דיכאון הוא תופעה נפוצה, ועל פי נתוני משרד הבריאות בישראל כ-10% עד 15% מכלל האוכלוסייה יסבלו בתקופה מסוימת בחייהם מדיכאון קליני, כאשר הסיכוי לתופעה אצל נשים גבוה פי 2 לעומת הגברים. הדיכאון מוגדר כמחלה מחזורית וללא טיפול עלולים לסבול מגלי דיכאון חוזרים.
כדאי לדעת כי יש אנשים החווים את הדיכאון בצורה יחסית קלה ותקופה קצרה בלבד, אך יש אנשים החווים את המחלה בצורה קשה ולתקופה ממושכת. התופעה יכולה להיות כרונית או חד פעמית, לעיתים התופעה באה והולכת, כמו במקרה של דיכאון עונתי. לא מעט אנשים סובלים מסימפטומים שונים של הפרעה רגשית עונתית, בדרגה זו או אחרת, בדרך כלל בחורף, אך יש גם הסובלים מהתופעה בעונות אחרות, בעיקר בסתיו, ובמקרים נדירים סובלים מהדיכאון העונתי בעונת האביב או הקיץ.
דיכאון עונתי בחורף
מזג אוויר קודר וסגרירי משפיע על כולם, והחורף משפיע על מצב הרוח באופן טבעי, אך יש אנשים הרגישים יותר לשינויים במזג האוויר ולחילופי העונות. באמצע שנות ה-80 של המאה הקודמת הוטבע לראשונה המונח דיכאון עונתי (SAD – Seasonal Affective Disorder) על ידי הפסיכיאטר נורמן רוזנטל, כלומר הפרעת מצב רוח עונתית.
ברוב המקרים סובלים מהתופעה בחורף, כאשר הסימפטומים מתעוררים לחיים כבר בעונת הסתיו, אך בעצימות נמוכה ועדינה עדיין. הסימפטומים מחמירים ככל שהחורף מתקרב ובא וגם כמות שעות האור פוחתת בגלל שינויי העונה.
הסימפטומים העיקריים של הפרעה רגשית עונתית (SAD) הם:
- עייפות מוגברת וחוסר אנרגיה
- הפרעות שינה בלילה
- מתח וחרדה
- התפרצויות בכי
- קשיי ריכוז
- שינויים בתיאבון
- עלייה במשקל
- פגיעה בחשק המיני
- תחושת אשמה
- חוסר עניין בפעילויות שהאדם שאב מהן הנאה לפני כן
התמודדות ודרכי טיפול
מומלץ לכל אדם החווה סימפטומים האופייניים לדיכאון עונתי לפנות לרופא ולעבור בדיקה גופנית ופסיכולוגית על מנת לאבחן את הבעיה. באופן כללי, אבחון דיכאון עונתי מבוסס על תשאול ונעשה על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר. הבדיקה הגופנית אצל הרופא נחוצה כדי לשלול מחלות ובעיות רפואיות העשויות לגרום לסימפטומים עליהם מתלונן המטופל.
כדי לאבחן דיכאון עונתי הסימפטומים צריכים לכלול את התופעות הבאות:
- הסימפטומים הופיעו במשך שנתיים עוקבות
- הסימפטומים של הדיכאון חולפים עם שינויי העונה
- אין הסברים אחרים לשינוי בהתנהגות ובמצב הרוח של המטופל
יש מספר טיפולים המתאימים למי שסובל מהתופעה בחורף או בכל עונה אחרת. לעיתים המומחים מציעים טיפול משולב כדי להשיג את התוצאות המיטביות, והטיפולים המוצעים כיום מבוססים על טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי, שינויים באורח החיים, טיפול באור וניתן לשלב גם טכניקות מתחום הרפואה המשלימה.
פסיכיאטר מומחה (או פסיכולוג) מציע טיפול מותאם אישית המבוסס על תרופות נוגדות דיכאון (רק במהלך העונה בה סובלים מהסימפטומים השונים) וטיפול באמצעות שיחות. הטיפול מסייע לזיהוי המחשבות השליליות ומעניק כלים ודרכים להתמודדות עם התופעה, ובעיקר דרכים להתמודדות עם סטרס וחרדה. המומחה יכול ללמד טכניקות יעילות להרפיה ולנשימה נכונה ומרגיעה.
בנוסף, כדאי לשלב טיפול עצמי הכולל פעילות גופנית, הליכה וטיולים בטבע, פעילות חברתית, יוגה, מדיטציה ועוד.
מתי כדאי לפנות לגורם מקצועי כדי לקבל טיפול?
ראוי לציין כי שינויים במזג האוויר, בעיקר בעת חילופי העונות, משפיעים על רוב האנשים בדרגה זו או אחרת, אך יש מי שסובל מדיכאון עונתי, כנראה בגלל רגישות יתר. אם חווים את הסימפטומים בצורה חמורה ובאופן עקבי בעת חילופי העונה או בחודשי החורף מומלץ לפנות לרופא המשפחה כדי לעבור בדיקה גופנית, וחשוב לפנות גם למומחה כמו פסיכיאטר כדי לעבור אבחון ולבדוק האם סובלים מדיכאון.