בדיון מיוחד שנערך בוועדה לביקורת המדינה, בראשות ח"כ בועז ביסמוט, נדונו מימדי העישון המתרחבים בקרב בני נוער בישראל והשלכותיהם הקטלניות. יו"ר הוועדה, ח"כ ביסמוט, הדגיש את החשיבות של הנושא, שכן "סרטן הריאה, שנגרם ברוב המקרים מעישון, הוא הגורם הראשי למוות אצל גברים". ביסמוט ציין את הנתונים המדאיגים המראים עלייה בהיקף העישון בקרב ילדים ובני נוער, ובמקרים מסוימים אף בקרב תלמידי כיתות ד'.
ד"ר שני שילה, מנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה, הדגישה את החשיבות של מודעות ומניעה. לדבריה, המחלה הורגת הכי הרבה אנשים בישראל ובעולם, כאשר עישון פעיל הוא הגורם העיקרי לכך. "בכל יום מאובחנים שבעה אנשים חדשים בסרטן ריאה, וחמישה נפטרים, ארבעה מהם מעשנים," ציינה שילה, "בהשוואה, אדם אחד בלבד מת בתאונת דרכים ביום". עוד היא הוסיפה כי אחד מכל ארבעה בני נוער בישראל מעשן, ושניים מתוך שלושה שניסו לעשן עד גיל 18 יפתחו הרגלי עישון קבועים.
שירה כסלו, מנכ"לית המיזם הרב מגזרי למיגור העישון בישראל, דיווחה על זינוק דרמטי של 31% בעישון בקרב בני 15-17, נתון המהווה הכפלה ביחס לשנת 2019, אז עמד שיעור העישון בגילאים אלו על 17.7%. כסלו ציינה כי הרוב המכריע של המעשנים החדשים החלו מסיגריות אלקטרוניות, והזהירה שהן הופכות למעין "שער כניסה" להרגלי עישון קבועים ומזיקים.
נציגת משרד החינוך, מלכה כץ, תיארה את פעולות המשרד להעלאת המודעות בקרב תלמידים למניעת עישון, סמים ואלכוהול. לדבריה, כ-95% מבתי הספר בישראל עסקו בשנת הלימודים האחרונה במניעת שימוש בחומרים ממכרים, לצד פעילויות נוספות כמו בחירת "מובילי דעה" כדי ליצור נורמות חיוביות בקרב תלמידים.
אחת הדוברת המרגשות בדיון הייתה נועה ארליכסון, נציגת מועצת התלמידים, שאביה נפטר לאחרונה מסרטן ריאות. "הימנעות מעישון חשובה ביותר," אמרה ארליכסון, "אך בבית הספר נרמז רק בעקיפין על ההימנעות הרצויה, במקום להבהיר זאת במפורש".
נתונים נוספים שחשפה אורנה כהן, מנהלת תחום מניעת עישון במשרד הבריאות, מצביעים על כך ש-25% מהצעירים מתנסים בעישון לפני גיל 12 ו-60% לפני גיל 14. לדבריה, שיעור גבוה אף יותר נרשם בקרב בני נוער חרדים ובקרב מגזרים נוספים, עם שיעורי עישון קבועים של עד 80% בקרב נוער נושר ו-56% בישיבות גבוהות.
רבקה זלצר פרייליך מהאגודה למלחמה בסרטן הבהירה כי אף שהאגודה מקדמת קמפיינים ממוקדים למניעת עישון בקרב בני נוער, יש צורך בהתערבות חקיקתית משמעותית: "יש להפוך את הבחירה הבריאה לקלה יותר, לדוגמה באמצעות חוקים לאיסור מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים ואכיפה מחמירה על מכירה ושיווק לבני נוער".
הוועדה קראה למשרד הבריאות ומשרד החינוך להגביר את המאמצים למניעת עישון בקרב צעירים ולקדם צעדים נוקשים להפחתת שיעור המעשנים בישראל, במקביל להגברת האכיפה על החוקים הקיימים בנושא.