שחזור שד הוא ניתוח כירורגי המיועד לנשים ומטרתו לשחזר את הנפח והמעטפת של השד לאחר כריתה מלאה או חלקית שלו, בדרך כלל כתוצאה ממחלת סרטן השד. הפעולה הכירורגית נועדה להחזיר לשד של האישה את הנפח, הצורה והבלט, לרבות פטמה ועטרה, ככל הניתן לצורתו ולמראהו של השד המקורי, וכך משיגים סימטריה בין השדיים. את ההליך הכירורגי לשחזור השד ניתן לבצע מיד לאחר כריתת שד או לאחר תקופת ההחלמה מההליך לכריתת השד, ובסיום הטיפול האונקולוגי הנלווה.
שלבי תהליך שחזור שד
שחזור שד הוא ניתוח המשתייך לענף רפואי חדש יחסית שנקרא אונקופלסטיקה. התהליך לשחזור השד משלב בין ניתוח אונקולוגי של השד בשילוב ניתוח פלסטי (כירורגיה אסתטית) לשחזור השד. את הניתוח ניתן לבצע מיד לאחר כריתת השד וכך המטופלת עוברת פחות ניתוחים כירורגיים, אך יש מצבים שבהם הרופא ימליץ לאישה לעבוד את הניתוח רק בסיום טיפולי ההקרנה והכימותרפיה.
יש שיטות שונות לשחזור שד, ומקובל לחלק את השיטות לניתוח המשחזר ל-2 קבוצות עיקריות הנבדלות זו מזו בסוג השתל.
המומחים ממליצים, במידת האפשר, לעבור שחזור שד מיד לאחר הכריתה המלאה או החלקית. לכן, חשוב לפנות לייעוץ מקצועי אצל כירורג פלסטי עוד לפני הניתוח לכריתת השד וכך ניתן לתכנן את ההליך לשחזור השד ובהתאם לצורך אפשר לשלב ניתוחי חזה נוספים בשד הבריא כמו הרמה או הקטנה של השד, במטרה להשיג מראה סימטרי של השדיים.
חשוב לדעת כי כל מנותחת מגיבה באופן שונה להליך הכירורגי ותוצאות הניתוח מושפעות בין היתר מבחירת השיטה לביצועו, ממצבה הגופני הכללי של האישה ומתגובתה לטיפולים האונקולוגיים המשלימים. לכן, זמני ההתאוששות וההחלמה משתנים ממקרה למקרה. באופן כללי, ההליך לשחזור שד באמצעות שתל אורך כשעה וחצי לעומת ניתוח לשחזור מיקרו-כירורגי הארוך לפחות 8 שעות.
בדרך כלל ההחלמה מהניחוח נמשכת 5-3 ימים, וחוזרים לשגרה מלאה פחות או יותר בתוך כשבוע מיום הניתוח. ותופעות הלוואי הנפוצות לאחר ההליך הכירורגי הן כאבים, דימומים, שטפי דם, זיהום, הצטברות נוזלים כמו דם ופלסמה שגורמת לכאב, א-סימטריה של השדיים ועוד.
טכניקות לשחזור שד
השתלת תותב עם או בלי מתיחת רקמות – השתלת שתל סיליקון מתחת לשרירי בית החזה, זו שיטה נפוצה והניתוח מהיר ומתאים גם לנשים שעברו כריתה חלקית. אם מבצעים את הניתוח לאחר הכריתה ניתן להחדיר את השתל לעודפי עור קיימים אחרת יש להשתיל מתחת לשריר בית החזה מותחן רקמות וכאשר יש כיס בגודל מספק עוברים ניתוח נוסף להוצאת המותחן ולהכנסת תותב סיליקון.
שחזור שד באמצעות רקמת גוף עצמית – בשחזור אוטולוגי משתמשים ברקמות גוף מאזורים כמו בטן, גב, ירך או עכוז, וניתן להשתמש ברקמות עור, שומן עצמי או שריר. הטיפול מתאים בעיקר לנשים שעברו כריתת שד מלאה או הקרנות שד שגרמו לפגיעה בעור. השד המתקבל משחזור זה הוא במראה טבעי יותר וגם התחושה דומה לשד טבעי.
הזרקת שומן – במקרה של כריתה חלקית וקטנה ניתן להזריק שומן עצמי לאזור השד כדי להשיג נפח, השיטה מתאימה לשד קטן יחסית.
ניתוח דו צדדי – הליך נדיר יחסית המתאים למצבים שבהם האישה עברה כריתה חלקית ושדיה גדולים מספיק לכן ניתן לבצע ניתוחי חזה משלימים ולהקטין את הנפח של השד הבריא כדי להשיג סימטריה.
תופעות הלוואי שעשויות להתרחש לאחר ניתוח שחזור שד
כאבים באזור, דימומים, זיהום, שטפי דם, הצטברות נוזלים, אי סימטריה, תזוזה של השתל, נמק ברקמת השד, בלט או בקע בדופן הבטן.
המידע בכתבה זו מיועד לידע כללי ולעיון בלבד, המידע מעודכן ליום כתיבתו ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.