כשתאונות במעורבות של רוכבי אופניים או קורקינטים חשמליים מתרחשות בתדירות גבוהה כל-כך, כדאי שגם אתם תדעו מה האפשרויות שעומדות בפניכם אם חלילה פגעתם או נפגעתם. כל התרחישים, כל דרכי התגובה.
אם יצאתם מהבית בחמש השנים האחרונות, מן הסתם נתקלתם באלפי קורקינטים ואופניים שממלאים את המדרכות והכבישים בארץ, עם שיאים לא נעימים של צפיפות וסיכון בעיר תל אביב. ברבים מן המקרים הרוכבים הם בני נוער, שלא מכירים את חוקי הכביש או המדרכה, או שליחים שחייבים להגיע ליעדיהם בזמן ונוסעים במהירות מטורפת. במציאות כזו, תאונות הן פשוט בלתי נמנעות. אז מה עליכם לעשות אם הייתם מעורבים בתאונה בין מכונית לבין אופניים או קורקינט חשמלי? ומה קורה אם דווקא רוכב האופניים פגע ברכב, במיוחד ברכב העומד במקומו? כמו כן, מהי העצה הנכונה מבחינת ביטוח בתאונות כאלו: האם כדאי להצטייד בביטוח מקיף לרכב , או שאולי אפשר להסתפק בביטוח חובה וביטוח צד ג'? בואו נבדוק.
על פי פסיקת בית המשפט העליון , אופניים וקורקינטים חשמליים לא נחשבים "רכב מנועי" לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. כלומר, אופניים וקורקינטים חשמליים פטורים מרישום ורישוי, ואין צורך ברישיון נהיגה כדי לרכוב עליהם. בניגוד לכל הרכבים הממונעים במדינה, אין צורך גם בביטוח חובה פעיל כדי לרכוב על אופניים חשמליים.
ההגדרות הללו מציבות את האופניים החשמליים והקורקינטים בעמדה משפטית זהה לזו של הולכי רגל, במקרה של פגיעה על ידי רכב מנועי. להלן כמה סוגים של תאונות במעורבות אופניים או קורקינטים – ומשמעותן מבחינת המעורבים:
תאונה בין אופניים/קורקינט לרכב בתנועה
במקרה של תאונה של רכב עם רוכבי אופניים או קורקינט, הרוכבים זכאים לפיצויים מחברת הביטוח שמבטחת את הרכב, בין אם בהפעלת ביטוח חובה שמכסה נזקי גוף ובין אם בהפעלת ביטוח מקיף לרכב שמכסה גם נזק לרכוש.
תאונה בין אופניים/קורקינט לרכב חונה
במקרה של התנגשות ברכב חונה, רוכב האופניים/קורקינט יהיה זכאי לפיצוי רק אם יוכיח שכלי הרכב חנה במקום אסור.
תאונה בין אופניים/קורקינט להולכי רגל
במקרים כאלה, הולכי הרגל לא יוכלו לקבל פיצוי על נזקי גוף בהפעלת ביטוח החובה, כי כאמור רוכבי קורקינטים ואופניים חשמליים אינם מחויבים ברכישת ביטוח כזה. הולכי רגל יוכלו, עם זאת, להגיש תביעה אישית נגד הפוגע בהם, להוכיח רשלנות בבית המשפט ולהראות מה הנזק שנגרם לו. בית המשפט יבדוק בתביעות כאלו האם להולך הרגל היה אשם תורם לתאונה. כלומר, האם התאונה התרחשה באחריותו המלאה של צד אחד, או שיש לחלק את האחריות בין הצדדים. בהתאם להחלטה ייקבע גובה הפיצוי.
חשוב לדעת: במקרים מסוימים, רוכבי האופניים/קורקינט יכולים גם לתבוע את הולכי הרגל, בטענה שהסבו להם נזק.
תאונה כתוצאה מתקלה באופניים/קורקינט
אם התאונה התרחשה עקב תקלה בקורקינט חשמלי, ניתן לנסות לתבוע את חברת ההשכרה. למרבה הצער, ברוב המקרים מדובר בחברות בינלאומיות הפועלות מחו"ל ולא מזדרזות להקל על הליך הפיצוי.
תאונת אופניים/קורקינט עקב פגיעה במכשול דרך
במקרים כאלו, יכולים הנפגעים לתבוע את הרשות המקומית שאחראית על תחזוקת הכבישים והמדרכות. אם לדוגמא רוכב האופניים או הקורקינט מעד בגלל שמן על הכביש או נתקל בבור או מכשול גבוה, פתוחה בפניו הדרך לתבוע את הגורם האחראי שהתרשל או "נרדם במשמרת".
תאונת אופניים/קורקינט בדרך לעבודה
הביטוח הלאומי הוא היעד לתביעה במקרים של תאונות שהתרחשו בדרך מהבית למקום העבודה. מטרת הנפגע תהיה במקרה זה הכרה מצד הביטוח בתאונת עבודה. הכרה כזו תאפשר לתבוע פיצויים ובהמשך להגיש תביעה לקבלת נכות ממקום העבודה.
השורה התחתונה ברורה: תאונות במעורבות של אופניים או קורקינטים חשמליים הן עניין נפוץ ביותר בשנים האחרונות – וזה לא הולך להיעלם בקרוב. לכן, אם אתם נוהגים ברכב מנועי חשוב שתצטיידו בביטוח לרכב, שיעניק פיצוי על נזקי גוף ורכוש לכם ולשאר הצדדים המעורבים בתאונה. אם אתם רוכבי אופניים או קורקינטים, סעו בזהירות והישמרו מפגיעות בהולכי רגל, שעלולות מעבר לסיכון חיי אדם גם לסבך אתכם בתביעות משפטיות ממושכות ויקרות.