אבחונים מוכרים בדרך כלל בגיל הילדות וההתבגרות משום שאז קל לזהות ולראות כשיש צורך בעזרה נפשית או אחרת. קשה יותר לאבחן מבוגרים בגלל בעיות מסוימות שהוזנחו בגיל צעיר או שלא הצליחו לזהות בעבר, ולכן ההשלכות על מצבם לא מסתיימות לאחר ההתבגרות, אלא נמשכות גם הלאה. זה הרגע שבו מתעורר צורך לבקש עזרה ולגשת לאבחון של בעיות שונות, והן מתחלקות בדרך כלל לאבחון פסיכולוגי או פסיכודידקטי.
מהו אבחון?
כשמתעוררת בעיה כלשהי בחייו של מבוגר, שקשורה למצבו הנפשי או ליכולותיו ולרמת תפקודו המקצועי או בלימודים או בכל תחום חיים שבו מורגשת הבעיה, נוצר צורך בזיהוי הבעיה ומתן דיאגנוזה. זהו האבחון שנותן תמונת מצב נפשית או דידקטית, במקרה של קשיי תפקוד בעבודה או בלימודים או בזוגיות או ביחסים עם אנשים או כל יכולת קוגניטיבית שיש בה קושי. אנחנו רגילים לשמוע על לקויות למידה אצל ילדים, למשל, אבל לא יודעים שיש גם למבוגרים.
חשיבותו של אבחון לקויות למידה
אבחון לקויות למידה הוא סוג האבחון הנפוץ ביותר אצל מבוגרים משום שהמודעות לכך היחלה בשנים האחרונות. לאחר שהתגלו לקויות למידה אצל ילדים רבים הבינו שזה יכול להיות תורשתי במקרים רבים, אבל גם במקרים רבים שבהם רק בעקבות מודעות ציבורית לנושא התחילו לחשוב על הכיוון הזה כפתרון. התוצאה היא שמבוגרים רבים שלא ידעו למה הם מתקשים כל כך בלמידה או בעבודה קיבלו בצורה כזאת תשובה מוסמכת ומקצועית שעזרה להם למצוא עזרה.
מהן לקויות למידה?
לקויות למידה הן קושי ביכולות לבצע פעולות נפוצות בלמידה שכל אדם נדרש לעשות, כמו לימוד שפה, קרוא וכתוב, חישובי מספרים ורכישת שפה חדשה ועוד. הלקויות נובעות ממקור נוירולוגי והן מתבטאות בצורה חיצונית ברורה כמו קושי בלימודים וציונים נמוכים בשל כך. הן ברורות עד כדי כך שאפשר לחשוד בקיומן ולאבחן אותן ברגע שהילד או המבוגר מתקשים בכך במידה ניכרת בהשוואה לאדם אחר בגילם. לצורך אבחונן יש שורה של אבחונים ומבחנים שמזהים אותן.
סוגי אבחון לקויות למידה
יש כמה לקויות למידה בולטות ומוכרות שמאבחנים אותן אצל ילדים ומבוגרים. כשמתעורר חשד כזה מתחילים באבחון דידקטי כללי בשפה שהוא מבחן בסיס כדי לזהות חשד ללקות. כל אדם נבחן לפי היכולות הקוגניטיביות שלו בחשיבה, קשב והתארגנות במרחב ובזמן, זיכרון ועיבוד מידע, ולפי היכולת שלו לקרוא ולכתוב, להבין את מה שהוא קורא ולחשב חישובים מתמטיים פשוטים.
מה צריך לדעת על לקויות למידה?
סוגי האבחונים השונים למבוגרים – אנחנו מכירים לקויות כמו דיסקלקוליה שהיא לקות במתמטיקה, דיסגרפיה שהיא לקות בכתיבה ודיסלקציה שהיא לקות מוכרת של קריאה וכתיבה, ויש עוד לא מעט לקויות כמו הפרעות קשב וריכוז וגם להבדיל ביניהן לבין הפרעות ופערים אחרים בין יכולת ביצועית שאמורה להיות להם לבין יכולתם השכלית וגילם. חשוב לדעת שאבחון בגיל מבוגר נותן תשובה ומתווה דרך לפתרון הבעיה ולסייע למבוגר שכבר מזמן איבד תקווה לשיפור במצבו.