כחמישה אחוז מהאוכלוסייה סובלים כיום מהפרעות חרדה או דיכאון. הפרעות חרדה ודיכאון פוגעים באופן מהותי באיכות החיים. לא מעט אנשים, חוששים להודות שהם אכן סובלים מהפרעות הללו וזקוקים לטיפול, מכיוון שהמושג: "טיפול נפשי" מרתיע אותם.
אולם, חשוב מאוד לדעת שאדם הסובל מהפרעות חרדה או דיכאון אשר לא מטופלים, עלול לחיות חיים מורכבים וקשים יותר להתמודדות. ההפרעות הללו מסיבות לא מעט עגמת נפש לסובלים מהן. חשוב מאוד לחפש טיפול מתאים להפרעות חרדה או דיכאון, על מנת להעניק מזור לנפש ולחיות חיים טובים יותר.
מהו טיפול cbt
אם אתם מחפשים טיפול בחרדה או טיפול לדיכאון, כדאי מאוד שתדעו ש-CBT מהווה כיום את הטיפול האפקטיבי ביותר להתמודדות עם חרדות, דיכאון, פוסט טראומה, בעיות דימוי עצמי וביטחון עצמי, הפרעות אכילה ועוד. כאשר מדובר על טיפול CBT מדובר על טיפול קוגניטיבי התנהגותי, אשר מתמקד בשינוי דפוסי החשיבה הבעיתיים של האדם והחלפתם בדפוסי חשיבה חיוביים יותר וכמובן, בד בבד, בשינוי ההתנהגות הנובעת מאותם דפוסי מחשבה. ההתמודדות הפרקטית של האדם הן מבחינה מחשבתית והן מבחינה התנהגותית במהלך הטיפול, מסייעת לו לרוב תוך פרק זמן קצר להתמודד היטב עם הבעיות אשר הובילו אותו לטיפול זה.
כיצד בוחרים מטפל cbt מתאים
ההיצע כיום בתחום טיפולי CBT הינו רחב ומגוון. לא מעט אנשים מציגים את עצמם כמטפלים בתחום זה ולכן, חשוב מאוד לבחון היטב מיהו המטפל והאם כדאי לבחור בו. הפרמטרים שיש לשים עליהם דגש בבחיר מטפל לטיפול cbt הם:
- מהי ההכשרה של המטפל והאם הוא עשה תואר כלשהו הנוגע לתחום- חשוב מאוד לבחון את ההכשרה האקדמאית של מטפל cbt אולם, חשוב מאוד לדעת שלא כל פסיכולוג מוסמך לטפל בשיטה זו. על מנת לטפל בשיטה זו יש ללמוד את התחום ולקבל תעודה המסמיכה את איש המקצוע לטפל בתחום זה. עליכם לבדוק אם בנוסף להכשרה האקדמאית בתחומים: עבודה סוציאלית קלינית, פסיכולוג ועוד, של המטפל, יש בידו תעודה המעידה כי הוא מוסמך לבצע את סוג הטיפולים הזה
- חשוב מאוד לקבל המלצות על מטפל cbt מבני משפחה או חברים אשר נעזרו בעבר בטיפול מעין זה ויכולים להעיד על מקצועיותו של מטפל כזה או אחר בתחום
- אחד הדברים החשובים ביותר שצריך להיות במטפל הוא יחסי האנוש שלו. על מנת שהטיפול יצליח, יש לבחור במטפל אשר יש למטופל אינטראקציה אתו. מטפל מעין זה חייב להיות בעל גישה חיובית ויחסי אנוש טובים. לא כדאי לוותר על קליק בין מטפל למטופל. אם אין קליק בין מטפל למטופל סיכוי גבוה שהטיפול לא יהיה יעיל.
כיצד תבחן את האינטראקציה בינך לבין המטפל
כאמור, אחד הפרמטרים החשובים ביותר להצלחתו של הטיפול הוא האינטראקציה בין המטפל למטופל. בטרם בוחרים את המטפל באופן סופי, כדאי להתרשם ממספר דברים: עליך לבחון בפגישה הראשונה האם אתה חש בנוח עם המטפל. טיפול cbt הוא טיפול אשר מתבסס על שיתוף, כנות ושיקוף. אם אינך מרגיש מספיק בנוח עם המטפל שלך, הרי שלא תרגיש בנוח לשתף אותו בכל מה שרלוונטי לטיפול. כמו כן, יש לוודא שהגישה של המטפל אליך היא גישה חיובית ומכבדת, אשר מביעה אמפטיה והכלה. פרמטר נוסף שיש צורך לבדוק הוא האקטיביות של המטפל בטיפול. מטפל cbt חייב לנקוט בגישה אקטיבית בהתאם לשיטה זו. הפרמטר האחרון והחשוב ביותר שעליך לבחון הוא: כיצד אתה מרגיש לאחר הטיפול. אם אתה מרגיש שהצלחת לבטא את עצמך ושטוב לך לאחר הטיפול, זהו ללא ספק מדד שיכול לסייע לך לבחור באותו המטפל כמטפל שלך.
המאמר נכתב ע״י ד״ר עפר בר נחום – מטפל CBT
טלפון ליצירת קשר: 054-6258872