תופעת הגזים אצל תינוקות נקראת קוליק ולרוב היא מתפתחת בגיל 3 חודשים ומסתיימת בגיל 4-3 חודשים לחיי הפעוט. התופעה גורמת לסבל רב ולמצוקה אצל התינוק, והורי הפעוט סובלים גם הם עקב הבכי הבלתי פוסק, בעיקר בשעות הערב והלילה, מלילות ללא שינה ומתחושת ייאוש כיוון שאין פתרון קסם לתופעה הנפוצה.
מה גורם לתופעת גזים אצל תינוקות?
החוקרים חלוקים בדעותיהם בנוגע לסיבות הגורמות לתופעת גזים לתינוקות, וההערכה כיום היא שקוליק נגרם בגלל גורמים כגון:
- אי הבשלת מערכת העיכול.
- הפרעות עיכול אצל התינוק הרך שרק נולד.
- רגישות לרכיבים הנמצאים בחלב האם או בתמ"ל.
- שאיפת אוויר בכמות גדולה בזמן בכי.
- לחץ וסטרס גבוה אצל ההורים המשפיע על התינוק.
כאשר מתייחסים לתופעת הקוליק חשוב להתייחס גם למצוקת ההורים, מאחר והבכי הבלתי פוסק והמראה של התינוק הרך המיילל וצורח מכאבים משפיעה על האימהות הצעירות ועלול להביא להאשמה עצמית, לפגיעה בדימוי העצמי, לדיכאון, לייאוש ועוד.
איך יודעים האם התינוק סובל מגזים או מבעיה אחרת?
לתופעת הגזים אצל תינוקות יש תסמינים מוכרים אך לעתים התסמינים דומים לבעיות אחרות, לכן קשה לאבחן את התופעה. הרופאים מאבחנים קוליק, כלומר גזים לתינוקות, באמצעות אפיון הבכי וחוק השלוש. כאשר תינוק בריא בוכה מעל 3 שעות ביום, לפחות 3 ימים בשבוע ולאורך 3 שבועות או יותר – ככל הנראה הוא סובל מקוליק.
עם זאת, חשוב לזכור כי כל התינוקות בוכים הרבה בחודשים הראשונים לחייהם. אם הפעוט הרך צורח ובוכה בעיקר בשעות הערב והלילה, ודפוס הבכי דומה, בדרך כלל הוא סובל מתופעת הקוליק. לפני שההורים מחליטים כי התינוק סובל מגזים כדאי למדוד לו חום, לבדוק האם הוא אוכל כרגיל, לבדוק האם הוא בוכה ומיילל בגלל חיתול מלא, מצוקה כלשהי כמו רעב או עייפות, רצון לתשומת לב וכדומה.
כדאי לדעת כי אין אבחון מסוים לתופעת הגזים אצל תינוקות, והאבחון מבוסס על תשאול ההורים ומעקב אחר הבכי אצל הפעוט. בבדיקה הרופא ינסה לאתר בעיה בריאותית כדי לשלול מחלות או סיבות אחרות לבכי המעיק, וחשוב לזכור כי מדובר בתופעה שכיחה מאוד ורוב ההורים נאלצים להתמודד עם התסמינים, הלילות הארוכים ללא שינה והקושי להרגיע את התינוק הסובל.
האם יש פתרון לגזים לתינוקות?
אין תרופת פלא או טיפול רפואי להעלמת גזים לתינוקות, התופעה נפוצה והמומחים ממליצים להורים לנסות את השיטות הבאות להקלה על הכאבים אצל התינוק:
- כדאי להחזיק את התינוק בידיים, להתהלך בחדר או בחוץ, לשיר ולדבר עם הפעוט.
- החזקת התינוק על יד אחת כאשר בטנו לחוצה על הזרוע.
- הנקת התינוק בחלב אם.
- החלפת תמ"ל יכולה לסייע במקרים מסוימים עקב רגישות של התינוק לרכיבים בתרכובת.
- שינוי תזונתי אצל האם.
- עיסוי בטנו של התינוק וכיפוף רגליו לעבר בית החזה.