לפני שנים לא רבות, פורסם מאמר באחד העיתונים הראשיים אודות מצבם של חולי צליאק בישראל. כותב המאמר, חולה צליאק בעצמו, טען שהמצב שלהם מאוד קשה מאחר ואין על המדפים בסופרמרקטים ובחנויות מזון אחרות אופציות רלוונטיות עבורם. כל המוצרים אשר נמכרים כוללים גלוטן, מרכיב שאסור להם לאכול, ולכן הם צריכים למצוא דרכים חלופיות בעצמם כיצד ליהנות ממזון שיכול לשמש אותם מבלי לגרום להם נזק בריאותי
מאז אותם ימים המצב השתנה. היום אפשר למצוא מוצרים ללא גלוטן בכל סופרמרקט, גדול וקטן, אפשר למצוא חנויות טבע רבות שמספקות מוצרים שכאלה, וכן ניתן למצוא במסעדות, בתי קפה, מאפיות ועוד שורה ארוכה של מקומות, מנות שאינן כוללות גלוטן. בין אם זה נובע מהכרה בחולי צליאק ובצרכים שלהם ובין אם זה נובע מהעובדה שגם מי שיכול לצרוך גלוטן, בוחר שלא לעשות זאת מסיבותיו שלו.
אין ספק שהחברה הישראלית עברה שינוי רב בנושא זה, כמו בנושאים אחרים שקשורים למזון. מוצרים ללא גלוטן נחשבים היום הרבה יותר פופולאריים ונפוצים, כמו מוצרי בריאות, אוכל טבעוני ועוד שורה ארוכה של סוגי אוכל שונים ומגוונים, בין היתר בגלל העובדה שקיימת הכרה בכך שמדובר במזון הרבה יותר בריא וטוב מהמזון שהתרגלנו לאכול במשך שנים.
לפני שנציג דוגמאות של מוצרים ללא גלוטן, חשוב להדגיש, מדי שנה אנחנו יכולים לראות עוד ועוד דוגמאות של מזון כזה. כלומר, אנחנו יכולים לראות חברות, מסעדות, בתי קפה וגורמים אחרים שמייצרים מזון ללא גלוטן ומוציאים אותו לשוק. בדיוק כמו שעם השנים התרגלנו לראות יותר ויותר מוצרים טבעוניים והרחבה של התפריט הטבעוני המוכר, כך גם אנחנו רואים ונזכה לראות בעתיד, הרחבה של מגוון המוצרים ללא גלוטן.
דוגמאות של מוצרים ללא גלוטן
כשמדברים על מוצרים כאלה, אפשר לחלק אותם לשניים. קטגוריה אחת שייכת למזון שעבר שינוי, והוצאו ממנו המרכיבים שכללו גלוטן ובמקומם נעשה שימוש במרכיבים חלופיים, הקטגוריה השנייה שייכת למזון אשר מראש לא הכיל גלוטן.
הקטגוריה הראשונה כוללת בין היתר, לחמים, פיצות, פסטות ועוד, אשר עשויות חומרים אחרים מאלה שהכרנו. הם לא כוללים חיטה אלא מרכיבים שונים במקום. בין אם זה תירס, ביצה או כל דבר אחר שניתן להפיק ממנו את המוצר. אנחנו יכולים לראות כך גם מוצרים גם עוגות, עוגיות, ועוד.
צריך לומר שלצד מוצרים אלו, מי שאיננו צורך גלוטן יכול לצורך זרעי פשתן, תירס, ביצים, אורז, והרבה פעמים נעשה במרכיבים אלו שימוש במקום אותם מרכיבים שכוללים גלוטן, בין אם זו שעורה, שיפון, או חיטה.
הקטגוריה השנייה כוללת מוצרים שאנחנו מכירים ונשארים כמו שהם, למשל, בשר, דגים, ירקות, סויה, קינואה, אורז, ביצים ועוד שורה של מוצרים שאין בהם מרכיבים שיכולים להכיל גלוטן וניתן לצרוך אותם בצורה חופשית.
לכתבות נוספות ב-Israel News – חדשות ישראל:
איילת שקד: אקדם חוקים לשיקום קטינים וחלופות מעצר – “יותר שיקום, פחות כליאה”