אלפי אנשים הגיעו אמש לעצרת המרכזית לנעילת אירועי יום השואה בישראל, אשר נערכה בקיבוץ יד מרדכי. הטקס, שהתקיים לרגלי אנדרטת מרדכי אנילביץ', נערך בהשתתפות ניצולי שואה ובמעמד נשיאת בית המשפט העליון, שר הביטחון, שר האוצר, מזכ"ל תנועת השומר הצעיר, אלוף פיקוד דרום, מפקד מחוז דרום במשטרה, ראשי רשויות, חברי כנסת, שגרירים ומכובדים נוספים. כמו כן נכחו באירוע 2 חברי הבנודסטאג (הפרלמנט הגרמני), אלואיס קארל ואלכס פישר.
השנה עמדה העצרת בסימן 75 שנה למרד גטו ורשה ו–75 שנה לעליית חברי הקיבוץ על הקרקע. במהלך האירוע צוינו אירועים מרכזיים בתולדות העם היהודי, מאז ליל הבדולח (בשנת 1938) ועד להכרזה על הקמת המדינה ("מליל העלטה לליל ההחלטה").
"ממרחק הזמן מתבהר יותר ויותר לאורך השנים עד כמה רבה ומשמעותית הייתה תרומתם של שורדי השואה להקמתה של מדינת ישראל ולתקומתו של העם היהודי בארצו, בכל תחומי החיים", אמרה בטקס נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות. "לפיד הזיכרון שעלינו לשאת בשם הנספים ובשם שורדי השואה מחייב אותנו לחיות חיים שיש להם משמעות. עלינו לתרום לקיומה של חברה ישראלית טובה ושומרת חוק המקפידה ללא פשרות על ערכי היסוד הללו ולכבד כל אדם באשר הוא אדם".
"המסר שלי לשכנינו מדרום – לעולם לא תצליחו לשבור אותנו", הוסיף שר הביטחון, אביגדור ליברמן. "שנו כיוון ותתחילו לחשוב, לא על איך להשמיד את מדינת ישראל, אלא איך להתקיים לצד מדינת ישראל. לצערי, המלחמה הזאת על עצם זכותנו להתקיים כמדינה יהודית וחופשית נמשכת עד היום הזה. לנו יש את כל יכולת העמידה ואת היכולת והזכות להגן על עצמנו".
"תקומתה של מדינת ישראל והפיכתה לפלא עולמי – היא התשובה הטובה ביותר למזימתה של מכונת המוות הנאצית", אמר שר האוצר, משה כחלון. "תקומתה של המדינה היא המעשה של צדק היסטורי עליון, זה שאין שני לו. לעולם לא יהיה יותר העם היהודי בלי בית, ולעולם לא יהיה עוד חסר מגן. את לקחי השואה ואת זכר הנספים אנחנו, במדינת ישראל החופשית, משאת נפשם, אנו נושאים איתנו תמיד".
את סדר הנואמים חתם מזכ"ל השומר הצעיר, איתי זידנברג: "אנו למדים מהשואה יום-יום, ובין היתר למדנו כי עלנו לשמור על הדמוקרטיה מכל משמר", אמר זידנברג. "לאחרונה מתהווה בחברה הישראלית שיח מסוכן, הבז לחיי בני אדם ובד בבד מתייג את מי שאינו שותף לשיח או לא מסכים לו כ"בוגד". בין השאר, למרבה האבסורד, לעיתים קרובות מידי מקוטלגים כבוגדים גם ממשיכי דרכם של הארגונים שהנהיגו את הפעולות ההיסטוריות. בשם כלל חניכי ומדריכי תנועות הנוער- אני קורא להוקיע מאיתנו את השיח הזה".
בשנים האחרונות, בשל המצב הביטחוני, מקבלת העצרת צביון מיוחד, של הזדהות עם תושבי עוטף עזה והדרום. קיבוץ יד מרדכי, שמצוי כ-3 ק"מ מגדר רצועת עזה, משמש לא אחת, כמטרה לירי טילים מהרצועה. למרות המצב הביטחוני, נושאים בגאון חברי הקיבוץ, תושבי עוטף עזה והנגב כולו, את המורשת שהנחילו לכולנו מרדכי אנילביץ' וחבריו.