הסדר נושים הינו הליך המיועד הן ליחידים והן לחברות, ובמאמר זה נתמקד בתחום החברות. באופן כללי, מטרתו של ההליך היא לאפשר לחברה לפרוע את החובות מול הנושים השונים, החל בבנקים וספקים ועד לעובדים, ובתוך כך תוכל להמשיך לשמור על פעילותה. עם זאת, הדבר יכול להתרחש גם במסגרת של פירוק חברה חדלת פירעון המוביל למעשה לחיסול פעילותה.
הסדר נושים ללא פירוק של החברה
במידה והחברה אינה מסוגלת לפרוע את החובות, ניתן להתחיל בהליכים המובילים להבראה, דבר המקנה את האפשרות לקבל שקט תעשייתי לתקופת מה. המהלך שנקרא חדלות פירעון ושיקום כלכלי מאפשר לגבש תוכנית הבראה, באמצעות נאמן הממונה על ידי בית המשפט. התוכנית צריכה להבהיר כיצד תמשיך פעילותה של החברה, כיצד יופקו הרווחים ומכאן כיצד ייפרעו החובות. כמו כן, התוכנית מפרטת את בעלי החובות והזכויות של החברה, ומביאה תרחישים שונים ואת השלכותיהם.
יש לציין כי אין חובה לפנות אל בית המשפט, וקיימת אפשרות לפנות תחילה אל הנושים לצורך גיבוש הסדר. כלומר, להגיע להסכמות לגבי האופן שבו החובות ישולמו, למשל בפריסה ארוכה יותר, על ידי הפחתה מסוימת וכדומה. הדבר חוסך זמן יקר והוצאות מרובות, אך החיסרון הוא שאין כאן הקפאה של הליכים ולכן החברה יכולה למצוא את עצמה גם עם הסדר וגם עם הליכים המתנהלים כנגדה.
הסדר נושים עם פירוק חברה
כל עורך דין פשיטת רגל יוכל להסביר לכם כי פירוק חברה מלווה בהסדר נושים. פירוק חברות שלא מרצון נעשה לרוב עקב אי יכולת לפרוע חובות התלויים כיום או בעתיד. כאן ההליך עובר דרך בית המשפט המחוזי ומינוי של מפרק זמני, אשר תפקידו העיקרי הוא לשמור על הנכסים והמשאבים של החברה למען כיסוי חובותיה.
כמו כן, בתהליך זה המפרק מבצע כיסוי של הנכסים אל תוך קופה שממנה יבוצעו התשלומים לנושים. זאת, על פי הסדר נושים אשר בו מצויים בראש הרשימה הם גורמים ששעבדו נכסי מקרקעין כמו רשות המיסים, ונושים בעלי שעבוד קבוע על קניינים נוספים כגון הבנקים. זאת בנוסף לבעלי שעבודים מיוחדים כמו הערות אזהרה על נכסים, ולאחר מכן מצויות ברשימה הוצאות הפירוק עצמן. בהמשך הרשימה מצויים העובדים ואחריהם חובות מובטחים רגילים וכספים לבעלי המניות.