תושבי אשקלון מתלוננים על זיהום ריח חריג שלטענתם מגיע ממפעלי קצא"א. בקצא"א טוענים כי משנת 2020 רק 4 אירועי זיהום אוויר היו קשורים לחברה. במשרד הבריאות לא יודעים לקשר בין התחלואה בסרטן לזיהום מהמפעל.
היום (ב') קיימה הוועדה המיוחדת לפניות הציבור בראשות מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ אלון טל (כחול לבן) דיון בנושא מטרדי ריח מחוות המכלים של ק.צ.א.א באשקלון ובאילת בעקבות פניית ציבור שהתקבלה בוועדה.
במשרד להגנת הסביבה טוענים כי בשנים האחרונות התקבלו עשרות תלונות של תושבי אשקלון והסביבה על מטרדי ריח שמקורם במפעלים של חברת קצא"א. מנגד בחברת קצא"א טוענים כי משנת 2020 היו רק 4 מקרים של מפגעי ריח באשקלון שקשורים לחברה והם מהווים כ- 7% מכמות התלונות שהתקבלו.
תושבי אשקלון טוענים איכות החיים שלהם ומצבם הבריאות נפגע כתוצאה מנזקי הריח. "ישנם ימים שמקור הריח גורם לתושבי המקום להסתגר בבתים" כך אומרת לילי קידר תושבת אשקלון. לדבריה "אני מתגוררת כ- 9 ק"מ מהמוקד של קצא"א ואני עדיין סובלת מהריח החריף, התושבים מרגישים בסכנה ממשית". רונן אלוש, תושב אשקלון: "בעקבות אחד מאירועי הזיהום באשקלון אושפזו 6 אנשים בבתי חולים. לפי הנתונים שלנו אחד מכל ארבעה ילדים בעיר אשקלון נזקק לסיוע נשמתי".
במשרד הבריאות טוענים כי אין להם מנדט לבדוק חשיפה לחומרים מסכנים שנמצאים באוויר והאחריות נמצאת בידי המשרד להגנת הסביבה. ד"ר איזבלה קרקיס, מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות: "במחוז אשקלון אנחנו רואים רמת תחלואה משמעותית במחלות הסרטן באופן יחסי לממוצע הארצי. אנחנו לא יודעים להגיד האם זה קשור לזיהומי האוויר שמגיעים מחברת קצא"א".
חברת קצא"א התייצבה בפניי הוועדה לפניות הציבור והציגה את הנתונים על זיהום האוויר כפי שהם משתקפים מתלונות הציבור במהלך השנים האחרונות. מלכה עמירה, מנהלת מחלקת הגנת הסביבה של קצא"א: "משנת 2020 התקבלו באשקלון 58 תלונות על מפגעי ריח ורק 4 נמצאו קשורות לקצא"א. באותו פרק זמן באילת התקבלו 10 תלונות על מפגעי ריח ורק 2 נמצאו קשורות אלינו. אנחנו עושים כמיטב יכולתנו למנוע מטרדי ריח מהציבור, אנחנו מתייחסים לכל תלונה ברצינות המרבית ונעשה כל מה שהמשרד להגנת הסביבה דורש מאיתנו".
חברת קצא"א מפעילה שתי תחנות ניטור שנמצאות באשקלון ובזיקים במטרה לבדוק את ערכי הבנזן באוויר. בקצא"א טוענים כי ערך הבנזן היומי הממוצע בתחנת הניטור באשקלון עומד על 0.21 ובתחנת זיקים על 0.18 בזמן שהמשרד להגנת הסביבה קבע את ערך הסף על 1.2. מנגד ד"ר קרקיס ממשרד הבריאות טוענת "בכל מה שקשור לחשיפה לחומר בנזן כל רמה שהיא מעל ל- 0 יכולה להיות מסוכנת לבריאות הציבור ולגרום לסרטן".
פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור: "אנחנו מתייחסים לתופעה כאל 'זיהום ריח' שיכול לגרום בצורה אביוקטיבית לנזקים בריאותיים. חשוב מאוד שהמדינה תעשה ככל שביכולתה כדי לצמצם את זיהומי הריח ברחבי ישראל במיוחד באזור אשקלון".
"לצערי המדינה לא נותנת לנו מספיק גב" כך אומר תומר גלאם, ראש העיר אשקלון. לטענתו: "צריך לתת לפקחים את מירב התמיכה וההיתרים להיכנס תדיר למתחם של קצא"א. התנאים של קצא"א ברישיון העסק נקבעים ע"י המשרד להגנת הסביבה. בלי שהתנאים ישתנו לא ניתן יהיה לפקח על קצא"א בצורה טובה, זה בידיים של השרה להגנת הסביבה".
באיגוד הערים לאיכות הסביבה העלו טענות קשות כלפי קצא"א שהיא מעכבת פקחים שלה מלהיכנס למפעל בזמן אמת של תלונה על מטרדי ריח בסביבה. מיטל אמיתי, מנכ״לית איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון: "באירוע האחרון הכוננים שלנו עוקבו במשך 40 דקות בכניסה למפעל קצא"א". ורד דפנה, מנהלת מחלקת תעשיה באיגוד ערים לאיכות הסביבה: "קשה מאוד לאתר אירועי ריח מכיוון שזה תלוי בעונות השנה ובכיווני הרוח. סמכויות האכיפה נמצאות בידיים של המשרד להגנת הסביבה".
איריס שליט, המשרד להגנת הסביבה: "קשה לקשור בין אירוע ריח לבין מפעל מסוים. המשטרה הירוקה חוקרת לעומק את התלונה ומרכזת את כל העובדות לתיק כדי שניתן יהיה לבצע פעולות אכיפה וענישה כנדרש. לצערי מעט מאוד תיקי ריח התגבשו לכדי כתבי אישום".
מ"מ יו"ר הוועדה לפניות הציבור, ח"כ אלון טל סיכם את הדיון:
"הציבור חש שחברת קצא"א מתנהלת בצורה בריונית תוך הסתרת מידע. הוועדה התרשמה שתושבי אשקלון ואילת חשופים לריחות רעילים בתדירות בלתי סבירה בעליל. העובדה שיש מעט תביעות ביחס לכמות התלונות מעלה סימני שאלה לגבי אופן הטיפול של המשרד להגנת הסביבה בכל הקשור לטיפול במטרדי ריח. הוועדה דורשת מחברת קצא"א לחשוף את כל המידע על זיהומי ריח בפני הציבור ולא לעכב פקחים של המשרד להגנת הסביבה להיכנס למפעל. משרד הבריאות מתבקש לנתח את כמות המידע על התחלואה בסרטן באשקלון וסביבתה. המשרד להגנת הסביבה מתבקש להצמיד את תחנות הניטור שלו כך שיהיו צמודים לגדר המפעל של קצא"א ולבדוק האם ניתן להתאים את החוקים והתקנות למציאות הנוכחית".