הצעת אגף התקציבים באוצר להטיל מס על משקאות כדי להקטין צריכת הסוכר תעלה את מחירי השתייה. לעומת זאת, מוצרים נוספים המכילים אפילו 12-13 כפיות סוכר ב-100 גרם "ניצלו" מהחוק ודווקא משקאות נטולי סוכר (כמו זירו ודיאט) ייספגו עליית מחירים.
ההחלטה של אגף התקציבים באוצר להטיל "מס סוכר" על משקאות ממותקים מעוררת ביקורת קשה, הן מצד תומכי ההתערבות של המדינה באורח החיים הפרטי והן מצד אלו שמתנגדים לכל התערבות שכזו וניסיון "לחנך" את הציבור.
המצדדים במיסוי טוענים שהמהלך יעודד צריכה של משקאות לא מסוכרים ויעודד אורח חיים בריא כשלשיטתם, למס יש שלוש מטרות עיקריות – להביא לשינוי התנהגות של האזרחים, להגדיל את הכנסות המדינה ממסים ולהקטין את ההוצאות על הבריאות (על ידי שיקוף העלות הצפויה למדינה בעיקר בשירותי הבריאות, כתוצאה מצריכה מוגברת של מזון עתיר סוכר).
בדברי ההסבר של אגף התקציבים בהצעה נכתב שהמטרה היא "לצמצם את התחלואה העודפת הנגרמת מצריכת משקאות עתירי סוכר".
ומנגד עלו טענות לאפליה במיסוי, כיצד חמקו שוקולד וממתקים שמכילים לעיתים 12-13 כפיות סוכר ב-100 גרם מהחוק שנועד להקטין צריכת סוכר? אם משקאות נכנסים אז גם מוצרי מזון מתוקים חלק מהעניין, בנוסף ההחלטה להטיל מס על מוצרים נטולי סוכר כמו דיאט/זירו מעוררת מיני סערה.
ואיך זה ישפיע עלינו הצרכנים?
בקבוק קוקה קולה ליטר וחצי שעולה כיום 6 שקל יעלה לאחר עליית המס בכמעט 40% יותר ל-8.3 שקל לבקבוק. פפסי קולה שניתן להשיג כיום 4.5 שקל לבקבוק ליטר וחצי תעלה לאחר המס ל-6.8 שקל, עלייה של כ-50%.
בעמוד החיילים הפופולרי פז"ם עלה סרטון שבוא חיילים מבקרים את המהלך. לטענתם ההתייקרות תגיע ישירות לכיס החיילים ובמיוחד הלוחמים, שמשתמשים לרוב במכונות פחיות השתיה בבסיסים. טענה נוספת היא שהמהלך יוביל לעלייה בהברחות משטחי הרשות כדי לחסוך במחיר ולעקוף את המס, מה שיכול להציף את השוק במוצרים לא מקוריים.
נזכיר כי רק לאחרונה החליט שר האוצר ליברמן על מס קנייה על כלים חד-פעמיים במטרה לצמצם את הצריכה ונראה שזה הכיוון אליו הולכת הממשלה החדשה. נציין כי מבחינה פוליטית, מסי הקנייה הם בסמכותו של שר האוצר השולט גם בוועדת הכספים בכנסת שצריכה לאשר את המהלך, כך שנראה שאם זו תהיה ההחלטה שתתקבל אצל ליברמן – שום דבר לא יוכל לעצור אותו מלממש את כוונתו.