יש לכם רעיון או חלום לעסק ואתם מעוניינים למזער את הסיכונים והסיכויים לכישלון? לפני ובמהלך הקמת עסק יש לבצע מספר בדיקות ופעולות שיקטינו את הסיכונים לכישלון במיוחד כאשר מחליטים להקים סטארט אפ, אחד מהם הוא הכנת תכנית עסקית.
מהי תכנית עסקית ?
תכנית עסקית היא למעשה מסמך ניהולי המתאר עסק, מוצר, שירות או רעיון, איך הוא אמור להרוויח וכמה? המסמך נותן תמונה כוללת של העסק מבחינה שיווקית, טכנולוגית, תפעולית, כלכלית, הוא מפרט את ההנהלה ואנשי הצוות, המימון, מודל הפעילות והשיווק ומפרט כל דבר חיוני שיביא להצלחה.
המסמך אמור לנתח את העסק בצורה מסודרת ובודק את הכדאיות והתכנון העתידי של העסק.
בתכנית עסקית היזם מביא את חזונו ובונה תחזית כלכלית ברורה ומפורטת לעתיד בדרך כלל התוכנית נערכת בעזרת כלכלנים מקצועיים.
מדוע לכתוב תכנית עסקית?
בניית תכנית עסקית הוא תנאי הכרחי להצלחה עסקית, יזם המקים סטארט אפ נדרש להציג בפני המשקיעים את התכנית העסקית לסטארט אפ, ללא תכנית עסקית לא יוכל לגייס מימון לעסק.
תכנית עסקית באה להתוות לבעל העסק קווים מנחים כדי לגלות האם העסק רווחי עוד לפני שפתח אותו, או כשרוצים להרחיב עסק קיים ולגייס מימון, המשקיעים מסתמכים על התוכנית העסקית כדי להחליט האם ישקיעו בעסק. התוכנית תעזור לנתח את היתרונות, החסרונות, החזקות והחולשות של העסק, לאן הוא עשוי להתפתח ולצמוח, ומה המשאבים שאנו זקוקים להם להמשך צמיחה ולרווחיות מרבית.
התוכנית תעזור להתמקד ברעיונות הטובים בעלי הסיכויים הגדולים ביותר להצלחה, למצוא את קהל היעד, העובדים המתאימים לכך ואפילו לבדוק את המתחרים.
מתי נדרשת תכנית עסקית?
תכנית עסקית נדרשת במקרים הבאים: גיוס הון לעסק חדש או להרחבת עסק קיים, הוספת שותפים או יצירת שיתופי פעולה, שינוי אסטרטגיה במבנה העסק, שינוי אסטרטגיה שיווקית, ניהולית ובמקרים מסוימים של שינוי מהותי.
מבנה התכנית העסקית
ישנם סוגים שונים של תכניות עסקיות, יש להתאים כל תכנית למטרה שהיא נכתבת, כעקרון התכנית צריכה להכיל חלק מילולי בו יפורטו בתקציר המנהלים פעילות העסק והיתרונות שלו, האסטרטגיה העסקית והשיווקית, חקר שוק, ניתוח ההזדמנויות, החזקות, האיומים והחולשות של העסק .
בחלק הפיננסי תפורט התחזית הפיננסית, תפורט גובה ההשקעה הנדרשת ומה התקציב הנדרש, תוך כמה זמן צפוי החזר על ההשקעה התשואה על השקעה, מה ההכנסות והרווח הצפויים כתוצאה מיישום תכנית עסקית זו.