עדי ביטי, בת 19 החלה את קריירת השירה שלה כבר לפני למעלה מעשר שנים. השם שלה התחיל לעלות לכותרות לפני כחמש שנים, אז התחרתה מול נועה קירל, שהצליחה לגרוף מחמאות גדולות יותר, הצליחה בקריירת השירה ונכנסה לתודעה יותר. השבוע הוציאה ביטי קליפ חדש שעורר סערה רבה ברשתות החברתיות. אבל על מה הביקורת?
בתחילת השבוע הוציאה ביטי קליפ לשיר החדשה שלה "חמסה חמסה". בקליפ אנחנו יכולים לראות פרובוקטיביות מלאה, סושי מוגש על גוף עירום, ולבוש צמוד וחושפני. הקליפ, התנועות והלבוש גרפו ביקורות שליליות רבות. חלק מהאנשים אפילו טענו כי מדובר בתרבות של "לעודד אונס".
אבל אם נסתכל רגע על הזמרות הגדולות ביותר כמו: בריטני ספירס, שאקירה, ביונסה, אריאנה גרנדה ועוד, אנחנו נקבל קליפים הרבה יותר חושפניים מזו של ביטי. האם מדובר בעידוד אונס רק כי זה מיוצר בישראל? או כי מדובר בילדה בת 19, והיא לא אמורה לחשוף את עצמה ככה?
שלא יהיה שום ספק, אני לא מסכימה עם הדרך שלה לצבור תאוצה, יש דרכים אחרות לחזור לתודעה, בטח כשהיא אושיה ומודל לחיקוי בשביל ילדים ונערים. אבל היום, כל ילד שיש לו סמארטפון עם טיק טוק, אינסטגרם או כל רשת חברתית אחרת, יכול להבין שכדי להצליח אתה צריך לגרוף לייקים ותגובות. גם דוגמניות מצליחות לספוג את תשומת הלב דרך תמונות חושפניות באינסטגרם.
נערות מתבגרות אשר צופות בקליפ פרובוקטיבי וגם בדוגמנית עם גוף חטוב, שניהם יכולים להוריד באותה הצורה את רמת הביטחון לנערה מתבגרת. לפעמים זה גם לא צריך להיות דרך תמונה, אלא גם דרך המילים. לצורך הדוגמה, השיר של סטטיק ובנאל עם אנה זק מסתיים במילים: "איזה כיף שיש לי קוביות", או בשיר של נועה קירל: "איך אני נראית? מיליון דולר". אפשר להגיד שלפעמים מילים יותר כואבות ממכה פיזית, ולמה על השירים האלה לא היו את אותן הביקורות.
מה דעתכם?
התגובות שעורר הקליפ הזה לא מנעו גם מחברי הכנסת להגיב, וביניהן תהלה פרידמן שאמרה: "גם נשים יכולות לחזק את תרבות האונס, עובדה. עדי ביטי". ביטי הגיבה לה בחריפות, וחרף זאת שהיא חיילת ואין לה אישור להתראיין לתקשורת, היא קיבלה חמישה ימי מאסר על תנאי.
אז בואו נחזור רגע למשפט "מעודד את תרבות האונס". אם היינו אומרים את זה על כל קליפ שבו אישה מתלבשת בצורה חושפנית, היינו מגיעים כנראה למצב לא טוב. יחד עם זאת, כל אישה שבוחרת להתלבש חשוף ברחוב או לעבודה, מעודדת תרבות אונס? התשובה היא לא. לכל אדם יש את חופש הביטוי והחירות שלו לעשות את מה שטוב לו, ומה שנראה לו לנכון, כל עוד זה לא פוגע באחר. אגב, אפשר להגיד גם שגברים מעודדים תרבות אונס, שכן בתוכנית הריאלטי נינג'ה ישראל, אפשר לראות שכל הגברים מתמודדים ללא חולצה.
גם נשים יכולות לחזק את תרבות האונס.
עובדה.עדי ביטי.
אני יודעת שהמטרה היתה שנצייץ ונדבר על זה,תאמינו לי שהייתי מעדיפה לא לתת לה את התענוג.אבל אני יודעת שהילדים שלי יראו את זה בכל מקרה.
זו לא תרבות.לא אמנות.זאת סכנה ברורה ומיידית עבורינו ועבור הבנים והבנות שלנו.להיפגע ולפגוע
מחליא— תהלה פרידמן (@TehilaFriedman) October 26, 2020