיון לצרוך זנות, כמו-כן, החוק קובע כי אדם הנמצא במקום המשמש באופן מלא או חלקי לזנות במטרה לצרוך זנות, יראו את אותו אדם כמי שמטרתו לצרוך מעשה זנות, אלא אם כן הוכח אחרת. מטרת החוק הינה להביא לצמצום הזנות באמצעות קביעת איסור צריכת זנות.
לפי פרסומים בתקשורת, לא הוקצו עדיין תקציבים לסדנאות מתקנות לעבריינים שנתפסו – מהי משמעות הדבר?
כאשר אין תקציבים לסדנאות מתקנות לעבריינים שנתפסו פירוש הדבר כי אותם עבריינים לא יעברו טיפול שיקומי שבמהלכו יקבלו כלים להתמודד עם הרצון לצרוך שירותי זנות, ועל-כן, יש סיכוי רב כי אותם עבריינים יחזרו לצרוך את שירותי הזנות.
האם מי שנתפס מעתה צורך שירותי זנות יקבל באופן אוטומטי רישום פלילי במשטרה, וייפתח נגדו תיק פלילי?
יובהר כי כל אדם אשר ייתפס צורך זנות או מנסה לצרוך זנות יוטל עליו קנס בגובה של 2,000 ₪ בעבירה הראשונה, ו-4,000 ₪ בעבירה חוזרת. זאת ועוד החוק קובע כי ניתן להגיש כנגד אדם כתב אישום ובצידו קנס עד לסכום של 75,300 ₪, וכן, במידה ואכן יוגש כתב אישום והנ"ל יימצא אשם אזי יורשע ויזקף לחובתו רישום פלילי.
מה תהיינה ההשלכות החיוביות לדעתך של אכיפת החוק?
אין כל ספק כי החוק חוקק בשל הצורך להגן על אותן נשים עובדות החוות ניצול, פגיעות נפשיות ופיסיות, וכן לפעמים אותן נשים הן קורבנות סחר בבני אדם לצורך זנות ומפרנסות את אותם הסרסורים שלהם.
מהן נקודות הכשל של החוק – ומה צפויות לדעתך להיות השפעותיו השליליות?
לדעתי בין ההשפעות השליליות אשר יהיו לחוק זה הוא הגדלת תעשיית הפשע סביבו, שכן מהנקודה שבה נמצאת כעת, שהיא עד כה נעשתה בתנאים קשים, אזי לאור החוק אותם תנאים רק ילכו וייעשו גרועים יותר, וכך הלכה למעשה מי שתיפגענה יותר אל אותן הנשים העובדות בתור זונות. כמו-כן, החוק הנ"ל פוגע אפוא בחופש העיסוק.
נקודה נוספת ומעניינת הינה שמבין אותם אנשים הצורכים זנות נמצאים אנשים אשר, הלכה למעשה, זאת הדרך היחידה שלהם להשיג מיניות ואינטימיות גופנית וכעת יכולים להיות מורשעים בדין.
האם לדעתך היה צריך להיחקק חוק אחר?
ייתכן והסדרה של הזנות בארץ ופיקוח במקביל להסברה וחינוך עוד בבתי הספר הייתה מועילה יותר לאותן נשים עובדות, ויודגש שהמדובר על אותן נשים שעשו אותו מבחירה ולא על נשים אשר מנוצלות ע"י סרסורים או כאלה שהובאו וחוו סחר לצורך זאת.