לא מעט אנשים סובלים מקשיי נשימה בשל מחלות שונות או מצבים פיזיולוגיים שלא מאפשרים להם ליהנות משנת לילה רצופה. במקרים מסוימים הרופא המטפל ימליץ על מכשיר סיפאפ כפתרון לבעיית החמצן, אבל מה זה בדיוק אומר? איך משמשים במכשיר, מי יהיה זקוק לו והאם הוא ישפר במידית את המצב?
מהו מכשיר סיפאפ?
הסיפאפ הוא מכשיר נשימה שאינו חודרני. הוא מאפשר לריאות לקבל אוויר בלחץ חיובי והוא מסייע לשמור את נתיבי האוויר פתוחים. כאשר אנו מדברים על מכונת סיפאפ אנחנו למעשה מדברים על גוף המורכב מכמה חלקים – מנוע וצינורית ומסכה או פקקים המוכנסים לאף. הוא לא יכול לרפא את הבעיות מהם סובלים המטופלים אבל מכשיר סיפאפ הוא כלי עזר להתמודדות עם התסמין הקשה מכולם – דום הנשימה בשינה.
מי זקוק למכשיר?
מפתיע לגלות כמה אנשים עושים שימוש בשינה במכשיר הסיפאפ. הקהל הנפוץ ביותר של המכשיר הם אנשים שסובלים ממחלות בדרכי הנשימה, למשל אנשים שסובלים ממצב של חוסר בחמצן הנקרא גם היפוקסיה, אנשים שסובלים מבעיות זיהומיות בדרכי הנשימה, אנשים עם טרכאומלציה (קנה נשימה רך) ואנשים שסובלים מדום נשימה בשל רקע של בעיית בריאות אחרת, למשל השמנת יתר או מחלת ריאה אחרת הגורמת לדום הנשימה. בכל מקרה כאשר ממליצים לאנשים לעשות בו שימוש מכשיר סיפאפ בדרך כלל מוביל להקלה ושיפור מידי בתסמיני הקושי בנשימה.
כיצד מכשיר סיפאפ משפר את חיי מי שמשמש בו?
אין ספק כי מבין מכשירים רפואיים אחרים מכשיר סיפאפ הוא בין היחידים אשר מספק הקלה ושיפור מידיים לבעיות הנשימה. מי שסובל מדום נשימה בדרך כלל יסבול מנחירות קשות, וכך גם כל בני הבית שחיים עמו. כאשר נעשה שימוש במכשיר התופעה מצטמצמת באופן מידי וכבר ביום הראשון לשימוש ניתן לחוש בהבדל. כמובן שהשימוש במכשיר הוא כל עוד נעשה בו שימוש, ואם הבעיה הרפואית אינה מטופלת בדרכים אחרות, כאשר יופסק השימוש במכשיר תחזור תופעת דום הנשימה.
כיום ישנם גם מכשירי סיפאפ ניידים, וזוהי אולי הבשורה הגדולה בעולם הרפואה בעשור האחרון. אם בעבר אנשים שהיו חולים במחלות שונות והיו זקוקים לחמצן בלילה או ביום לא יכלו לטייל או לצאת מהארץ כמו אחרים, הרי שכיום כל הדלתות פתוחות בפניהם עם המכשירים הניידים והחדישים בתחום. כמו כן, החשש שהיה בעבר לאנשים ממכשירים רועשים גם כן הוסר, שכן הדור החדש של המכשירים שקט במיוחד ומאפשר שימוש נוח בכל מקום.
האם המכשיר כלול בסל הבריאות?
מכשירי הסיפאפ אכן כלולים בסל הבריאות לטיפול בבעיות בריאות שונות ובדום נשימה בשינה. לאחר אבחנה ניתן לקבל החזר השתתפות עצמית אחת לשלוש שנים ברכישת מכונת סיפאפ עד לגובה של 70%. כדאי לדעת כי לכל קופה יש הסכמים שונים, לכן לא בכל קופתה נראה את אותו ההחזר בדיוק, וגם, מדובר על החזרים בביטוחים המשלימים. לדוגמה, בקופת חולים כללית במושלם, זהב ופלטינה אפשר לקבל החזר של 75% מעלות המכשיר, במכבי שירותי בריאות יש זכאות לרכישת המכשיר בהחזר כספי של כמה מאות שקלים. יש לשים לב לאחריות ולראות שהיא מכסה את תקופת הזמן של הזכאות למכשיר חדש (בדרך כלל בין שלוש לחמש שנים).