על מנת לקבל הסמכה ככלכלן במדינת ישראל, יש צורך לעבור בהצלחה לימודים גבוהים בפקולטות לכלכלה ולמנהל עסקים. אבל למעשה, הבנה בכלכלה חשובה לא רק למי שרוצה להתמנות לתפקיד בכיר בבנק או בחברה עסקית כזאת או אחרת. אם אתם רוצים לשפר את מצבכם הכלכלי, לבנות לעצמכם יציבות פיננסית ולא להסתבך בחובות, לפניכם המדריך לכלכלת המשפחה שיעשה לכם סדר.
המטרה – לצאת מהמינוס
מבחינה הגיונית, לאף אחד אין שום סיבה להיות במינוס בבנק. אם הטענה הזאת נראית מופרכת, שימו לב לעובדה הבאה: בהרבה מדינות בעולם הבנקים מאפשרים ללקוחותיהם להיות במינוס, רק לעיתים נדירות בלבד. הבנקים בארץ מרוויחים כסף רב מהעובדה שמרבית האנשים נמצאים במשיכת יתר. עבור מינוס בבנק משלמים ריביות מאוד גבוהות. לכן, הצעד הראשון שצריך להבין זה שאפשר גם אחרת. אלפי משפחות בישראל נעזרו בתהליך של אימון כלכלת המשפחה וכבר יצאו מהמינוס. אתם לא שונים מאלו שהצליחו, גם אתם יכולים.
המטרה – איסוף מידע כלכלי
כדי לשפר את המצב הפיננסי והכלכלי של המשפחה אתם לא צריכים לקרוא ספרי כלכלה. אתם לא צריכים לדעת את ההבדל שבין מיקרו כלכלה לבין מקרו כלכלה ואין שום טעם ללמוד בעל פה עקומות או גרפים שמובנים לכלכלנים. אבל מה שאתם כן צריכים לעשות זה לאסוף מידע כלכלי. אבל המידע הזה הוא לא משהו ערטילאי. מדובר במידע שנוגע אליכם. זה פחות מסובך מכפי שניתן להניח. את הכל אפשר למצוא כיום באינטרנט, לשמור בקובץ ממוחשב או להפיק בהדפסה. התאזרו בקצת סבלנות, פנו קצת זמן והתחילו באיסוף כל אלה:
- הוציאו את כל תדפיסי העובר ושב שלכם.
- בררו באיזו חברה מתנהלים כספי הפנסיה או קופות הגמל שלכם.
- הפיקו תמצית ריכוז של כל החסכונות הבנקאיים שלכם.
- הוציאו את הדוחות הרלוונטיים של ביטוחי המנהלים, קופות גמל, קרנות השלמות.
- אם יש לכם נכסים פיננסיים נוספים אבל אין לכם מושג מהם, תוכלו להיעזר במאגרי מידע שהוקמו בהנחיית ממשלת ישראל. הר הביטוח והר השקלים נועדו בדיוק לטובת המטרה הזאת.
- הפיקו את פירוט כל ההלוואות ו/או המשכנתאות שלכם. שימו לב שגם ליסינג (מימון רכב) זה הלוואה לכל דבר.
- הוציאו את כל דוחות הביטוחים שלכם, ביטוחי חיים ובריאות וכל היתר.
- הפיקו את דוחות פירוט כרטיסי האשראי שלכם. בדקו האם יש לכם תשלומי קרדיט והבינו דבר חשוב. חלוקת תשלומים באשראי בקרדיט זה בעצם הלוואה לכל דבר.
המטרה – להכיר את סעיפי ההוצאות שלכם ולהגיע לאיזון
כעת, היעזרו בכל הדוחות ורשמו לפניכם את כל ההוצאות. חלקו את כל ההוצאות לסעיפים שונים כגון הוצאות ביגוד, הוצאות בריאות, מזון וכדומה. לאחר שתראו מול העיניים את כל ההוצאות, תוכלו להתחיל לתרגל ניהול פיננסי נכון ואפקטיבי יותר, בהתאמה להכנסות הנוכחיות שלכם.