ישנן לא מעט סיבות מדוע מומלץ לנצל את התקופה הקצרה הזו בה הפרי נמצא בשפע בשווקים ובקטיף עצמי ולהכניס אותו לתזונה שלנו. מאת אלינור חינגה מזרחי, דיאטנית קלינית BSc. R.D ומנחת קבוצות בחלי ממן רשת המתמחה באורח חיים בריא
דובדבנים הם פירות אהובים ופופולריים ואחד מסימני ההיכר של התחלת הקיץ ומחכים להם מידי שנה.
דובדבנים מתוקים או חמצמצים מביאים פרץ של טעמים לכל מנה או סתם לאכילה. הם לא רק טעימים אלא, ארוזים בוויטמינים, מינרלים ותרכובות צמחיות בעלות השפעות בריאותיות חזקות.
אז אספנו עבורכם 10 יתרונות בריאותיים הקיימים בפרי הקייצי והמשגע:
- דובדבנים גדלים באמריקה, באירופה, באסיה וגם בחלקה הצפוני של ישראל. בישראל גדלים בכל שנה כ-50 טון של דובדבנים אדומים, מתוקים ועסיסיים. ישנם 2 מיניים עיקריים- דובדבנים וגודגדנים. הראשון טעמו חמוץ והשני טעמו מתוק וצבעם נע מאדום עמוק ועד כתום בהיר. עבור מרבית האנשים, דובדבן מסמל חווית אכילה מתוקה, כאשר למעשה הוא בכלל פרי חמוץ. למעשה, רוב האנשים לא יודעים שהפרי הנפוץ בשווקים הוא גודגדן ולא דובדבן. דובדבנים גדלים באיזורים קרים מאוד, לפיכך העונה שלהם קצרה מאוד והיא מגיעה לשיאה במאי-תחילת יוני.
בכדי להבטיח שהדובדבן יהיה מתוק וטרי יש לבחור דובדבנים בעלי צבע כהה ומרקם קליפה מבריק, אחיד וחלק.
מומלץ לשמור אותם בכלי אטום ולא להניח אותם האחד על השני וניתן אף לגלען אותם ולהקפיא אותם למשך שנה. - הדובדבן מהווה פרי עשיר בנוגדי חמצון טבעיים (אנטיאוקסידנטים) המסייעים במניעת מחלות לב, סרטן, אלרגיות, סוכרת ומאטים את תהליך ההזדקנות.
נוגד חימצון מרכזי הקיים בדובדבנים נקרא אנתוציאנין והוא מהווה את הפיגמנט האדום של הדובדבן. קצרה היריעה מלהרחיב עליו אך בהחלט יש להזכיר את תרומתו: הוא מסייע באיזון רמות הסוכר, הוא אנטי דלקתי ואנטי סרטני, מסייע לפעילות המוחית ובכך עוזר בשיפור הזכרון.
- דובדבנים מכילים את "הורמון החושך" הנקרא מלטונין, אשר מסייע בוויסות מעגל השינה והערות (1). לכן, למי מכם שסובל מג'ט לג או נדודי שינה, נמליץ מאוד לאכול דובדבנים. מחקר אשר בדק את השפעת הדובדבנים על איכות השינה בקרב שים וגברים בריאים, מצא כי צריכת תרכיז מיץ דובדבנים מזן "טארט" מעלה באופן משמעותי את המלטונין בגוף ומשפרת את איכות השינה ומשך השינה.
- דובדבנים מהווים פרי המומלץ לחולי סכרת. בזכות סוג הסוכר הקיים בהם, האינדקס הגליקמי שלהם נמוך ולכן מתקיימת הפרשה נמוכה יותר של אינסולין ובעקבות כך, נוכל להשיג שליטה טובה יותר ברמות הסוכר בדם לאורך זמן.
- דובדבן הוא פרי עשיר באשלגן ודל בנתרן. לכן, מומלץ לאכילה למי שסובל מלחץ דם גבוה, אי ספיקת לב או תפקוד לקוי בכליות. הגברת צריכת האשלגן עשויה להגביר את הפרשת הנתרן בשתן ובכך לסייע למערכת הלב וכלי הדם. בנוסף, אשלגן מסייע להקל ולמנוע התכווצויות שרירים ולכן מומלץ גם למי שסובלת מכאבי מחזור ועוד.
- ב-100 גרם דובדבנים, כחצי כוס, נקבל 2 גרם סיבים תזונתיים. זו אמנם לא כמות גדולה מדי, אך היא בהחלט תורמת לכמות הסיבים היומית המומלצת לאדם מבוגר (25-30 גרם). סיבים אלו מסייעים לבריאות מערכת העיכול ואף מפחיתים את רמות הכולסטרול בגופנו.
- דובדבנים מכילים מרכיב בשם ביופלבונים המסייעים בשיכוך כאבים ומניעת דלקות מפרקים, מיגרנות ועוד. אז להבא לפני שאתם רצים לקחת כדור לשיכוך הכאבים, נסו לשתות מיץ מרוכז של דובדבנים לשיפור המצב.
- הודות לריכוז הגבוה של פלבנואידים ואנטוציאנינים בדובדבנים, הם משפיעים לטובה על התאוששות לאחר מאמץ גופני וזאת בשל השפעתם על אנזימי מפתח בתהליך הסטרס החימצוני.
מחקר מפברואר 2014 בדק את השימוש בדובדבנים והשפעתם בעיקר על עקה מטבולית (2). במחקר נבדקו 16 גברים הרוכבים על אופניים. הם חולקו ל- 2 קבוצות, קבוצה אשר קיבלה תיסוף של דובדבנים לתפריט היומי שלהן למשך ארבעה ימים וקבוצת הביקורת אשר לא קיבלה כלל דובדבנים. הקבוצות עברו מבחני כושר ונבדקו בסופן. התוצאות הראו כי בקבוצה שקיבלה דובדבנים חל שיפור במדדים של העקה החמצונית וכן במדדי הדלקת בגופם.
לכן, לרצים ולספורטאים מביניכם, אם אתם חשים לעיתים כאב לאחר אימון או סובלים מדלקות, מומלץ לכם להוסיף דובדבנים לתפריט היומי שלכם. - דובדבן ולא רק גזר- הדובדבנים מכילים ויטמין A העשירים בבטא קרוטן. החיוני לראייה שלנו, הוא שומר על תפקוד תקין של מערכת החיסון, מסייע לגדילה תקינה, שמירה על בריאות העור ומפחית את הסיכון לסרטן.
- ואם לא השתכנעתם עד לפה, אז אולי זה כן יגרום לכם ללכת ולקנות את הפרי המשגע הזה-
הדובדבן נחשב לפרי יחסית זול בקלוריות ויחד עם זאת, מספק את הצורך למתוק. ב-100 גרם דובדבנים עם גרעינים יש רק 63 קלוריות (בערך 12 דובדבנים) וניתן לשלב אותם בקינוחים, יוגורטים, פרי שייקים, בישול ואפייה.
אז ניפגש מול מדף הדובדבנים בסופר או בקטיף בצפון….