חיילים בסדיר, קבע ובמילואים המזומנים לחקירת מצ"ח נתקלים בסיטואציה חדשה, מלחיצה וחסרת וודאות. דווקא משום שבדרך כלל מדובר בכאלו שאינם בעלי עבר פלילי והתחום הפלילי זר להם – הם אינם מבינים את משמעות חקירת מצ"ח ואת השלכותיה, וכושלים מלממש את זכויותיהן על פי דין.
מאמר זה מקנה למי שנקלע לחקירת מצ"ח 5 כללי מפתח, שבכל מקרה יסייעו לנחקר להתמודד עם החקירה והחשדות נגדו.
כתבה: עו"ד רעות רחמן
חקירת מצ"ח – מתי ואיפה?
המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) היא הגוף האחראי בצה"ל על חקירת עבירות פליליות שהתבצעו במסגרת השירות הצבאי על ידי חיילים, אנשי קבע, אזרחים עובדי צה"ל ואנשי מילואים.
חשוב לבין שחקירת מצ"ח היא חקירה פלילית לכל דבר – היא יכולה להוביל למעצר החייל, להגשת כתב אישום, להרשעה – וענישה בהתאם לעונשים הקבועים בחוק ולרישום פלילי (מופחת או מלא, בהתאם לנסיבות).
עם הגשת תלונה למצ"ח תיפתח חקירת מצ"ח – זאת בהתאם לחלוקה במחוזות השיפוט השונים (צפון, מרכז ודרום) ולמורכבות הטיפול בתיק (כאשר חקירות מצ"ח מורכבות ורגישות יותר ינוהלו על פי רב על ידי ימ"ר אותו מחוז). בנוסף, קיימות יחידות מיוחדות בנושאים ספציפיים (מצ"ח ימל"ם – היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות; מצ"ח יאח"ה – היחידה הארצית לחקירות הונאה; מצ"ח יאל"ם – היחידה הארצית לחקירות מבצעיות).
עם פתיחת חתירת מצ"ח, יזומן החייל החשוד להגיע לבסיס מצ"ח לחקירה – בין אם באמצעות פנייה אישית ובין אם באמצעות פנייה מאת מפקדו של החייל. במקרים מסוימים, לא תהיה "התראה" כזו, ושוטרי מצ"ח יגיעו לבסיס היחידה – יעכבו או יעצרו את החייל ויביאו אותו לחקירת מצ"ח באופן מיידי.
זכות ההיוועצות בעורך דין צבאי במסגרת חקירת מצ"ח
חקירת מצ"ח היא המקבילה לחקירה המשטרתית – ולכן, בדומה לחקירות המתנהלות על ידי משטרת ישראל, אם זומנת לחקירת מצ"ח – כדאי מאד שתתייעץ בעו"ד צבאי, אשר מכיר ובקיא בדין הצבאי, ויוכל לתת לך ייעוץ משפטי מדויק, בזמן אמת.
נזכיר, כי לכל חייל בשירות או בקבע – אשר נחקר בחקירת מצ"ח יש זכות יסוד להיוועץ בעורך דין בטרם ייחקר – ומשכך, מאחר שמדובר בדין הצבאי, אין די בהיוועצות בעורך דין פלילי – אלא יש צורך להיוועץ בעורך דין צבאי דווקא, הבקיא ברזי המשפט הצבאי ויוכל לתת מענה מדויק ורלוונטי לאירוע.
במקרים מסוימים, החייל שנחקר ייעצר או יעוכב לחקירה מתוך בסיס היחידה – ולכן, יוכל לממש את זכותו להיוועץ בעורך דין כאשר הוא כבר מצוי בבסיס מצ"ח, תחת הלחץ האינהרנטי הנובע מעצם ההימצאות בחקירה פלילית – ולפעמים ייאלץ להסתפק במתן ייעוץ טלפוני אשר יוגבל בזמן על ידי החוקרים.
לכן, ככל שהחייל מזומן לחקירה – ולא מובא אליה באופן מיידי באמצעות עיכוב או מעצר – כדאי ומומלץ לנצל את השהות שניתנה לו – ולפנות לקבלת ייעוץ משפטי בעוד מועד, בטרם החקירה.
בכל מקרה, בטרם כל אינטראקציה עם חוקרי מצ"ח הנוגעת לחשדות כלשהם, זכאי החייל החשוד להיוועץ עם עורך דין, ובטרם כל דיון בפני בית דין צבאי תתאפשר פגישת היוועצות עם עורך דין.
נקלעתי לחקירת מצ"ח – מה עלי לעשות? 5 כללי מפתח
הכלל הראשון – דע את החשד המיוחס לך
בפתח חקירת מצ"ח על החוקר לשטוח בפני החשוד את החשד המיוחס לו.
יהיו מקרים בהם לחשוד כבר יש מושג מדוע הוא הובא לחקירת מצ"ח (לדוגמא – אם נערך חיפוש בחדרו ונמצא חומר החשוד כסם מסוכן או אם היה מעורב באירוע אלימות שבגינו נקרא לתחנה), אך בהרבה מקרים אחרים החשוד יגיע לחקירת מצ"ח – מבלי שהוא מודע בדיוק לטיב החשדות נגדו.
