הפרעות שינה הן דבר שכיח לצערנו במציאות בה אנו חיים, ככל שאנו מתבגרים אנו חווים יותר ויותר לחצים – אם מבחינת העבודה, המשפחה, הזוגיות… ומאיפה לא?
דווקא כשאנחנו ילדים, אנו יכולים ללכת לישון מתי שנחפוץ – ודווקא אז… שינה מרגישה לנו כמו הדבר האחרון שבא לנו לעשות.
האירוניה היא שככל שאנחנו מתבגרים השינה הולכת ומתרחקת מאיתנו והצורך בה דווקא עולה וגדל – מפה עולה השאלה… אז היכן מסתתרת הבעיה? האם המזרן קשור לכך? ושאלת השאלות – האם ניתן להשלים שעות שינה?
אז זהו שברוב המקרים מדובר במשימה בלתי אפשרית, אדם בוגר צריך בין 7-8 שעות שינה בלילה, אם קרה שישנתם 5-6 שעות אתם כנראה תסבלו ממחסור בשעות שינה, למרות שיתכן מאוד שלא תשימו לב לכך באופן מיידי אלא רק בהמשך היום.
המטרה שלנו להגיע במהלך שעות השינה שלנו לשלב "השינה העמוקה" – שלב המאופיין בגלי מוח איטיים מאוד בעלי מתח גבוה, שבמהלכם אנו נמצאים בשינה עמוקה שמטרתה לתחזק את מערכות הגוף השונות לטווח הקצר והארוך, במהלך שלב זה מוגבר זרם הדם לשרירים ומופרשים מוליכים עצביים שונים במוח (כמו: סרוטונין, נוראפינפרין, הורמונים שונים ובניהם הורמון הגדילה).
שלב זה אורך בסך הכל בין 50 ל-75 דקות בממוצע, ומדובר בשלב חשוב והכרחי, לכן אם אנחנו ישנים "שינה קלה" ולא סדירה, או סובלים משעות שינה מעטות – אין לנו את היכולת להיכנס לשלב השינה העמוקה, ומצב זה לאורך טווח עלול לפגוע בבריאות שלנו, ביכולת הריכוז ובמהירות התגובה.
כשאנו חווים מחסור בשלב השינה במהלך הלילה, המוח שלנו מנסה "לפצות" על כך בלילה למחרת ומגביר את פעילות שחרור המוליכים העצביים – אך תופעה זו מתרחשת רק בלילה שלמחרת ולא ממשיכה איתנו ללילות הבאים, לכן היכולת "לפצות" על המחסור בשעות השינה יכולה לקרות רק בלילה שלמחרת.
אז אם לא ישנתם טוב גם בלילה שלמחרת – והבעיה חוזרת על עצמה, לא ניתן יהיה להשלים את שעות השינה החסרות, ותתפלאו לגלות עד כמה הדבר עלול להשפיע עליכם לרעה לאורך טווח.
אז מה הם התסמינים לחוסר שעות שינה?
- קושי רב להתעורר בבוקר
- תחושת עייפות ועצבים החל משעות הצהריים/אחר הצהריים
- נטייה "לנקר" בפגישות עבודה, מול המחשב או במהלך הנהיגה
- תחושת כבדות ועייפות רבה לאחר ארוחת הצהריים
- תחושת עייפות ותשישות בסופי השבוע
- בעיות זיכרון
- האטת מהירות התגובה
אז מה ניתן לעשות על מנת לשפר את איכות השינה?
קודם כל – נסו להחליף מזרן, פעמים רבות מתוך כוחו של ההרגל אנחנו נשארים עם המזרן שלנו שנים רבות קדימה גם כשהוא כבר לא משרת אותנו כראוי.
יתכן שעם הזמן נהיו בו שקעים שמקשים על יכולת התמיכה שלו באיברי גופנו, מה שעלול להוביל לכאבים והתעוררות במהלך הלילה.
נסו לגשת לאחד ממותגי השינה המובילים (לדגמה: עמינח, קינג קויל, אמריקן קומפורט, גוד נייט ועוד) והיוועצו עם יועצי המכירות לגבי סוגי המזרנים השונים והחומרים מהם הם עשויים, נסו למצוא מזרן בעל רמת קשיחות ממוצעת, שיסב לכם תמיכה מלאה לאיברי הגוף ובמקביל יהיה נוח ונעים – כך שתוכלו להירדם בקלות ולאורך זמן.
המלצה נוספת – נסו להרגיע את המחשבות לקראת השינה, היכנסו למיטה והשקיעו עשר דקות בשמיעת מוזיקה רגועה והקפידו על נשימות איטיות וארוכות, עצם השקעת המחשבה בכך תנתק אתכם ממחשבות טורדניות ותכניס אתכם ל"מצב שינה".
תתפלאו לגלות עד כמה איכות השינה שלכם יכולה להשתפר!
אז נאחל לכם שינה טובה, עמוקה ומתוקה – ושתזכו לפחות ל-7 שעות שינה כבר מהלילה הקרוב.