העיניים שלנו מורכבות ממספר שכבות. הקרנית ממוקמת קדמית לאישון ולקשתית, צורתה כצורת כיפה שקופה והיא השכבה החיצונית של העין. תפקידה של הקרנית הוא לרכז את קרני האור, דבר המאפשר לנו לראות בבירור ולשקיפותה חשיבות רבה למילוי תפקיד זה. פגיעה בקרנית עלולה להביא לפגיעה בראייה ובמקרים מסויימים אף לצורך בניתוח להחלפתה. השתלת קרנית יכולה להחזיר את הראייה, להפחית כאב ולשפר את המראה של קרנית פגומה.
ניתוח להשתלת קרנית נועד לטיפול במספר בעיות עיניים בניהן :
- צלקות או כיבים בקרנית עקב פציעה או זיהום
- מחלה שגורמת לקרנית לבלוט ("קרטוקונוס")
- הפיכה של הקרנית לדקה יותר, עכירות או נפיחות של הקרנית.
- מחלות עיניים תורשתיות כמו בצקת בקרנית ועוד
- בעיות הנגרמות עקב ניתוח עיניים קודם
ניתוח השתלת קרנית הוא הליך בטוח יחסית, אולם כמו בכל ניתוח, קיים סיכון כלשהו לסיבוכים הכוללים: זיהום בעיניים, עלייה בלחץ התוך עיני (IOP) וגלאוקומה, סיבוכי תפרים המשמשים להחזקת הקרנית של התורם במקומה, דחיית הקרנית (שכן מגיעה מתורם זר), דימום, סיבוכים ברשתית כגון היפרדות רשתית או נפיחות.
כדאי גם לקרוא: מיפוי קרנית – מה זה מיפוי קרנית ומתי עושים?
ישנן מספר שיטות הרדמה אפשריות, הכוללות הרדמה כללית או הרדמה מקומית המוזרקת לאזור העין ומאפשרת לאלחש את אזור הניתוח. הניתוח אורך בדרך כלל בין שעה לשעתיים אך כמובן שהמצב משתנה בהתאם למצב המטופל, מחלות הרקע שלו ומחלות עיניות נוספות, ומיומנות המנתח.
קיימות כמה אפשרויות כירורגיות להשתלת הקרנית. השיטה בה יבחר הרופא המנתח תלויה בגורם לנזק בקרנית, במצב הקרנית ובצרכים האישיים של המטופל. במקרים מסויימים השתלת הקרנית לא תועיל לשיפור הראייה ואז המנתח עשוי להמליץ נגד ביצוע הניתוח. ללא קשר לסוג ההשתלה, הקרנית החדשה מגיעה מתורם אנושי שנפטר. כל קרנית עוברת בדיקות יסודיות כדי לוודא שהיא בטוחה להשתלה.
הקרנית מורכבת משלוש שכבות של רקמה, וכל אפשרות כירורגית מתמקדת בשכבה או בשכבות ספציפיות. במהלך הניתוח, המנתח מסיר את החלק המרכזי של הקרנית הפגועה ומחליף אותו בחלק מקרנית של תורם. המנתח יכול להחליף את כל הקרנית ("קרטופלסטיקה חודרת"), את השכבות החיצוניות של הקרנית בלבד ("קרטופלסטיקה למלרית"), או רק את השכבה הפנימית שלה ("קרטופלסטיקה אנדותל"). בסוף הניתוח מבוצעים תפרים קטנים לצורך החזקת הקרנית המושתלת במקומה, והם עתידים להיות מוסרים בחודשים שלאחר הניתוח.