רשת האינטרנט משפיעה על כל היבט בחיים שלנו ויחד עם היתרונות היא גם חושפת אותנו לסיכונים מסוימים. ישראל כמעצמת סייבר עולמית נדרשת להקים חומת אבטחה יעילה ורבים מתייחסים אליה כחזית לחימה לכל דבר ועניין. הנה כל הפרטים.
המרחב הקיברנטי כפי שאנו מכירים אותו כיום משפיע על כל היבט בחיים שלנו. זה מתחיל מהשימוש שלנו באינטרנט לצרכי איסוף מידע, ממשיך עם פעולות שאנו מבצעים על גבי הרשת וכולל גם שירותים ציבוריים וממשלתיים. בתוך כך, המדינה עצמה נעזרת ברשת האינטרנט על מנת להעביר אינפורמציה לציבור וכמובן שיש למרחב הזה משמעות כלכלית, מסחרית, חברתית ותרבותית.
לצד כל היתרונות הברורים של התלות ברשת האינטרנט, מתעוררים גם חסרונות וגורמי סיכון מסוימים. המרחב הקיברנטי חושף כל אחד מאתנו לסיכון של פגיעה בפרטיות ועלולות להיות לו השלכות חמורות על הזירה הציבורית. הדוגמא הכי טובה לכך היא ישראל: בתור מעצמת סייבר עולמית, ישראל נאלצת להשקיע מאות מיליוני דולרים באבטחת מידע ולאחרונה כבר ניתן לראות בה חזית לחימה לכל דבר.
ממה נובעת החשיבות של לוחמת סייבר?
בשביל להבין מדוע ישראל נמצאת בחזית המאבק של לוחמת סייבר, צריך להבין את האופן שבו היא באה לידי ביטוי. ראשית, לוחמת רשת מאפיינת כל פעולה מלחמתית התקפית שמטרתה לחדור למרחב הקיברנטי של היעד. היות וכבר הבנו שבתוך אותו מרחב קיברנטי עשויים להיות פרטים רגישים, גניבת המידע בעזרת שימוש ברוגלה או בסוס טרויאני מאפשרת לשבש את הפעילות באינטרנט ולהסב נזק לכל המערכות שמסתמכות עליו.
שנית, החשיבות של לוחמת סייבר נובעת מהעובדה שהיא לא תלויה בזמן ובמקום. בניגוד לחזית לחימה מסורתית שבה המאבק מוגבל מבחינת המיקום הגיאוגרפי שלו, בלוחמת סייבר ניתן לראות את ההשפעה של המתקפה רק ימים, שבועות וחודשים לאחר שהיא התבצעה. יתרה על כך, למרחב הקיברנטי אין שום גבול ואין צורך בנוכחות פיזית במקום מסוים על מנת לשבש מערכות תקשורת במקום רחוק.
הדור הבא של לוחמת סייבר
בין לבין, צריך לזכור שישראל לא רק ממתגת את עצמה כמעצמת סייבר אלא גם פועלת על מנת לפתח כלים טכנולוגיים חדשים. פיתוח מן הסוג הזה חושף את ישראל לאיומים בדיוק כמו מדינות הרבה יותר גדולות, כגון ארצות הברית, רוסיה וסין. בנוסף, ישראל נמצאת תחת איומים קונבנציונאליים במקביל לאלו שמופיעים במרחב הקיברנטי ומכאן שעליה להפעיל חומת הגנה יעילה במיוחד.
ממשלת ישראל וגופים פרטיים משקיעים המון כסף בהכשרת לוחמי סייבר. אפשר לראות זאת במערכת הביטחון וביחידות שהוקמו במיוחד לשם המטרה, כמו גם בסקטור הפרטי עם מסלולים מבוקשים של לימודי סייבר ואבטחת מידע. השילוב בין הסקטור הפרטי והציבורי מוכיח את עצמו והוא גם זה שאמור להעניק את ההגנה למערכות הסייבר הקיימות בעתיד הנראה לעין.