בעידן של היום, תוחלת החיים עולה וכך, ההון של משפחות רבות שנצבר עם השנים, הופך למורכב יותר וכך מתרבים גם הסכסוכים בין היורשים. ישנם סכסוכים מוכרים יותר ככל הקשור לירושות, כמו ילדי מנוח\ה מנישואין ראשונים, לבין בת\בן של הזוג האחרון. במקום שיהיו יחסים טובים בין היורשים, אלה אשר מסייעים להורה המבוגר ומפיג את בדידותו באמצעות חברת ילדיו, נגרמים חשדות ומתחים והחשש הוא לדוגמא, שבן הזוג החדש ישפיע על ההורה שהוא גם כך חלש ולהעביר להם חלק מהרכוש, בעודם בחיים, או לאחר לכתם מן העולם.
יש לציין, כי צוואה אינה מונעת סכסוך בין היורשים, היות וכל עוד ההורה בחיים וקיים לחץ של אחד מילדיו להעביר לו רכוש, כאשר ילדיו האחרים אינם יודעים על כך מאומה, זוהי עלה בטוחה לסכסוך גדול בין היורשים. צוואה, ניתנת לשינוי בכל עת גם אם ההורים יפקידו את צוואתם בידי ילדיהם, אין זה אומר, כי הם לא ישנו אותה ללא ידיעת ילדיהם וכבר קרו המון מקרים מעין אלה. הצוואה האחרונה שנכתבה, כשאר ההורים היו בדעה צלולה ומיושבת, היא זו שתהיה מכרעת לגבי חלוקת הירושה.
פתרון לסכסוכי ירושה
כאשר מתעוררים סכסוכי ירושה בין היורשים, ישנן כמה דרכים לפתור אותם כמו בעזרת עורך דין צוואה, כאשר כל אחד מהצדדים שוכר עו"ד לענייני צוואה וירושה, כשאר עוה"ד יגישו כתבי תביעה בביהמ"ש לענייני משפחה באזור מגוריהם. בגלל העומס הרב של ביהמ"ש לענייני המשפחה בארץ, תיקי ירושה, עשויים להיות יקרים, מייגעים וארוכים, מה שכרוך בבזבוז של זמן וכספים מיותרים וכן אנרגיה נפשית רבה של היורשים. ההתדיינות בביהמ"ש, אף גורמת לקרע גדול יותר בין היורשים, כך שגם לאחר שיינתן פסה"ד, המשפחה עדיין תישאר בסכסוך ותהיה מפולגת.
אחד מהפתרונות היעילים ביותר הוא לפתור את הליך הסכסוך מחוץ לכותלי ביהמ"ש לענייני משפחה ולהגיע אל עורך דין צוואה העוסק בגישור או בהליך בוררות. יש לציין, כי הליך הגישור פטור מטבעו מסדרי דיני ראיות ולגבי הליך הבוררות, הצדדים יכולים לקבוע בהסכמה בהיעדר הפורמאליות והנוקשות המאפיינת את ביהמ"ש לענייני משפחה. הליך זה יחסוך זמן, כסף ועוגמת נפש מיותרת בין היורשים.
השפעה בלתי הוגנת של אחד היורשים על המצווה – עילה ידועה בסכסוך בין היורשים
כאשר יוכח בביהמ"ש לענייני משפחה, כי לאחד היורשים שהיה מקורב יותר להורים או לאחד מהם, הייתה השפעה בלתי הוגנת בעריכת הצוואה, או שהיה נוכח בזמן עריכתה. הרשימה של קביעת קיומה של השפעה בלתי הוגנת אינה מהווה רשימה סגורה. לדוגמא, אין די בהוכחת התלות ל המצווה באחד היורשים על מנת להעמיד ראיה מספקת לקיומה של השפעה בלתי הוגנת שכן, הדגש של ביהמ"ש יהיה יותר על שלילת רצונו החופשי של המצווה. קיימים מכלול מבחנים, מה שיסייע לביהמ"ש ללמוד על אופייה של מערכת היחסים בין המצווה לנהנה, מה שיבהיר את מידת ההשתעבדות של המצווה ואובדן השליטה לזוכה.
פתרונות לסכסוכי ירושה – ההליכים וההבדל בין גישור לבוררות
הליך גישור, הינו הליך וולונטארי לחלוטין, כאשר ההליך אינו מחייב את שני הצדדים, אלא רק לאחר הסכמתם וחתימתם על הסכם הגישור והגשתו לביהמ"ש, כאשר ההסכם יקבל תוקף של פסק דין. יש לדעת הנוסף, כי כל אחד מהצדדים, יוכל בכל שלב במהלך הגישור, להודיע כי הוא אינו מעוניין להמשיך בהליך הגישור ולפנות לביהמ"ש או לנקוט בכל הליך אחר שיבחר לשיקול דעתו ולשיקול של עורך דין צוואה המייצג אותו בתיק זה. המצב הינו שונה בהליך של בוררות, היות כשאר הצדדים נכנסים להליך זה מהסכמתם המלאה, לא ניתן יהיה לסגת מהליך זה. החלטתו של הבורר הינה מוחלטת וסופית ולא ניתן יהיה לערער עליה כמו בערעור על פסק דין סטנדרטי, אשר ניתן בביהמ"ש לענייני משפחה.
כאשר צד אחד מהיורשים, זכה בבוררות אז ניתן יהיה לבקש מביהמ"ש לאשר את פסק הדין לשם קבלת תוקף. צד אשר הפסיד בבוררות, יוכל להגיש בקשה לביהמ"ש, לביטול פסק הדין אבל רק בשל עילות פרוצדוראליות מסוימות מאוד בלבד, כאשר עילות אלה, אינן נוגעות לשיקול דעתו של הבורר כמו: חריגה מסמכות או מינוי בורר כדין.