כ- 35,000 עולים שעלו ארצה בשנה האחרונה נמצאים במשבר קשה. מצד אחד סל הקליטה שלהם נגמר ומצד שני הם אינם יכולים לפנות לביטוח לאומי כל עוד הם לא נמצאים לפחות שנה בארץ. המשבר בשוק העבודה הותיר רבים מהם ללא עבודה וגם בשל המצב, שיעורי האולפן שלהם בעברית נעצרו כך שהם מתקשים לרכוש שפה. הגרעין התורני הדר חיפה שמלווה אלפי עולים חדשים בכל שנה פנה במכתב לראש הממשלה ומזהיר: "חייבים למצוא להם פתרון, אחרת רבים יגיעו למצב של פת לחם ללא קורת גג"
בעוד שלאוכלוסיות מוחלשות רבות נמצא מענה וישנם פתרונות בדרך בשל הקורונה, ישנה אוכלוסיה שכמעט נמחקה מהמפה, שאף אחד לא מדבר עליה וסובלת מהמצב ביתר שאת. מדובר בכ- 35,000 עולים חדשים שעלו לארץ בשנה האחרונה.
בזמן הזה שחברות רבות מנסות לצמצם את כמות האנשים שעובדים אצלם, העולים הללו הם הכח עבודה האחרון שמעסיקים רוצים מכיוון שהם עדיין לא מדברים עברית שוטפת ובשל המצב גם האולפן שהם משתתפים בו הפסיק את הפעילות כך שאין להם לאן להתקדם. בנוסף הסתיים להם הסל קליטה מחד אך הם אינם זכאים לפנות לביטוח הלאומי כל עוד הם חיים בארץ פחות משנה. הם אמנם מקבלים קיצבה נמוכה (סביב אלפיים ₪ לזוג) אך היא לא מספיקה על מנת לחיות. מציאות זו יוצרת מצב שמאות עולים הולכים למצוא את עצמם ללא קורת בית ועל סף חרפת רעב.
אולג פומין, שעלה ממוסקבה לפני כשבעה חודשים מספר: "אנחנו זוג בני 50, עלינו לארץ באוקטובר 2019 ממוסקבה, מחודש דצמבר למדנו באולפן כי קודם לא היה מקום באולפן ובפורים הלימודים נעצרו. בתחילת חודש אפריל קיבלנו את דמי סל הקליטה האחרונים ומחודש מאי נתחיל לקבל הבטחת הכנסה זה בערך 2000₪ למשפחה. בגלל שאנחנו לא מצליחים למצוא שום עבודה ( חיפשנו אפי' נקיון וכד) לא תהיה לנו שום אפשרות לשלם על שכירות וכל התשלומים השוטפים כמו ארנונה וחשמל וכו' ועם שכירות לא ישאר בכלל כסף למזון. אנחנו לא יודעים ולא לומדים עברית, לא ברור מתי המצב הזה ישתנה".
דריה ארטיונשינה שעלתה גם היא מרוסיה לפני כחצי שנה ומתגוררת בעיר חיפה גם מספרת על הקושי: "עלינו לארץ עם תוכנית פעולה, אף אחד לא חשב שיכול להיות כזה מצב. במקום ללמוד חצי שנה עברית ואחר כך לקבל תמיכה להמשיך ללמוד ולעבוד ולעשות הכל בשביל להגשים את עצמנו בארץ ישראל. מצאנו את עצמינו במצב שלא סיימנו אפילו את השלב של אולפן א' ואין אפשרות ללמוד עברית אפילו ברמה הכי בסיסית ולכן אין אפשרות למצוא שום עבודה. לא נוכל להמשיך להתקיים פה בצורה כזאת. זה ברור שאזרחי המדינה ששילמו מיסים מקבלים תמיכה יותר משמעותית וזה נפלא שהמדינה עוזרת לאזרחים אבל גם אנחנו רוצים להשאר פה לעבוד ולשלם מיסים. אבל בינתיים אם לא נקבל עזרה, ואפילו לא הלוואות! נשאר ללא בית וללא אוכל".
הגרעין התורני הדר להדר חיפה שמלווה אלפי עולים בכל שנה בעיקר בעיר חיפה, קיבל פניה חתומה של עשרות עולים שפשוט זועקים לעזרה. לכן הם פנו במכתב לראש הממשלה בבקשה שיעזור למצוא מענה כי המצב הזה פשוט בלתי נסבל.
מנכ"ל הגרעין התורני הדר חיפה, דניאל רבקין אמר: "מתוך הכרות ועבודה שלנו עם מאות עולים , אני מזהה שאוכלוסיית העולים שנמצאים בשנתם הראשונה בארץ נקלעו תוך כדי משבר הקורונה למצוקה שאין דומה לה אצל אף ציבור, נכון שהרבה נפגעו, אבל לעולים הללו אין כרגע עבודה, אין גב של ביטוח לאומי והכי קשה לדעתי ש"אין להם פה", קבוצות אחרות לפחות יכולות לצעוק, הם גם את לא יכולים, לכן החלטתנו להיות השופר שלהם, אנו מבקשים ודורשים מהממשלה לתת פתרון דחוף לאוכלוסיית העולים שנמצאים בארץ בשנתם הראשונה, לפני שנמצא פה אלפי אנשים בלי קורת גג או על סף חרפת רעב, הם עזבו את כל עברם ועלו לארץ אבותיהם חובתנו לדאוג להם".