בשיאו של הקיץ, כשמצד אחד כבר שכחנו איך הכל התחיל ומצד שני כבר אפשר לראות את הסוף ולחשוב שהנה, עברנו עוד קיץ בשלום, אנו שמחים להגיש לכם המלצות לקידום בריאות בקרב בני נוער בחופשת הקיץ מאת ד"ר ריקי טסלר ו- ד"ר ליאת קורן, מומחיות בתחום התנהגויות סיכון לבריאות בני נוער
התנתקות משגרת בית הספר חשובה ביותר ומאפשרת מנוחה מלחצים ואגירת כוחות לשנה הבאה. עם זאת, המעבר החד ממסגרת ברורה, שיש בה שגרה מסודרת ומובנת למצב של היעדר תוכן וסדר יום, עלולה להיות כרוכה בקשיים ובסכנות.
בקרב מתבגרים ידועה תופעת "הפיכת היום ללילה", שכשלעצמה משבשת סדרי חיים ומזמנת מצבים מסוכנים הן בסביבתם הפיזית והן בסביבה הווירטואלית באינטרנט.
בין הגורמים לעלייה במעורבות בני נוער באירועי אלימות וונדליזם, הם השעמום וחוסר המעש, חוסר המסגרת, העברת הזמן הפנוי ללא תוכן משמעותי מתוכנן, לצד השימוש באלכוהול. בהשפעת אלכוהול בני הנוער עלולים לאבד שליטה, להסתכן ולפעול לעיתים בניגוד לערכים הבסיסיים שלהם. בהשפעת האלכוהול, גם הילדים "הכי טובים" יעשו את הדברים "הכי גרועים". אל תופתעו מכך. זה יכול לקרות כל פעם שהם שותים.
כדי שהילדים ייהנו מחופשה בטוחה ולא יאבדו את חופש הבחירה, וכדי להגביר את תחושת הביטחון והמוגנות שלכם, הנה לכם עשרת הדיברות – תנאים לחופש בטוח של מתבגרים.
עשרת הדברות לחופש הגדול לנוער
- צקו תוכן חברתי בונה בחלק מהזמן הפנוי! לא כל הזמן הפנוי אבל בחלקו כדאי למשל להתנדב בקהילה -השתתפו במיזמי התנדבות, אחריות ואכפתיות חברתית.
- בבילוי עם חברים – עדכנו את ההורים היכן אתם, עם מי אתם יוצאים, והשאירו מספר טלפון נייד של חברים עימם אתם מתכננים לצאת.
- שינה – שנו כמה שאתם צריכים! זה חופש! אל תגבילו את שעות השינה שלהם ואם יש לכם מחויבות של עבודה בחופש – דאגו לישון לפני כן 8 שעות. בלילה ולא ביום.
- אלכוהול מי צריך את זה? אלכוהול מפריע לחברתיות מוצלחת יותר. רבים התחרטו על מעשים שנעשו בשל שתיית אלכוהול. אפשר להיות מצחיק, חמוד ומוערך – גם בלי זה.
- אורח חיים בריא – חוסר פעילות ואכילת "ג'אנק" גורמים להשמנה. כשאין מסגרת ואף אחד לא מחייב באימוני ספורט, כדאי לחשוב איך יהיה לחזור לביה"ס עם עודף משקל.
- אל תתחיל לעשן – אפילו לא רק סיגריה אחת. רוב המעשנים יודעים שהם נפלו למלכודת ביום שניסו את הסיגריה הראשונה. סומכים עלייך שתגיד לא. ברור שזה לא כדאי לך.
- אלימות – התרחקו מאלימות ונסו לצפות אותה מראש! דווחו על מקרים ממרחק בלי להתערב. גלו אחריות! שיתוף מבוגר או דיווח לאיש מקצוע יכול להציל חבר.
- שימוש באינטרנט – היו דיסקרטיים, למדו לא לתת פרטים אישיים לאף אחד. לא בצחוק ולא ברצינות. בלי לשים לב, יש העושים זאת ומתחרטים אחר כך. ניתן להגיע אל הבית שלך דרך הפייסבוק, דרך האינסטגרם ודרך רשתות אחרות. דע זאת ומנע זאת.
- שהייה בחוף הים –איזה כיף שיש לנו הרבה חופי ים! יש תנאים לבילוי בים: 1. היה חכם בשמש 2. שילוב שתיית אלכוהול ורחיצה בים מסוכן מאד 3. להיכנס למים רק עם מציל.
- והכי חשוב-זכרו! נפש בריאה בגוף בריא אל תתנו לכייף להיות תחת "השפעה".
גורמי סיוע-יעוץ ותמיכה בבני נוער:
אל"י – סיוע והגנה לילד טל: 1800-223-966
איגי – ארגון נוער גאה טל' 6200429
אל-סם – טיפול ויעוץ להורים ומתבגרים בנושא סמים טל: 5462076 5463587
בית דרור – מרכז חירום לנוער גאה טל' 5164621
המועצה הלאומית לשלום הילד טל: 02-6780606
העמותה למען נוער במצבי סיכון. טל: 02-6714740
הפוך על הפוך – מרכז מידע ויעוץ לנוער טל: 03-6470049
הקו הפתוח לתלמידים – משרד החינוך טל: 02-5602538
יד ביד – אוזן קשבת לנוער טל: 5226027
מרכז סיוע לנפגעי תקיפה מינית טל: 1202
מרפאת מתבגרים – יעוץ בנושאים בריאותים ונפשיים לבני נוער טל': 5258905
נע"ן – נוער עונה לנוער טל: 1800-22-3011
עלם על גלגלים – מרכזי סיוע ניידים לנוער בסיכון טל: 03-6470049
ער"ן – עזרה נפשית ראשונה טל: 1201