כך לדוגמא, ייתכן מצב בו החשוד ידע כי הוא זומן לחקירה בעקבות טענות של אחר בדבר עבירות מין שבוצעו לכאורה על ידו – אך לא ידע אילו עבירות מיוחסות לו; או כאשר מדובר בחשדות לעבירות שונות (לדוגמא מעורבות בעולם הסמים לצד חשד לעבירות שיבוש מהלכי משפט).
מטבע הדברים, על מנת לקבל ייעוץ משפטי יעיל, מדויק ורלוונטי – ככל שתיטיב לדעת מהם החשדות המיוחסים לך – כך יוכל עורך הדין שלך לסייע לך באופן מיטבי.
הכלל השני – ממש את זכות ההיוועצות עם עורך דין צבאי והתייעץ לגבי שמירה על זכות השתיקה
כפי שכתבנו קודם לכן, לכל חייל שנחקר במצ"ח – יש זכות להיוועץ בעורך דין. נצלו את הזכות הזו. היא יכולה לשנות את עתידכם. לו הייתם צריכים להתמודד עם בעיה בריאותית קשה בלב – הייתם פונים לקרדיולוג מוסמך ולא הייתם מנסים לפתור עניין זה בעצמכם – נכון? אם כך אין סיבה שלא תפעלו באופן דומה כאשר אתם צריכים להתמודד עם בעיה משפטית אליה נקלעתם.
ויודגש – מימוש זכות ההיוועצות עם עורך דין לעולם לא יכולה לשמש כנגדכם (ולא משנה מה אומר לכם חוקר מצ"ח בנושא זה).
מעבר לזכות ההיוועצות בעורך דין – יש שתי זכויות נוספות המוקנות לכל חייל שנחקר בחקירת מצ"ח תחת אזהרה – הזכות לאי הפללה עצמית וזכות השתיקה. בפתח חקירת מצ"ח על החוקר ליידע ולהסביר לחייל גם אודות זכויותיו אלו.
מדובר בזכויות קריטיות, שמימושן בנסיבות מתאימות יכול אף הוא להשפיע במישרין על גורל התיק – אך חשוב להשתמש בהן באופן נכון. כך לדוגמא, אם בחרתם לשמור על זכות השתיקה – יש לשמור עליה באופן מלא ולא חלקי (כלומר, גם אם יש שאלות שלכאורה נראות לא קשורות – אם קיבלת ייעוץ משפטי לשמור על זכות השתיקה, יש לשמור עליה גם ביחס לשאלות אלו).
בטרם החלטה באם לממש את זכות השתיקה, יש להתייעץ עם עורך דין צבאי, לעיתים עדיף לשתף פעולה ולמסור גרסה, ולשמירה על זכות השתיקה עלולות להיות תוצאות פוגעניות (למשל, לחזק את הראיות כנגד החשוד, באם יש ראיות כאלה).
הכלל השלישי – דע שאין "אוף דה רקורד" במסגרת חקירת מצ"ח
אם זומנתם לחקירת מצ"ח – דעו כי היא מתחילה מרגע שנכנסתם לבסיס מצ"ח; או אם עוכבת/נעצרת לחקירה – כבר מעת העיכוב או המעצר.
החל מרגע זה, כל דבר שתגידו, תעשו או תכתבו וכל אינטראקציה שתהיה לכם עם כל גורם אחר – יתועדו ויוכלו לשמש חלק ממארג הראיות נגדכם.
הרבה חיילים טועים לחשוב שאם הם ממתינים במסדרון לחקירה, או יוצאים להפסקה לעשן סיגריה בספסל, או אפילו ממתינים בחדר לאחר שגביית העדות כבר נסתיימה – כל אלו אינם בגדר החקירה ומדובר בהנהלות שהיא "אוף דה רקורד", כך שהדברים שיגידו או יעשו במהלכה – לא יוכלו לשמש נגדם. זוהי טעות קשה.
למעשה, ישנם מקרים בהם מדובר בתרגילי חקירה מתוכננים מראש, ולא פעם משתמשים גורמי החקירה דווקא באותן "הפוגות", בהן מחסומי ההגנה של החשודים יורדים – כדי לנצל את החולשה הרגעית ולהגיע להישגים בחקירה.
כך לדוגמא – גם פינת העישון בסככה בבסיס מצ"ח כאשר החוקר יושב ומנהל "סמול טוק" עם הנחקר – יכולה להיות מצולמת בזמן אמת; וכן מפגש "אקראי" עם מעורב אחר שבדיוק יצא גם הוא לשטוף פנים או לשתות מים תוך כדי החקירה – יהיה מתועד ומצולם וייכנס לתיק החקירה.
לכן, במהלך כל זמן שהותכם בחקירה – היצמדו לעצות המשפטיות שניתנו לכם על ידי עורך הדין הצבאי שמלווה אתכם.
