עם כל הקושי, אחד מהדברים שחייבים להתמודד איתם כאשר נפטר אדם קרוב הוא נושא חלוקת הירושה. לעתים קרובות, לנפטר יש כספים המפוזרים בחשבון בנק, בחסכונות, בביטוחי חיים וקופות גמל. לאחר מותו, צריך להחליט איך לחלק אותם. במידה והמנוח דאג לצוואה, שבה חילק את כספיו, אפשר לכבד את רצונו ולהגיש בקשה לקיים אותה. אבל גם אז, לא תמיד כל הכספים מופיעים בצוואה, וצריך לאתר אותה.
מה עושים במקרה בו קיימת ירושה?
במידה וקיימת ירושה, ניתן להפעיל צו קיום ירושה. במקרה זה, הזכאים הרשומים בצוואה פונים לרשם לענייני ירושה ומבקשים שתיכנס לתוקף. לאחר מכן, הם יכולים לפנות לגורמים שניהלו את כספיו ונכסיו של הלקוח, כמו הבנק ולשכת רישום המקרקעין, על מנת לקבל את החלק שלהם בעיזבון.
במידה ובני המשפחה הקרובה של המנוח לא מופיעים בצוואה, היורשים מתבקשים להוסיף אישור ששלחו הודעה הנוגעת להגשת בקשה בדואר רשום, או להוסיף אישור על כך שפנו באופן אישי לילדי המוריש ולבן זוגו, במידה ויש כאלה.
חלוקת ירושה ללא צוואה
במקרה בו אין צוואה, יש צורך לבצע חלוקת ירושה ללא צוואה ע"י הגשת בקשה לצו ירושה באמצעות הרשם לענייני ירושה, על פי המחוז בעל הסמכות על המנוח, או באחד מבתי הדין הדתיים. מדובר בצו משפטי שמסדיר את חלוקתו של עיזבון הנפטר. הצו לא קובע את אופן החלוקה של הרכוש, אלא קובע בכל הקשור לזכויות הירושה והיורשים.
מיהם היורשים?
לפי הנהוג בישראל, היורשים הראשונים הם קרובי המשפחה הקרובים ביותר למנוח. מדובר בבני זוג, הורים, ילדים וקרובי משפחה אחרים. זה כולל גם קרובי משפחה שעדיין לא נולדו, במידה ויצאו לעולם בתוך 300 יום לאחר הפטירה.
אם אין יורשים בכלל, העיזבון עובר לידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, המייצג את המדינה.
איתור יורשים
לעתים עלול להיווצר מצב בו יש ירושה, אבל אין מי שדורש אותה. או שיש קרובי משפחה שיש להם זכות חוקית לרשת את נכסיו וכספיו של הלקוח, אך לא מצליחים לאתר אותם. במקרה כזה, ניתן לפנות לחוקרים פרטיים שמתמחים באיתור יורשים חוקיים, מטעם צוואה או קרבת משפחה, שאינם מודעים לזכויותיהם.
איתור כספים אבודים – שלב ראשון: הר הכסף
לעתים, מעדכן המנוח את צוואתו כמה שנים לפני מותו, ובינתיים הצטברו כספים חדשים שלא היו קודם. יתכן כי יש לו חשבון בנק רדום או קופת גמל ששכח מקיומה. אתר האינטרנט הר הכסף הוא הפתרון במקרה הזה. האתר, המופעל על ידי משרד האוצר, יכול כל אדם לאתר חשבונות בנק, חסכונות פנסיוניים ופוליסות ביטוח חיים אבודים, גם שלו, וגם של קרובי משפחה שנפטרו.
לאחר שמגלים כספים אבודים, אפשר לפנות לחברות הרלוונטיות או לבנק, ולבקש להעביר את הפרטים על שמכם, ולהמשיך את החיסכון, או לקבל את הכסף ישירות אליכם.
שלב שני – חיפוש תיעוד ומסמכים
בנוסף לחיפוש בהר הכסף, כדאי לערוך חיפוש מעמיק בבית המנוח. במקרים רבים, כסף אבוד או מוסתר מלווה במסמכים שונים, כמו תדפיסי חשבונות, מכתבים המתקבלים מהבנקים או מחברות הביטוח. יתכן כי מוחבא כסף פיזי ממש בבית.
שלב שלישי – לפנות לקבלת עזרה
לא איתרתם כספים אבודים? מצאתם, אבל אתם חושבים שצריכים להיות עוד כספים? כדאי לפנות לחברות מקצועיות שמציעות עזרה במציאה של כספים אבודים. הן ישתמשו בכל הכלים המקצועיים שברשותן, ובניסיון הרב שלהן, כדי למצוא את הכספים החסרים.