השירות הצבאי הינו חוויה תובענית עבור כל אחד ואחת. השינוי החד ביחס לחיים שלפני הגיוס, המסגרת הנוקשה, האינטנסיביות, ריבוי המשימות והחובה למלא את כולן, השירות לצד מגוון רחב של אנשים שלכל אחד מהם אישיות אחרת – כל אלה מייצרים קושי מובן. עבור בעלי נפש רגישה התוצאה עלולה להיות מצוקה של ממש, וגם צה"ל מודע לכך ומתחשב גם במצב הנפשי בקביעת הפרופיל ותנאי השירות. חוות דעת של פסיכיאטר מנוסה מהווה דרך אפקטיבית להביא לידיעת רשויות הצבא את תמונת המצב המלאה.
איך אפשר לדעת אם יש צורך בחוות דעת?
אחת מהאפשרויות לקבלת חוות דעת המקצועית עבור רשויות הצבא היא פניה אל פסיכיאטר פרטי. פסיכיאטרים בעלי יושרה ירצו קודם כל לוודא שאכן חוות הדעת עשויה להועיל, ולכן השלב הראשון יהיה בירור הפרטים. השלב השני הוא קביעת פגישה. צעדים אלו מאפשרים לאיש המקצוע להכיר את המלש"ב/ית (או החייל/ת), לזהות את מצבו הנפשי, להתעמק באינטראקציה של המטופל עם צה"ל ולהבין האם יש צורך אמיתי בחוות דעת – כלומר האם היא אכן עשויה לשנות את מציאות חייו של המטופל בהקשר של השירות הצבאי.
מה כוללת חוות הדעת?
חוות דעת פסיכיאטרית לצבא מפרטת את הרקע הנפשי ואת המצב הנפשי הנוכחי. המצב הנפשי נידון בהקשר של השירות הצבאי ונכתבת המלצה מנומקת לגורמי בריאות הנפש של צה"ל – הם הגורם המחליט בסופו של התהליך.
שירות גם למלש"בים וגם למי שכבר התגייסו
השירות רלוונטי הן למועמדים לשירות ביטחון בעלי רקע נפשי, והן למי שכבר התגייסו וחווים קשיים משמעותיים. האבחון המקצועי, המדויק והאובייקטיבי משפיע באופן משמעותי על שיקול הדעת של הגורמים הצבאיים המוסמכים, וממזער את הסיכון לשירות שעלול לגרום למצוקה חריפה. ד"ר אביתר שגב מילא מגוון רחב של תפקידים כרופא וכפסיכיאטר בצה"ל, ובין השאר כיהן כיו"ר ועדה רפואית להתאמת סעיפי ליקוי. הבקיאות המעמיקה שלו בנוגע לפרופילים הצבאיים, הפקודות הרלוונטיות והמערכת הצה"לית בכללותה באה לידי ביטוי בכתיבת חוות הדעת.