ביופסיה נוזלית זו אולי אחת ההתפתחויות החשובות ביותר בתחום הטיפול והאבחון של מחלת הסרטן. לא סתם ביל גייטס וג'ף בזוס השקיעו סכומים משמעותיים בפיתוח הבדיקה בשנים האחרונות. מטרת הבדיקה היא להצליח לאבחן ולאתר טיפול לסרטן ללא צורך בביופסיה פולשנית, אלא רק בדיקת דם פשוטה.
כאשר אנחנו מדברים על שימוש בביופסיה נוזלית לצורך מציאת טיפול לכל חולה באופן אישי, ניתן לסווג את תפקיד הביופסיה הנוזלית לשתי מטרות מרכזיות: להתאים לחולה הסרטן את הטיפול שיהיה הכי יעיל עבורו באופן אישי, ולעקוב אחר שינויים המתרחשים בתאי הסרטן.
1. התאמה אישית של הטיפול התרופתי
ביופסיה נוזלית מצליחה לאתר חלקי DNA בזרם הדם של חולה סרטן, ולאחר שמבודדים את חלקי ה-DNA, בודקים אילו מוטציות קיימות בגידול הסרטני. אותם חלקי DNA שמסתובבים בזרם הדם של החולה מייצגים בצורה מצויינת את המאפיינים של הגידול הסרטני ואם מוצאים מוטציה גנטית בזרם הדם, היא כנראה גם קיימת בתאי הסרטן עצמם.
עכשיו עולה השאלה, מה זה עוזר לדעת אילו מוטציות גנטיות יש בתאי הסרטן?
התשובה לשאלה, היא שהחשיבות היא רבה. הרי גידולים סרטניים מתפתחים כתוצאה ממוטציה גנטית. ברגע שנדע מהי המוטציה הגנטית הספציפית שגרמה לגידול הסרטני הספציפי של החולה הספציפי, נוכל לדעת מה תהיה התרופה היעילה ביותר עבור כל חולה באופן אישי – או במילים פשוטות "רפואה מותאמת אישית בסרטן".
2. מעקב אחר שינויים המתרחשים בתאי הגידול
אחד הקשיים בטיפול בסרטן הוא שתאי הסרטן משתנים לעיתים יחסית תכופות. כך, ניתן לראות לא מעט מקרים של חולי סרטן שקיבלו טיפול שהיה להם יעיל לתקופה מסויימת ואז הפסיק להיות יעיל. למה זה קורה? כי תאי הסרטן שינו את המאפיינים הביולוגיים שלהם, והמאפיינים החדשים כבר לא מגיבים לטיפול הישן – כלומר, תאי הסרטן פיתחו עמידות לטיפול.
כאן נכנס היתרון המשמעותי של הביופסיה הנוזלית לתמונה- היא קלה מאוד לביצוע ולא פולשנית.
הרי אם ניתן היה לעשות לכל חולה סרטן ביופסיה מהגידול לעיתים תכופות, היו עושים זאת. כי טיפול תרופתי בסרטן יהיה יעיל יותר אם נדע בכל רגע נתון את המאפיינים הביולוגים של תאי הסרטן של כל חולה וחולה.
הבעיה היא שביופסיה פולשנית (כזו שעושים בהליך ניתוחי) לא ניתן לעשות לעיתים תכופות בגלל שהיא מערבת פרוצדורה חודרנית. יותר מזה, ישנם חולים שכלל לא יכולים לעשות ביופסיה פולשנית כי הגידול שלהם נמצא ליד איבר חיוני, או בצמוד לכלי דם מרכזי וכו'.
ביופסיה נוזלית, בגלל שהיא כל כך פשוטה לביצוע, לא מסכנת חיים, יחסית זולה ולא מצריכה אשפוז, ולכם ניתן לעשות אותה לעיתים תכופות. למעשה, ישנם חולי סרטן שעושים ביופסיה נוזלית לאחר סיום כל תקופת טיפולים כדי לראות את ההשפעה של הטיפול, ואם יש צורך לשנות את אסטרטגיית הטיפול.
אפשר אפילו לבדוק התאמה לקיטרודה ואימונותרפיה
תרופות מסוג אימונותרפיה, אלו תרופות מהדור החדש של הטיפול בסרטן המאפשרות למערכת החיסון לזהות את תאי הסרטן ולתקוף אותם.
התאמה לאימונתרפיה ניתן לבדוק בביופסיה נוזלית של CellMax . הסיבה שרק בבדיקה הזו ניתן לזהות אם יש התאמה לאימונתרפיה, היא שבדיקת סלמקס בודקת לא רק את חלקי ה-DNA בדם (כפי שעושות בדיקות ביופסיה נוזלית אחרות), אלא היא בודקת גם תאי סרטן שנמצאים בזרם.
ברגע שמאתרים תאים שלמים בזרם הדם (ולא רק חלקי DNA), ניתן להסתכל על החלבונים שמבטאים תאי הסרטן. אחד החלבונים שניתן לבדוק נקרא PDL1, שנוכחות שלו מהווה אינדיקציה לכך שאימונותרפיה תהיה יעילה או לא.