בצעד תקדימי בתחום הביטחון הלאומי, התקיים אתמול (ב') ניסוי מבצעי ראשון מסוגו בדרום הארץ, שנערך תחת הנחייתו הישירה של שר הביטחון, יואב גלנט. במסגרת הניסוי, שנועד להאיץ פיתוחים טכנולוגיים בתחום יירוט הכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים), הוצגו מגוון טכנולוגיות חדשות בהשתתפות שמונה חברות טכנולוגיה ישראליות. המטרה הייתה אחת: לאתר פתרונות שיגבירו את יכולות ההגנה של ישראל מפני האיומים הגוברים ממדינות כמו איראן, המספקות כטב"מים לחיזבאללה ולגורמים נוספים באזור.
הניסוי התקיים במעורבות משרד הביטחון, סוכנות מפא"ת (המנהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) ויחידות בכירות בצה"ל. זהו חלק ממאמץ מתמשך של מערכת הביטחון להעמיד אמצעים מבצעיים להגנה מפני התקפות כטב"מים שיכולות לפגוע בריכוזי אוכלוסייה ובמטרות אסטרטגיות ברחבי ישראל.
שיתוף פעולה רחב ופיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך
בין החברות שהשתתפו בניסוי ניתן למנות את התעשיות הביטחוניות המובילות כמו אלביט מערכות, רפאל והתעשייה האווירית, לצד חברות סטארט-אפ קטנות יותר המציעות פתרונות טכנולוגיים ייחודיים. כל חברה הציגה אבות טיפוס של מערכות יירוט שונות, כאשר חלק מהן אף נכנסו להליך פיתוח מואץ ובחינה מבצעית.
המערכות שנבחנו הראו יכולות מרשימות ליירוט כטב"מים בגבהים וטווחים שונים. שר הביטחון גלנט הדגיש כי המטרה של הניסוי היא לפתח במהירות פתרונות אפקטיביים שיסייעו במאבק נגד האיום המתפתח מאיראן וגרורותיה באזור. "האיום של הכטב"מים נוגע לכל הזירות שלנו – מלבנון ועד תימן, עיראק ואפילו מגבול ישראל-איראן," ציין גלנט. "מול האיום הזה, אנחנו חייבים להגיב בפיתוח מהיר ובדרכים יצירתיות. הניסוי הזה הוא צעד משמעותי בכיוון הזה."
במהלך הניסוי הוצגו מספר מערכות חדשניות. חברת רפאל הציגה את מערכת ה-Typhoon, נשק שליטה מרחוק מבוסס קליעי 30 מ"מ, המיועדת ליירוט כטב"מים ויכולה לפעול בטווחים גדולים. אלביט מערכות חשפה את Iron Hawk, רחפן מיירט שמבוסס על יכולות יירוט אוויריות. התעשייה האווירית הציגה את הפיתוח "בז מדויק", אשר מציע יכולות יירוט בטווחים גדולים ומדויקים במיוחד.
מעבר לכך, הניסוי אפשר גם לחברות סטארט-אפ כמו AEROBOTICS, XTEND ו-SMARTSHOOTER להציג פתרונות חדשניים עם מיירטים רב-פעמיים ואמצעי ירי מדויקים להכוונה מדויקת של רחפנים.
מנכ"ל משרד הביטחון: "ההגנה על המדינה – בראש סדר העדיפויות"
מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (במיל') אייל זמיר, הדגיש את חשיבות המאמצים המוגברים לפיתוח מערכות יירוט חדשות. לדבריו, "האיום של כטב"מים הוא אתגר לאומי בסדר עדיפות עליון. משרד הביטחון השקיע מאות מיליוני שקלים בפיתוחים ורכש של מערכות יירוט, וכעת אנחנו פועלים לזרז את תהליכי הפיתוח וההתקנה של הפתרונות המתקדמים ביותר."
לדברי זמיר, הכוונה היא להשלים את הפיתוחים בטווח קצר ככל האפשר ולפרוס אותם באופן מבצעי כבר בחודשים הקרובים, במקביל למערכות ההגנה הקיימות כמו כיפת ברזל ומערכת הלייזר המתפתחת.
הניסוי שנערך השבוע מדגיש את החזון של מפא"ת להוביל את ישראל לשורה הראשונה בתחום ההגנה האווירית. ראש מפא"ת, תא"ל (מיל') ד"ר דני גולד, הביע את שביעות רצונו מהתוצאות הראשוניות של הניסוי והסביר כי מדובר באבן דרך משמעותית במאבק נגד הכטב"מים. "השאיפה היא להוסיף שכבות נוספות למערך ההגנה של ישראל, החל מגילוי ועד יירוט."
ההישגים שהושגו בניסוי הזה הם חלק ממאמץ גדול ורחב יותר לייצר מערכות הגנה מהדור החדש שיגנו על ישראל מפני האיומים המתפתחים. כפי שנראה, החזון של שר הביטחון יואב גלנט ומשרד הביטחון הוא לבנות עתיד שבו היכולות הישראליות ישמשו חומת מגן מפני כל איום אווירי, תוך פיתוח כלים מתקדמים שיסייעו לשמור על עליונות צה"ל בזירה האזורית.