הכלל הרביעי – קרא היטב את העדות לפני שאתה מאשר אותה בחתימתך
חקירה היא חוויה מתישה – נפשית ופיזית; והדבר קשה שבעתיים לחיילים, שהינם צעירים וחסרי ניסיון, אשר לרוב זוהי הפעם הראשונה שבהם הם נאלצים להתמודד עם סיטואציה מהסוג הזה. לכן, בהרבה מקרים, חייל שנחקר בחקירת מצ"ח רק רוצה שהיא תסתיים על מנת שהוא יוכל ללכת לביתו ולשים את כל הפרשה מאחוריו. כאן חשוב להבין – שמהלך החקירה היום ישפיע באופן ישיר על קבלת ההחלטות בתיק שלכם מחר.
ברוב המקרים גביית העדות תתבצע כאשר החוקר שואל שאלות, הנחקר משיב – והחוקר מתעד את הדברים בכתב ידו או על גבי המחשב – מבלי שהנחקר יכול לעקוב אחרי הדברים שנכתבו. בסופה של חקירה, מתבקש החייל לאשר את תוכן העדות בחתימתו.
במועד זה, הרבה חיילים שנחקרים עושים טעות קשה – וחותמים על העדות מבלי לקרוא אותה.
לא משנה אם הדבר נעשה בשל לחץ מצד החוקר לזרז את חתימת החשוד, בין אם מדובר בעצלנות של החשוד לקרוא את העמודים הרבים המונחים בפניו ובין אם מדובר בתחושת לחץ אישית הנובעת מהרצון לסיים את החקירה מהר ככל הניתן – מדובר בטעות, שיכולה לפגוע קשות בהגנתו של החשוד בעתיד.
חשוב להבין – כאשר אתם חותמים על עדות, אתם בעצם מאשרים את כל מה שכתוב בה כדברים שיצאו מפיכם כלשונם, ולכן בעתיד אם פתאום תראו שהחוקר כתב לא נכון את תשובתכם, החסיר מידע או הוסיף משהו שבכלל לא אמרתם – יהיה קשה להוכיח זאת, כי הרי אתם אישרתם בחתימתכם את כל מה שתועד בעדות.
באם החקירה לא הוגנת, וחוקר מצ"ח לא שיקף נכונה את דבריו של הנחקר בעדות – לנחקר יש זכות לסרב לחתום על העדות, ועליו להקפיד שירשם כי סירב לחתום מאחר שהחקירה לא הוגנת והדברים שנרשמו לא משקפים נכונה את גרסתו ותשובותיו.
הכלל החמישי – הימנע מלהסתבך בעבירות של שיבוש הליכי חקירה, הדחת עדים, העלמת ראיות וכדומה
בסיום החקירה, שימו לב להגבלות ככל שאלו מוטלות עליכן, ובפרט על האיסור ליצור קשר עם מעורבים אחרים בכל הנוגע לחשד בו נחקרתם – וזאת מחשש לשיבוש הליכי חקירה.
באופן אינסטינקטיבי, חיילים צעירים שיוצאים מחקירה רוצים לספר על מה שקרה, לפנות לחבריהם, לשתף אותם וכד'. בעידן בו אנחנו מעלים את כל חיינו לרשתות החברתיות ומאבדים אט אט כל אלמנט של פרטיות – יש להיזהר מפני חשיפה של תוכן העדות, ולעיתים אף את עצם החקירה – בפני אחרים שיכולים להיות מעורבים בפרשה.
נכון, על פי רוב, כאשר מתעורר חשד לשיבוש הליכי חקירה גורמי החקירה יוכלו לבקש את מעצרו של החשוד כדי למנוע זאת, אך לא תמיד.
לכן – חשוב מאד להימנע מצעדים שעלולים להיחשב לשיבוש הליכי חקירה – ובכך להסתבך בעבירה פלילית נוספת, שלרוב, אפילו יותר חמורה וקשה מהעבירה "המקורית" בגינה נחקרתם.
באם יש לכם ספק האם פעולה כזו או אחרת מותרת או אסורה – עצרו שם והתייעצו מייד עם עורך דין צבאי.
# הכותבת הינה עורכת הדין רעות רחמן ממשרדו של עורך דין גיא פלנטר, אשר שימשה במשך שנים ארוכות תובעת בכירה בפרקליטות הצבאית. עורכת הדין רחמן מרכזת את תחום דיני הצבא במשרד.
# כל הנאמר במסגרת מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי, וכל המסתמך עליו עושה זאת על אחריותו בלבד.
# על מנת לקבל ייעוץ וליווי משפטי בזמן אמת ומותאם לנסיבות העניין – יש לפנות למשרדנו, משרד עורכי דין גיא פלנטר.
# משרדנו מעניק ייעוץ משפטי לחיילים ולאנשי קבע בחקירת מצ"ח, מכין אותם לחקירתם במצ"ח, מלווה את החשודים בהליכי החקירה ומייצג אותם בהליכי מעצר ושחרור בתנאים בבתי הדין הצבאיים ברחבי הארץ.