הועדה לביקורת המדינה אישרה פה אחד את תקנות העיריות (תקנים ותקציב שנתי למבקרי העיריות). על פי התקנות שאושרו היום בועדה, יתווספו ל-71 התקנים הקיימים היום בלשכות המבקרים הפנימיים בעיריות 83 תקנים חדשים, עליה של למעלה מ-100% במספרם. תקציבי הלשכות יקבלו תוספת שנתית של 22 מיליון ₪ לשנה.
הועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ שלי יחימוביץ' אישרה בישיבתה היום את תקנות העיריות (תקנים ותקציב שנתי למבקרי העיריות). התקנות ייקבעו לראשונה תקנים ותקציבי מינימום בלשכות מבקרי הפנים בעיריות, באופן שיסייע להבטיח את עצמאותם של מבקרי הפנים ולהתמודד עם התנכלויות חוזרות ונשנות מצד ראשי הרשויות.
יודגש כי מדובר בתקני מינימום מחייבים, אשר אפשר להגדילם בלא הגבלה. לבקשת ראשי רשויות שנכחו בדיון, נעתרה הועדה לקבוע את מועד תחילת התקנות ל-1.6.19, וזאת בשל הבחירות הצפויות בשלטון המקומי בסוף השנה הנוכחית. כמו כן קבעה הועדה כי תקציבי לשכות המבקר יגזרו מהתקציב השוטף הרגיל של הרשויות, ולא מתקציבי הפיתוח, הנתונים לתנודות משמעותיות משנה לשנה.
התקנות, שעל פי פקודת העיריות היו אמורות להיקבע עוד ב-1995, הן פרי מו"מ מתמשך בין איגוד המבקרים ברשויות המקומיות ומשרד הפנים, בליווי צמוד של הועדה לביקורת המדינה. טיוטות קודמות שלהן, שלא היו מקובלות על הועדה, נדחו. על פי התקנות שאושרו בועדה, יתווספו ל-71 התקנים הקיימים היום בלשכות המבקרים הפנימיים בעיריות 83 תקנים חדשים, עליה של למעלה מ-100% במספרם. תקציבי הלשכות יקבלו תוספת שנתית של 22 מיליון ₪ לשנה.
יו"ר הועדה ח"כ שלי יחימוביץ' שיבחה את המו"מ המואץ שהתקיים בחודשים האחרונים בין משרד הפנים לבין איגוד המבקרים בשלטון המקומי, שהביא לאישור התקנות היום, ואמרה: "התקנות שאנו מאשרים היום, באיחור של 23 שנה, הן צעד חשוב והכרחי במאבק חסר הפשרות להגנה על שומרי הסף בכלל וברשויות המקומיות בפרט. מעתה יהיו למבקרים מינימום עובדים ותקציב פעולה על פי חוק, דבר אשר יגביר משמעותית את עצמאותם, יעניק להם תנאים בסיסיים לבצע את משימתם כהלכה, ויפר במידה לא מבוטלת את הףתלות במבוקריהם. אחרי ההישג המאוד משמעותי הזה, נותרו לנו מטרות רבות נוספות, בהן החלת תקנות דומות גם על ישובים קטנים ועל מועצות אזוריות. מטרתנו היא להעניק לכל מבקר פנים באשר הוא חופש מוחלט לבצע את עבודת הביקורת באופן יסודי ומלא, בלא חשש לגורלו."
עדיין מחפשים מקורות מימון
מוני מעתוק, סמנכ"ל מינהל והון אנושי, משרד הפנים: "ישבנו על ניסוח התקנות תקופה ארוכה, והגענו להסכמות, כולל ויתורים של כל הצדדים. אלה תקנות טובות מספיק לצורך העברתן היום בהסכמה. אנחנו מדברים על תוספת של 83 תקנים בעיריות בעלות של 22 מיליון ₪. התקנות מגדילות את מספר התקנים או משאירות אותו על כנו בכל העיריות למעט עיריית ירושלים, אך ישנה הנחיה לפיה לא ניתן להפסיק עבודה של עובד לשכת המבקר בלי הסכמת המבקר – ולכן איננו חוששים מפיטורין שם. לגבי המועצות המקומיות והאיזוריות – השר דרעי כבר אמר שהוא פועל להעלאת היקף משרת המבקר באותם ישובים שיש בהם מעל 10,000 תושבים למשרה מלאה. בהקשר הזה מדובר על תוספת של 36 תקנים בעלות של כ-20 מיליון שקלים. חוזר מנכ"ל בנושא יצא בתקופה הקרובה."
באשר למימון תוספת התקנים החדשים אמר מעתוק: "ב-2019 נצטרך למצוא מקור לפחות לחלק מהעלות במסגרת המשרד, וזאת בהתאם לפרמטרים שונים שייקבעוף גם סוציו-אקונומיים. חלק מהתקצוב יגיע מסכום של 80 מיליון שקלים שהוסכם להעבירו ב-2019 לשלטון המקומי, אבל אינני יודע לומר כמה. זה תקציב שכבר נסגר מול משרד האוצר ואנו עובדים על זה במקביל להעברת התקנות. באשר ל-2020 ואילך – אני לא מכיר יכולת של משרד ממשלתי להתחייב רב שנתית תקציבית."
עינב פרץ, יו"ר איגוד מבקרי הפנים ברשויות המקומיות: "זה יום חג. הגענו להישג מאוד מאוד גדול, הרבה בזכות עבודת הועדה. אני מודה גם למשרד הפנים. זה נכון שהיו ויתורים, אבל הגענו להישג משמעותי. שוב, כמובן שזה חלק ראשון במאמץ. אני מברכת על התכנית להעלות את משרות המבקרים במועצות ל-100%, אבל גם שם צריך תקציב מינימלי. אין הבדל בין מועצות לעיריות. בועדות קודמות כבר ראינו את ההתעמרות במבקרי פנים, גם במועצות המקומיות והאזוריות, ולכן צריך לדאוג לזה. אני סומכת על כך שהועדה תעשה את עבודתה."
סימון אלפסי, ראש עריית יוקנעם: "אנחנו מברכים על התקנות ומאוד שמחים שהגענו לסיכומים, אבל מניסיון, בד"כ משרד ממשלתי בשנה הראשונה מתקצב, ואחרי שנה הוא זורק את הנושא על תקציב העיריות. השלטון המרכזי משליך עלינו את כל ההוצאות שלו. אם זה יפול על הרשויות – חלקן יעשו את זה וחלקן לא. היינו רוצים שיהיה כתוב שהתקנות יחלו, בשל הבחירות המקומיות, ביוני 2019; ושיהיה מוגדר במדויק שהתקציבים נגזרים מהתקציב השוטף ולא מתקציב הפיתוח. אלה שלושת הדברים שהייתי רוצה להכניס לתקנות וזה יספק אותנו." עוד אמר אלפסי: "מוסד הביקורת הוא מוסד חשוב מאוד, וכל עיר חייבת שתהיה ביקורת; אני אומר את זה כראש עיר 30 שנה. חשוב לומר שרוב מוחלט של ראשי הרשויות מנהים בצורה טובה וישרה."
מצ"ב התקנות אשר אושרו היום בועדה: http://fs.knesset.gov.il//20/Committees/20_cs_bg_493498.pdf