קלות ראש הינה התנהגות בחוסר אחריות וללא הפעלת שיקול דעת, לפיכך נהיגה בקלות ראש הינה עבירה בה נהג מואשם כי נהג בחוסר אחריות ובקלות דעת, תוך שהוא מתעלם מחוקי תנועה ברורים וכתוצאה מכך סיכן את עצמו ואת הציבור בכביש ובמרחב הציבורי מסביבו.
עבירה זו נחשבת חמורה ויכולה להסתיים במעצר שכן לא כך מצופה מנהג בוגר להתנהג כשהוא אוחז בהגה. יש דברים שרק עו"ד תעבורה יכול לעזור בהם.
מדוע ישנה החמרה בעבירה זו?
אחד הדברים החמורים ביותר בעיני המחוקק הינו עבירה על החוק תוך התעלמות ביודעין ממנו. בניגוד לנהיגה בחוסר זהירות, אשר מוגדרת כעבירה קלה, ומיוחסת בעיקר לעבירות תנועה קלות אשר נעשו בהיסח דעת רגעי, נהיגה בקלות ראש היא זלזול בחוקי התנועה לטובתו האישית של הנהג ועל כן העונש חמור יותר.
אדם אשר באופן מודע ולאורך זמן רציף נוהג בקלות ראש, כמו נהג אשר כשהוא מתעסק עם הטלפון הנייד בזמן נהיגה, נתפס כאדם אשר מסוכן לציבור. הענישה משקת את דעת המחוקק לגבי עבירה זו ואת החשש מפני הפיכת נהיגה בקלות ראש לדפוס קבוע, אצל כל נהג ספיציפי המואשם בכך ואצל כלל ציבור הנהגים.
מכיוון שהעבירה נתפסת בפני בית הדין לתעבורה כחמורה, נקבע כי העונש יכול להגיע למקסימום של שנתיים מאסר בפועל ועד ל- 3 חודשי שלילה בתוספת קנס כספי מוגדל, וזאת בכדי להרחיק את הנאשם מהכבישים על מנת שלא יוסיף לסכן את שלום הציבור.
לא מן הנמנע כי בית המשפט יפעיל עונש מצטבר במקרה של עבירות חוזרות של נהיגה בקלות ראש או במקרה של עבירות חופפות או כאלה שנגרמו כתוצאה מכך. למשל, נהג אשר מואשם בעבירה של נהיגה בשכרות יוכל להיות מואשם גם בגין עבירה של נהיגה בקלות ראש וגם בגין נהיגה בשכרות. אם, כתוצאה מהנהיגה בקלות ראש, נגרם נזק גופני או ברכוש לצד אחר, יואשם הנהג גם בגרימת תאונה וגם בנהיגה בקלות ראש. כלומר יוגש אישום גם בגלל הסיבה שהביאה לתאונה וגם אישום על הפגיעה והנזק עצמו.
מה ניתן לעשות במקרה של עבירה?
כמו בכל מקרה הנידון בבית דין לתעבורה, יש לגשת תחילה לפגישת ייעוץ אצל עו"ד תעבורה. הפגישה תכלול מעבר על תיאור המקרה, קריאה קפדנית של כתב האישום בכדי למצוא בו אי דיוקים ובדיקה של עבירות תנועה קודמות כחלק מהכנה לדיון בבית המשפט.
מכיוון שהעבירה נקבעת על ידי השוטר, המשמש כעד ראייה לביצוע העבירה תוך הפעלת שיקול הדעת האישי שלו, ניתן לערער עליה ועל הנסיבות בגינן הואשם הנהג. כאמור, מומלץ לגשת לפגישת ייעוץ אצל עורך הדין המתמחה בדיני תעבורה מייד לאחר קבלת הזימון לבית משפט בכדי לבחון את כתב האישום ולבדוק האם ניתן לייחס אותו לנסיבות אחרות ולהגיש כלפיו ערעור בכדי להימנע ממשפט.
במקרה של משפט, ייצוג על ידי עו"ד תעבורה יכול לעזור להפחית את חומרת העבירה מאשמה של נהיגה בקלות ראש לאשמה של נהיגה בחוסר זהירות, עבירה חמורה פחות אשר דינה קנס כספי בלבד, ואף לצמצם את תקופת שלילת הרישיון וזמן המאסר באם נגזר כך על ידי השופט.
המאמר נכתב ע״י עו״ד תעבורה ניר שלום 077-9976882