כל מי שהוגה רעיון לסטארט-אפ מכיר את הרגע שבו החשדנות מתחילה לזרום ולגרום לכם לחשוש משיתוף במחקר. יש לכל זה פתרון קל שנערך על ידי עורכי דין שמומחים לכך ומגינים על זכויות הקניין הרוחני שלכם.
כאשר אתם חולמים על אקזיט שאלו את עצמכם אם עשיתם הכל כדי להגן על עצמכם כך שתקטפו את פרי עמלכם ולא תפקירו אותו לידי מי שיכול לגנוב מכם פטנטים ולהרוויח מכם במקומכם. פטנטים הם לבו של כל סטארט אפ ואסור בשום פנים ואופן להזניח את הליך רישום הפטנט על ידי עורכי דין המתמחים בתחום.
ההשלכות של הפקרת הבירוקרטיה והאישור המשפטי לכך שהפטנטים שלכם שייכים לכם הן חמורות מאוד ומתחילות באובדן הכנסות, ומסתיימות בכך שהפטנט שלכם עלול לעבור הסבה עצובה ליישום שלא אישרתם ושאינכם יכולים לשלוט בו בדיוק בגלל הזנחת ההיבט המשפטי הזה.
חשיבותם של הסכם סודיות והגנה על פטנטים
לוז המדריך של כל סטארטאפיסט מתחיל קודם גם לענייני כספים ורישום נכון של החברה שלכם. הסכם סודיות מגן עליכם מגניבת הרעיון על ידי שותפי סוד ועובדים. רישום הפטנטים מגן עליכם חוקית מפני כל אדם אחר. הרי ללא פטנט ורעיון שהוא קניין רוחני שלכם באופן רשמי אין טעם להתחיל לגייס כספים למחקר, פיתוח וייצור. עורכי הדין יסבירו לכם על המסלול הזה ומומלץ להתייעץ אתם קודם עוד לפני שתשכרו שותפים ועובדים. אצל עורכי הדין תקבלו הסברים גם על רישום פטנט וגם על עריכת הסכם סודיות עם כל מי שתכניסו בסוד הפטנט שלכם והעבודה אתכם.
עורכי דין שהמומחיות שלהם היא רישום פטנטים עורכים את הפטנט שלכם, בין אם מדובר בהמצאה טכנולוגית או מדעית, מכניסים אותו למסלול האישור אצל רשם הפטנטים ודואגים לערוך את בקשת הרישום כפי שצריך, מבלי להשמיט מסמכים, ניסויים והכי חשוב – הוכחות מוצקות לכך שמדובר ברעיון חדשני שהוא כולו פרי עמלכם והגותכם.
מהו רישום פטנט?
רישום פטנט הוא למעשה הליך ארוך וממושך שנמשך כמה שנים, שבסופו הפטנט שהמצאתם או התגלית שלכם, נרשמים על שמכם
וכל הזכויות להוציא אותו לפועל, להמשיך לפתח אותו או להרוויח ממנו כסף חייבים להיות שלכם. יש עורך פטנטים בכל משרד עורכי דין שמתמחה בכך ותפקידו להכין את הפטנט לרישום, כולל כל המסמכים הנדרשים ולהבטיח שלא יידחה על ידי רשם הפטנטים.
את זה אפשר לעשות על ידי רישום הפטנט על שמכם בתהליך שכולל הגשת מסמכים ועריכתם בהתאם לתבנית הנדרשת על ידי רשם הפטנטים, תהליך שבו הפטנט נבחן על ידיו כדי לוודא שאכן מדובר בפטנט חדש שלא הומצא לפניכם על ידי מישהו אחר ולפי קריטריונים שמבטיחים שיש כאן חידוש שחובה לרשום, ולאחר שתשלמו את האגרות שנדרשות על ידי המדינה.
הרישום מחייב לפעמים ניסויים והגשת הוכחות מוצקות לכך שיש חידוש של ממש בפטנט שלכם ואין מדובר בפיתוח של פטנט שמישהו אחר הגה לפניכם והוא למעשה לוקח אותו צעד קדימה לפעמים ותו לא. כאן הרשם יצטרך להחליט מה פטנטי בזה ואם זה מוצדק לרשום אותו על שמכם.
גיוס כספים ומשקיעים לפיתוח ומחקר
לפעמים שלב גיוס הכספים מתחיל עוד לפני שרשמתם פטנט משום שאתם צריכים להמשיך בפיתוח ולא לאבד זמן יקר. תוכלו לקבל הגנה חלקית וזמנית בגלל אישור הרישום והודעה שאתם בתהליך והפטנט נמצא בתהליכי אישור. זוהי הגנה מסוימת שמאפשרת לכם לגייס כספים כבר כעת. הכסף נחוץ לכם לשם המשך הפיתוח ובשלב מאוחר יותר גם לייצור.
עדכון המשקיעים וקרנות של מתעניינים ומשקיעים בציבור חייב להיעשות במדויק כדי לא להונות אותם. לכן, גם כאן רצוי לקבל ליווי של עורכי דין שמתמחים בכך ובליווי סטארט אפים כדי לכסות כל שלב. הכל חייב להיעשות בשקיפות עד לדרגה שבה אתם כבר לא יכולים לגלות לגמרי את הסוד שלכם, וגם זה חייב לקבל ייעוץ מתאים מתי מותר לכם לומר מה.
אם הפטנט שלכם רציני ואכן הוכחתם שהוא שלכם, חדשני ואף אחד לא חשב על זה, מומלץ להתחיל להיערך לשלב הייצור ברגע שתוכלו להכריז על זה. כאן יש לחתום על הסכמים מתאימים עם כל מי שייכנס כשותף וידרוש את חלקו. יכול להיות שידרוש גם חלק ברווחים על קניין רוחני שלכם ועליכם להגן על עצמכם מפני מכירה של זכויותיכם.