מהי טכנולוגיית IOT וכיצד היא התפתחה? מהם השימושים של טכנולוגיית ה-IOT ומה מייחד את טכנולוגיית האינטרנט של הדברים?
המושג IOT (Internet of Things) הוצג לראשונה ב-1999 על ידי קווין אשטון מבכירי המותג הבינלאומי פרוקטור אנג גמבל, שטען כי התקן ה-RFID הכרחי ל-IOT כדי לאפשר למחשבים לשלוט במכשיר ובהתקנים החשמליים השונים. בשנת 1982 חברת קוקה קולה הייתה הראשונה להציג מכונת שתייה המחוברת לרשת האינטרנט שמסוגלת לקבוע אוטומטית את הטמפרטורה במקרר ולעדכן מלאי.
הגדרה של IOT
ההגדרה של IOT (האינטרנט של הדברים), או בעברית תקנית מרשתת הדברים, היא רשת של חפצים (דברים) הכוללים רכיבי אלקטרוניקה, חיישנים ותוכנה, כאשר החפצים הפיזיים החכמים מסוגלים לתקשר ביניהם, לאסוף מידע, להחליף מידע ועוד. טכנולוגיית האינטרנט של הדברים מאפשרת פיתוח אוטומציה מתקדם למגוון רחב של שימושים ובתחומים רבים, כך לדוגמה הטכנולוגיה החדשנית מאפשרת לנו לתכנן ולהקים ערים חכמות, בתים חכמים ועוד.
חשוב לציין כי יכולת התקשורת בין מכשירים שונים קיימת כבר הרבה זמן, אך רק כאשר התפתחו טכנולוגיות מתקדמות ורלוונטיות כמו אינטרנט אלחוטי, מערכות מחשוב בענן ומערכות מיקרו אלקטרו מכניות, וכאשר עלות הקישוריות בסלולר וכניסת של טכנולוגיות תקשורת מתקדמות יותר – החלה טכנולוגיית ה-IOT להתפתח במהירות, וכבר היום ישנם שימושים שונים ל-IOT.
בין השימושים הנפוצים לטכנולוגיית ה-IOT:
- שליטה מרחוק באמצעות הסמארטפון על מכשיר חשמל ביתיים כמו תאורה, תריס גלילה חשמלי, קומקום, מקרר וכו'.
- שעונים חכמים עם חיישנים לניטור מדדים בריאותיים ולמעקב אחר הכושר הגופני.
- טכנולוגיות רפואיות כמו שתלי לב המשדרים נתונים לצרכי ניטור ומעקב.
- שבבי מעקב המחוברים לחיות משק בית או חיות בר.
- כלי רכב ותעופה עם חיישנים שונים.
- מתקני אבטחה והצלה.
- סחורות מסומנות בשבבים לצורך ניטור ומעקב אחר מלאי במחסנים.
- בתים חכמים.
- פיתוחים צבאיים כמו אמצעים לבישים חכמים, רובוטים נשלטים מרחוק וכו'.
השימוש בטכנולוגיית IOT בארגונים
טכנולוגיית האינטרנט של הדברים משנה את צורת העבודה בארגונים רבים, ובגלל האפשרות לשלוט מרחוק ולהפוך מכשירים שונים לחכמים, בארגונים רבים מטמיעים כיום פתרונות אוטומציה כדי לייעל את העבודה, לחסוך משמעותית בעלויות ולמזער טעויות אנוש, כאשר יכולת העיבוד נמצאת בענן וכדי להפוך את המכשירים לחכמים מתקינים בהם מיקרו בקר או מעבד משובץ.
טכנולוגיית ה-IOT נמצאת כבר בתעשייה, בעיקר בקווי הייצור ובניהול חכם ומתקדם יותר, והטכנולוגיה נכנסת במהירות גם בארגונים מובילים. באמצעות טכנולוגיית האינטרנט של הדברים חוסכים זמן וכסף בגיוס ובהדרכת עובדים חדשים, מנהלים טוב יותר את משאבי האנוש בארגון, משפרים את צורת העבודה ומגדילים משמעותית את פריון העבודה, והארגונים מסוגלים לאסוף ולנתח נתונים ממקורות שונים ובכמות עצומה כדי להתייעל ולקבל החלטות בצורה מיטבית.
טכנולוגיית ה-IOT בשימוש הפרט
טכנולוגיית האינטרנט של הדברים החלה לשנות את חיינו והיא משפרת את איכות החיים. כבר היום רבים הנהנים מבתים חכמים ומשליטה מלאה גם מרחוק במכשירי החשמל השונים. לרבים יש שעונים חכמים המבוססים על טכנולוגיית ה-IOT, וכמעט כל מכשיר חשמלי חדש שרוכשים כיום הוא חכם ומתאים לחיבור למערכת בית חכם.
הטכנולוגיה משפיעה גם על בריאותנו והרופאים עושים בה שימוש הולך וגובר, כולל ניתוחים מרחוק ומעקב אחר בריאות המטופלים בקלות ובעזרת אמצעים חכמים.