לרגל חגי תשרי ויום הקשיש הבינלאומי, משרד העבודה והרווחה מפרסם סקירת שירותים ונתונים. מנתוני המשרד עולה כי בשנת 2018 טופלו כמחלקות לשירותים חברתיים ברחבי הארץ 290,200 אזרחים ותיקים שהם 28.5% מכלל האנשים בגיל 65 ומעלה בארץ.
על פי הנתונים שמפרסם משרד העבודה וברווחה והשירותים החברתיים כולה כי כ- 60% מכלל המוכרים היו נשים. כמו כן, שיעורם של אלמנים ואלמנות הרשומים במחלקות לשירותים חברתיים בעשור האחרון גבוה מזה של נשואים, רווקים או גרושים, דבר המעיד על הקושי בהתמודדות עם הפגיעה המיידית בתמיכה המשפחתית ועלייה בתחושת הבדידות. היקף תופעת הבדידות משתנה בסקרים השונים, ובמשרד מעריכים כי הבדידות היא מגיפה שתלך ותגדל עם התקדמות המהפכה הטכנולוגית והעליה בתוחלת החיים.
ל-84% מהאזרחים הוותיקים הרשומים במחלקות, רשומה 'מוגבלות' כנזקקות ראשית, לכ-6% מבני 65 ומעלה (17.9 אלף) הוגדרה הנזקקות 'עוני וקשיי הכנסה'. תכנית של ביטחון תזונתי פועלות ב-270 מועדונים ברחבי הארץ שם אזרחים ותיקים מקבלים ארוחות חמות בנוסף לפעילות החברתית. בנוסף לכך, מדי יום מחלק המשרד מנות לכ-4,000 ניצולי שואה, ב-49 מוקדי פעילות ברחבי הארץ, בהשקעה של 5 מיליון ₪. במהלך חגי תשרי ניצולי שואה המתקשים להגיע למוקדים יקבלו ארוחות חג מוכנות לבתיהם.
בעשור האחרון תקציב המשרד המופנה לאזרחים וותיקים גדל ב-92% ועמד בשנת 2018 על כ-550 מיליון ₪. לאורך כל השנה המשרד מפעיל מגוון תכניות המותאומות לצרכיהם הייחודיים של הקשישים. ברחבי הארץ פרושים מאות מרכזי יום, מועדונים חברתיים ומועדוני תעסוקה בהם מתקיימים טיפולים אישיים ופרא רפואיים, ייעוץ וליווי פרטני, חוגים והרצאות לרווחת האזרחים הותיקים. המשרד מפעיל גם תוכנית קהילה תומכת המהווה רשת ביטחון לאזרחים הותיקים בביתם.
בנוסף המשרד מפעיל 91 יחידות למניעת אלימות בהן פועלים לאיתור אזרחים ותיקים הסובלים מהזנחה והתעללות, טיפול ומניעת מצבים שכאלו. לנפגעי התעללות והזנחה ניתן ייעוץ משפטי, ייעוץ גריאטרי, ליווי וטיפול אישי.
להפגת הבדידות בתקופת החגים המשרד מפעיל מענה שהייה זמני בכ- 70 בתי אבות בארץ לאזרחים ותיקים נעדרי עורף משפחתי. אזרחים ותיקים שנמצאים לבדם בחגי תשרי יוכלו להתארח למשך 5 ימים בבתי אבות ברחבי הארץ שנמצאים בהסדר עם משרד העבודה והרווחה וליהנות מארוחת חג, מחברה ומפעילות.
עבור ניצולי השואה המשרד מתקצב תכניות חברתיות בעלות של כ- 60 מיליון ₪. תכניות אלה כוללות מועדונים חברתיים, ימי הפגה לניצולי שואה שאינם מקבלים הבטחת הכנסה, תכנית לניצולי שואה המרותקים לביתם וקו תמיכה טלפוני לסיוע נפשי.
ציפי נחשון-גליק, מנהלת אגף בכיר אזרחים ותיקים במשרד העבודה והרווחה: "עם העלייה בתוחלת החיים והאתגרים החדשים שמזמנת המאה ה-21, חלים שינויים גם במאפיינים ובצרכים של האזרחים הותיקים והמשרד מתאים את התוכניות תוך שימת דגש על מתן טיפול בקהילה, שיתוף ופיתוח מענים לאוכלוסיות מגוונות"