הסכם חלוקת עזבון הוא הסכם שנערך בין יורשיו של המנוח, בין אם אלו יורשים על פי דין ובין אם על פי צוואה. ההסכם מאפשר ליורשים לשנות את חלוקת העיזבון שהותיר אחריו המנוח, ההסכם מעוגן בסעיף 110 לחוק הירושה, ובאופן כללי אין הגבלות מיוחדות על אופן חלוקת העזבון, גם אם היורשים מחליטים על חלוקה בלתי שוויונית.
יש סיבות שונות מדוע היורשים מעוניינים לחלק באופן שונה את העיזבון שהותיר אחריו המנוח, ברוב המקרים מבצעים את ההסכם בגלל שיקולי מיסוי, למשל מיסוי מקרקעין, מס שבח וכדומה. את ההסכם לחלוקת העזבון מומלץ לערוך בעזרת עורך דין מקצועי ומנוסה בדיני צוואות וירושות, אך יש אפשרות לנסח את ההסכם לבד.
מה ההבדל בין הסכם חלוקת עזבון לבין הסתלקות יורש מהירושה?
למעשה יש שתי דרכים המאפשרות ליורשים לשנות את אופן חלוקת העזבון, בין אם המנוח הותיר אחריו צוואה ובין אם לא. הסכם חלוקת עזבון לפי סעיף 110 לחוק הירושה מאפשר ליורשים לשנות את אופן חלוקת העזבון, אך היורשים אינם יכולים להעניק את החלק שלהם בעזבון למי שאינו יורש, כלומר לטובת אדם אחר. לעומת זאת, הסתלקות מעזבון מאפשרת ליורש לוותר על חלקו בירושה לטובת שאר היורשים או לטובת אדם אחר, כל עוד מדובר בבן זוג, ילדים או אחיו של המנוח.
הסכם חלוקת עזבון – מידע כללי
כדי לנסח הסכם חלוקת עזבון הצעד הראשון שצריך להנחות אתכם הוא לפנות לעורך דין מנוסה המתמחה בצוואות וירושות. היורשים יכולים לפנות לעורך דין אחד המוסכם על כולם, יש גם אפשרות שכל אחד מהיורשים יפנה לעורך דין לצורך ייצוג.
הסכם חלוקת עזבון יכול להיות הסכם בכתב כדי להסדיר את החלוקה השונה של העזבון תוך כדי פירוט נכסים ופרטי היורשים. עריכת הסכם בכתב הכולל פירוט והבהרות מונע מחלוקות וחוסר בהירות, כך אפשר למנוע סכסוכי יורשים מיותרים.
חשוב לציין כי החוק אינו מחייב ניסוח הסכם חלוקת עיזבון בכתב וניתן לערוך אותו גם בעל פה או בדרך אחרת, לדוגמה בדרך של התנהגות. יחד עם זאת, אם היורשים לא מנסחים את ההסכם בכתב קשה לאכוף ולבצע את ההסכם ועלולים להתגלע סכסוכים מיותרים בין היורשים.
כדאי לדעת כי במקרים שהיורשים מעוניינים לחלק את העזבון בניגוד להחלטת המוריש שניסח צוואה או בניגוד לכללי הירושה על פי דין, הסכם חלוקת עזבון מהווה את הפתרון המתאים. יש להסכם חשיבות כלכלית רבה, ובהעדר ההסכם אם היורשים יקבלו את חלקם בעזבון של המנוח כפי שנקבע בצוואה או על פי דין, ורק לאחר מכן היורשים יעבירו ביניהם את נכסי העזבון, הרי יש לכך השלכות כלכליות משמעותיות מאחר וזו עסקת מקרקעין לכל דבר ועניין המחייבת תשלום מס שבח, מס רכישה ובמקרים מסוים גם היטל השבחה.
חשוב לציין כי בתי המשפט והרשויות השונות רואים בחלוקה שנעשתה על פי הסכם חלוקת עזבון כהסכם הגובר על הצוואה או על חלוקת העזבון בין היורשים על פי דין. לכן, עדיף תמיד לנסח את ההסכם בעזרת עורך דין המתמחה בין היתר בעריכת צוואות, ניהול עזבון ועריכת הסכמי הסתלקות מהירושה. עורך דין מתייחס להיבטי מיסוי, לחוקים המחייבים והוא יכול למצוא פתרונות יצירתיים כדי לנסח הסכם המתאים לכל היורשים ועל פי הרצונות שלהם.