הרשם לענייני ירושה אחראי על תחומים ונושאים רבים הקשורים לירושות וצוואות, הוא אחראי על הפעולות השונות לפי חוק הירושה וכדי לקבל ממנו שירות לרוב יש לשלם אגרה כדי לבצע את הפעולה, למשל במקרים של הוצאת צו קיום ירושה או צוואה, הפקדת צוואה בלשכת הרשם וכדומה.
פעולות ואגרות של הרשם לענייני ירושה
כאשר רוצים להגיש בקשה למתן צו ירושה, להפקיד צוואה במקום בטוח, להגיש התנגדות למתן צו ירושה, לעיין בתיק הקשור בנושא ירושה, לבדוק מינוי של מנהל עיזבון וכדומה – הכתובת לכל הפעולות היא לשכת הרשם לענייני ירושה. הרשם לענייני ירושה שייך ליחידה עצמאית באגף האפוטרופוס הכללי, יש לשכות של הרשם בתל אביב, חיפה, ירושלים, באר שבע ונצרת עילית.
הרשם לענייני ירושה אחראי מתוקף חוק הירושה על פעולות רבות, וכדי לקבל שירות מהרשם יש לשלם אגרה המשתנה ומתעדכנת אחת לשנה. הפעולות העיקריות של הרשם לענייני ירושה הן:
- מתן צו ירושה – כדי לחלק את העיזבון שהותיר אחריו המנוח (כל עוד אין צוואה) בין יורשיו על פי דין, יש להגיש בקשה למתן צו ירושה על ידי הרשם לענייני ירושה, האגרה שיש לשלם היא אגרת פתיחת תיק בסך 462 ₪.
- מתן צו צוואה – אם המנוח הותיר אחריו צוואה יש להגיש בקשה מסודרת, בדרך כלל מקוונת, ללשכת הרשם לענייני ירושה על פי מקום מגוריו האחרון של המוריש, ויש לשלם אגרת פתיחת תיק בסך 462 ₪.
- שתי בקשות – במקרים בהם המנוח השאיר אחריו צוואה רק על חלק מהעיזבון יש להגיש שתי בקשות נפרדות לרשם לענייני ירושה (מתן צו ירושה ומתן צו קיום צוואה), האגרה במקרה זה היא 924 ₪.
- פרסום ברשומות – החוק מחייב את הרשם לענייני ירושה לפרסם ברשומות ובעיתון יומי את הבקשה למתן צו ירושה או צו קיום צוואה, התשלום הנדרש בגין פעולה זו הוא 130 ₪.
- תיקון צו ירושה או צו לקיום צוואה – במקרים שבהם רוצים לבקש תיקון בצו יש להגיש בקשת מסודרת לרשם לענייני ירושה ולצרף קבלה בגין תשלום אגרה בסך 462 ₪.
- בקשה לביטול צו ירושה או צו לקיום צוואה – בגין פעולה זו יש לשלם אגרה בסך 462 ₪.
אפשרויות תשלום בגין פעולות של הרשם לענייני ירושה
כאשר מבצעים תשלום למדינה, ובמקרה שלנו לרשם לענייני ירושה, אין חובת תשלום מע"מ לכן רשויות המדינה לא נדרשות להפיק חשבונית מס, אך זו הוצאה מוכרת בהתאם לפקודת מס הכנסה. אפשרויות התשלום בגין הפעולות השונות של הרשם לענייני ירושה הן:
- תשלום באופן מקוון באמצעות אתר האינטרנט של שירות התשלומים הממשלתי.
- תשלום בבנק הדואר, לאחר קבלת שובר לתשלום מלשכת הרשם לענייני ירושה.
- תשלום האגרה בגין הפעולה הנדרשת מהרשם באמצעות כרטיס אשראי בעמדות התשלום האוטומטיות הממוקמות בלשכות השונות של הרשם לענייני ירושה.
חשוב לציין כי בתקופת הקורונה אין קבלת קהל בלשכות הרשם לענייני ירושה.
כדאי לדעת כי את הבקשה למתן צו קיום צוואה אפשר להגיש באופן עצמי ומקוון, אך עדיף לפנות לעורך דין מנוסה בתחום הירושות והצוואות כדי לקבל ייעוץ, ייצוג וליווי משפטי. כדאי לבחור עורך דין לאחר בדיקת מחירון צו קיום צוואה אותו תוכלו למצוא בקלות באינטרנט.