סוכנות החלל הישראלית תצטרף ל-14 מדינות שמשתתפות בתוכנית "ארטמיס" להנחתת בני אדם לירח ולמאדים • בנאס"א מתכננים להנחית בני אדם על הירח כבר ב-2025 ובהמשך לבסס תחנת מחקר מאוישת וקבועה • שרת המדע פרקש-הכהן: "המהות של התוכנית – לעשות משהו נועז"
במסגרת אירועי שבוע החלל הישראלי נחתם היום (רביעי) הסכם לשיתוף פעולה בין סוכנות החלל הישראלית ונאס"א בתכנית "ארטמיס" להנחתת בני אדם לירח ולמאדים. ההסכם קובע עקרונות לשיתוף פעולה בחקר החלל ובשימוש אזרחי של הירח, מאדים, שביטים ואסטרואידים למטרות שלום
על ההסכמים חתמו ראש נאס"א ויליאם (ביל) נלסון ומנהל סוכנות החלל הישראלית תא"ל (מיל') אורי אורון. הטקס נערך במעמד שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה ושגריר ישראל בארצות הברית מיכאל הרצוג.
את ההסכמי ארטמיס מובילה נאס"א וחברות בה כיום, לצד ארה"ב, 13 מדינות: אוסטרליה, אוקראינה, איחוד האמירויות הערביות, איטליה, ברזיל, בריטניה, יפן, לוקסמבורג, מקסיקו, ניו זילנד, פולין, קוריאה הדרומית וקנדה. ישראל היא המדינה ה-15 בהסכמים. החתימה צפויה לאפשר לישראל להשתלב בתכנית ארטמיס השאפתנית במגוון שיתופי פעולה במחקר ובמדע לצד חיזוק שיתופי פעולה מסחריים וכלכליים בתחום החלל בין תעשיות החלל של כל המדינות החתומות.
מטרתה העיקרית של תוכנית "ארטמיס", שהיא המורכבת והיקרה בתכניותיה של נאס"א, היא להנחית בני אדם על הירח כבר ב-2025 ובהמשך אף לבסס תחנת מחקר מאוישת וקבועה. למרות שנאס"א היא זו שמובילה את התוכנית, המדינות החתומות על הסכמי ארטמיס מגייסות אף הן אמצעים להשגת יעדיה. החללית שתישא את האסטרונאוטים מכדור הארץ לירח תהיה ככל הנראה חללית אוריון, שנאס"א מפתחת הן לטיסות לתחנת החלל והן למשימות לעומק החלל, בראשן טיסות לירח ובעתיד אולי גם טיסות מאוישות למאדים.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש-הכהן, אמרה לאחר חתימת ההסכמים: "המהות של תוכנית ארטמיס: לעשות משהו נועז, ומעורר השראה. להנחית אנשים – נשים וגברים – על הירח פעם נוספת, לאחר 5 עשורים. לראות איך הירח יכול להפוך ליותר מעצירה, אלא מקום לשהות בו לפרק זמן משמעותי, על מנת לאפשר פיתוחים ומחקרים שלא ניתן לפתח בשום מקום אחר".