דוח חדש של בכירי חוקרי הסביבה והחברה בישראל חושף נתונים מדאיגים אודות היערכות ישראל לגידול הצפוי באוכלוסייה בעשורים הקרובים. המחקר המלא של "צפוף" – הפורום לאוכלוסייה, סביבה וחברה, ייחשף בכנס מיוחד שייערך היום באוניברסיטת תל אביב
מערכת הבריאות תזדקק בעשור הקרוב לתוספת של 5,000 מיטות אשפוז; 7,000 רופאים; 13,000 אחיות – רק בכדי לשמר מצב קיים
עד שנת 2050, מערכת החינוך תתמודד עם הכפלה של תלמידים בגילאי בית ספר; דרושה הוספה של פי 2.7 כיתות
המצב בכבישים כיום הוא רק פרומו להחרפה הצפויה בשנים הקרובות – פיתוח התשתיות ימשיך לפגר אחרי קצב הגידול המהיר. עד לשנת 2050 מספר כלי הרכב בישראל יגיע ל-10 מיליון, כאשר היום המספר עומד על 3 מיליון והצפיפות בכבישים תהיה דומה לצפיפות בכבישי מומבאי.
ייצור של 95% מהחשמל של ישראל באנרגיה מתחדשת ב-2050 ידרוש ייצור חשמל סולארי בהיקפים הנעים בין 56 ל-134 ג'יגה וואט, פי 5 עד 10 משיא צריכת החשמל כיום. גם אם שיא הצריכה בישראל יגדל, על מנת לאחסן את יתרות החשמל ב-2050 יידרש יותר אחסון בסוללות ממה שקיים כיום בכל רחבי העולם.
כדי להתמודד עם משבר הדיור ועליית מחירי הדירות, נדרשים שינויי חקיקה ויצירת כלים תכנוניים חדשים.
הדוח הנוכחי נועד להעלות לדיון ציבורי את המשמעויות הכלכליות, הסביבתיות, הבריאותיות והחברתיות של גידול האוכלוסייה הצפוי בתחומי החיים השונים: בריאות, תחבורה, דיור, חינוך, בטחון תזונתי, שטחים פתוחים, מים, אנרגיה ופליטות גזי חממה וחומרי בניה. כותבי הדוח, צוות בין-תחומי של חוקרים ומומחים, ניתחו בכל אחד מתחומי החיים את המציאות הצפויה בשנים 2030, 2040 ו-2050 על-פי התחזיות הדמוגרפיות.
יו"ר ארגון 'צפוף', פרופ' אלון טל, אוניברסיטת תל אביב: "הנתונים הנחשפים בדו"ח מדאיגים ומטרידים מאוד. כל מדינה, עם יכולות ביצוע טובות ככל שיהיו, תתקשה לעמוד בקצב הגדלת התשתיות הנדרש בגידול האוכלוסייה הנוכחי, שבממוצע בשנים האחרונות מתקרב ל -2% אחוז בשנה. הדבר נכון במיוחד למדינה עם משאבי קרקע מוגבלים. למעשה, מתמונת המצב המשתקפת בדוח, משמען של ההשקעות הציבוריות בשנים הבאות אינן שיפור באיכות החיים, אלא הדבקת פערים כדי לתת מענה לילודה הגבוהה. כאשר לוקחים בחשבון את הצורך להיערך לירידת המשקעים האזורית, לעליית הטמפרטורה ולאירועי קיצון כתוצאה ממשבר האקלים, כמו גם לעליה צפויה בתדירות המגפות, עולה תמונת מצב מדאיגה שהשפעותיה על החברה בישראל עשויות להיות חמורות".
מעיקרי הדו"ח: תחזיות הגידול של אוכלוסיית ישראל בשנים 2030 – 2050:
מדינת ישראל מהווה תופעה דמוגרפית חריגה בנוף העולמי עקב שילוב יוצא דופן: צפיפות אוכלוסין גבוהה וקצב ריבוי טבעי גבוה, המאפיין מדינות מתפתחות, לצד כלכלה ורמת צריכה המאפיינות מדינות מפותחות. קצב הגידול שנובע ברובו מפריון ילודה גבוה מאוד מהיר מכדי לתפוס את השלכותיו: גידול ממוצע של 21.6% לעשור, שהביא לכך שבין השנים 1990 ל-2020 הוכפלה אוכלוסיית המדינה. בהתאמה, אוכלוסיית ישראל צפויה להמשיך ולהכפיל עצמה בשלושים השנים הקרובות. אז מספר התושבים ליחידת שטח יהיה כבצפופות שבמדינות העולם כולו.