כמו הרבה דברים שמרתיעים אותנו בחיים, ברגע שעוברים טיפול שורש או שניים מבינים שזה לא כזה סיפור גדול בעצם. לא שאנו מעודדים להגיע למצב הדורש טיפולי שורש, אבל בכל זאת אם וכאשר השן כואבת, הגעתם לרופא השיניים, והאבחנה מצריכה טיפול זה, הרי שאין צורך להיבהל, אין צורך לחשוש, ובטח שלא לפחד.
טיפולי שורש הינם מהטיפולים הנפוצים ביותר בעולם רפואת השיניים. לא מדובר בטיפול נדיר, קשה, מורכב ומסובך. ורק לעיתים נדירות הוא נכשל או יוצר בעיה. לרוב מדובר בהליך פשוט, שמוביל לתוצאות חיוביות, ללא סיבוכים וללא קשיים. אז למה יצא לו שם רע? אולי בגלל העקירה?
4 עובדות על טיפול שורש
- השיניים קשות, אבל החיידקים עוד יותר – הם קטנים, עצבניים ורעבים, והם ניזונים מסוכר. חיידקי העששת חודרים בעמל רב את שכבת האמייל הקשה של השן שלנו, ומגיעים לאיתם לחלקה הפנימי, שם שוכן שורש השן, ואז מתחילה הדלקת, ועימה הכאב.
- דלקת שלא טופלה היא סכנה גדולה – לא רק כאב, דלקת שלא מטופלת כראוי בטיפול שורש מקיף הזיהום החיידקי עלול לפגום לא רק בשן האומללה, אלא להמשיך את ההתקפה על השיניים הסמוכות, ואף לחדור ללסת עצמה, סכנה אמיתית וגדולה.
- סימנים קטנים לבעיה גדולה – אם אתם מגלים שאתם רגישים לחום וקור, ושתייה חמה או קרה מעוררים כאב בשן, יכול להיות שתצטרכו טיפול שורש. לעיתים מזהים זאת מאוחר מאוד, כששמים לב להרגל להימנע ממגע של מזון או משקה בצד זה או אחר של הפה, לדוגמא.
אפשר בלי לעקור!
קראתם נכון, אפשר לעשות טיפול שורש גם בלי לעקור את השן הפגועה, אך זה תלוי במצב השן, מצב הדלקת והאזור תחת השן, וכמובן מיומנותו של הרופא. רופא שיניים יעדיף לשמור על השן הקיימת מאשר להחליפה בשן מלאכותית. הבחירה הזו נובעת משיקולים בריאותיים, שכן תמיד עדיף לשמור על השיניים המקוריות, ככל וניתן לעשות זאת בצורה בטוחה ונבונה.
ובכל זאת, לעיתים טיפולי שורש יובילו לעקירה, ובמידה וישנה עקירה, לעיתים יהיה צורך בכתר. אם העקירה נעשית בשן בינה, לא חייבים להשתיל חדשה, אך אם מדובר בשן פעילה שמעורבת באכילה, הרי שמוטב להוסיף כתר כדי למנוע סיבוכים עתידיים.
למידע נוסף – רופא שיניים בירושלים