כל אחד מאיתנו חווה חרדה ברמה מסוימת במהלך חייו. חרדה זהו מנגנון שנועד להגן עלינו מפני סכנות והוא חיובי למהלך חיינו. כאשר אנחנו מדברים על הפרעת חרדה אנחנו מדברים על המצב בו נפגעת יכולת ההסתגלות והתפקוד בחיינו, פסיכיאטר פרטי יכול לאבחן את החרדה ולעזור בהקלה.
חרדה נבדלת מפחד, פחד מאופיין בתגובה פיזיולוגית ורגשית הנוצרת בעקבות סכנה ממשית, מוחשית מולה האדם ניצב. לעומת זאת, החרדה מאופיינת בתסמינים פיזיולוגיים ורגשיים שמופיעים בהיעדר סכנה עתידית שעלולה להגיע ואינה ניצבת מול האדם ברגע האמת.
הפרעות חרדה מתחלקות למספר אבחנות ספציפיות:
פוביה ספציפית כוללת פחד מתמיד ומוגזם מפני אובייקט או מצב שאין בו איום ממשי ומוביל את האדם להימנעות ממצבים הכוללים אותו.
פוביה חברתית כוללת פחד מתמיד ומוגזם המוביל את האדם להימנעות מסיטואציות בהם הוא עלול להיחשף לסיטואציות חברתיות וציבוריות.
הפרעת פאניקה, כאשר ישנם התקפי פאניקה חוזרים ובלתי צפויים. התפרצות ההתקפים מלווה באי נוחות עזה. ההפרעה מאופיינת בפחד מפני התקף חרדה מתמשך.
הפרעת חרדה מוכללת GAD, אצל המתמודדים עם ההפרעה הזו החרדה היא כרונית, הם מודאגים בכל הזמן ומתקשים לשלוט בדאגות שלהם.
ההערכה היא שבין 5% ל10% מן האוכלוסייה סובלת מהפרעות חרדה בעוצמות משתנות. השכיחות של הפרעות החרדה משתנה בהתאם לאבחנתן, כאשר פוביה ספציפית וחרדה חברתית הן השכיחות ביותר עם 12 אחוזים באוכלוסייה.
תסמיני חרדה:
תסמינים גופניים והתנהגותיים- התסמינים מלוויים בעוררות של המערכת הסימפטית בגוף וכוללים עוררות גופנית, דפיקות לב מואצות, הזעה מוגברת, מתח וכאבי שרירים, יובש בפה, הזעת יתר, קוצר נשימה, בחילה ולעיתים אפילו כאבים פיזיים בגוף. בנוסף, תיתכן התנהגות נמנעת כדי לא להיחשף לאובייקט שמעורר אצל המתמודדים חרדה וצורך באישור ותלות בהרגעה חיצונית.
תסמינים נפשיים ומחשבתיים- מצב רוח שלילי, דאגות, מחשבות רעות, מחשבות על דברים לא צפויים שעלולים להגיע. בנוסף, תחושת חוסר אונים, חווית חוסר יכולת ושליטה, איום ובדידות.
איך מאבחנים הפרעות חרדה?
הפרעת חרדה לא מהווה מצב חירום רפואי, אך בשל הפגיעה שהיא מייצרת בתפקודו של האדם מומלץ לקבל עזרה רפואית והמצוק. האבחנה ניתנת על ידי פסיכיאטר פרטי בהתבסס על בדיקה קלינית והסתכלות פסיכיאטרית שהוא מבצע.
טיפול:
הטיפול בהפרעות חרדה משתנה בהתאם לאבחונים הספציפיים של החרדה.
אנו מדברים על טיפול תרופתי וטיפול פסיכולוגי.
טיפול תרופתי: לאחר אבחון שנעשה בידי פסיכיאטר ניתן להתאים בתרופות נוגדות חרדה ודיכאון. הטיפול התרופתי לעיתים קצר מועד או ארוך טווח בהתאם לסימפטומים אותם מזהה הפסיכיאטר הפרטי. התרופות ארוכות הטווח ממשפחת SSRI וSNRI והתרופות קצרות הטווח הן ממשפחת הבנזודיאזפינים.
טיפול פסיכותרפי:
ישנן מספר שיטות לטיפול הפסיכולוגי:
שיטה דינמית: על פי השיטה הזו, יש לעבד את הגורמים הרגשיים שאינם מודעים לאדם בטיפול. התקפי החרדה ככל הנראה נובעים מבעיה פסיכולוגית ממנה סובל האדם ויש לטפל במקור הבעיה. מדובר בטיפול ארוך טווח.
שיטת טיפול קוגניטיבית התנהגותית: מדובר בטיפול קצר טווח, המתייחס לגורמי החשיבה, הרגשות וההתנהגות של האדם. המטרה היא לחשוף את האדם בהדרגה לגורם המאיים ולשנות את דפוסי החשיבה הלא מסתגלים איתם מתמודד האדם ובכך להצליח להשפיע על הרגשות וההתנהגות שלו כלפי הגורם המאיים.
באמצעות אבחון שנעשה על ידי פסיכיאטר פרטי מומחה ישנה אפשרות לאבחן חרדה ולהתאים את הטיפול הטוב ביותר עבורה ובכך לשפר את איכות החיים.